Thursday, July 24, 2008

With Love Ied @ May at 10:07 AM 2 comments Links to this post
Sedih Sket


Kalo org tu dah buat keputusan utk menipu, apa boleh buat? Redha je la.

Monday, July 14, 2008

With Love Ied @ May at 6:13 PM 5 comments Links to this post
Teringin?


Sekarang ni teringin makan nasi panas dgn ikan bilis dgn cili api tumbuk pastu letak sket garam. Ikan bilis dgn cili api tumbuk dah siap. Skrg tgh tunggu nasi masak. Laparrrnye... Mcm-mcm lak selera anak ni. Selalu org mkn ikan bilis cili api tu dgn sambal tempoyak. Tapi tak teringin lak tempoyak tu... Abang kata mcm makanan org lepas bersalin je. Lantak la. Asalkan dpt rasa dah. Kang tak sedap kang takde la nak lagi.

Kira ok la gak tak ngidam benda yang susah2. Masa awal2 pregnant asyik nak mkn nasi lemak. Pastu Nasi Ayam. Pastu roti canai dgn kari ikan. Dah abes season tu, roti planta manis dgn susu. Ada skali tu tak teringin langsung makan nasi. Lebih sebulan gak la tak sentuh nasi. Hari2 merengek nak kan lasagna kat Shakey's Pizza. Last2 dapat gak. Western pulak tekak dia. Ada seminggu tu asyik nak makan kat Taiwan House Ampang Point. Glass Noodle Ball & Vegetable Soup. Tapi Fish Ball sume bagi kat Abg. Memang sedap pun. Nak2 dgn sayur asin dia tu. Pergghhh.... Baru2 ni nak makan nasi kandar je memanjang. Tak dpt yg kat PJ, kat Pelita pun ok la. Dah rasa Sup Ekor kat Pelita, tiap2 malam pun nak Sup Ekor. Tapi yg kat Pelita je la. Tempat lain tak nak. Abang kata nasib baik Pelita dekat je dgn umah. Since last week teringin gulai lemak cili api daging dgn pucuk paku. Masak utk tgh hari tadi. Tetiba pagi tadi nak Ikan Bilis dgn Cili Api tumbuk. Buatla jugak utk petang ni.

Dapat award dari White Tulip, maka ingin jugalah mewariskan award tersebut kpd semua yang berada di ruangan LINK dlm blog ini.

p/s: 1. Korg copy pic award tu and paste it to your own blog. Thanx White Tulip!
2. Bulan ni birthday month Abang. Ermmmm......

Thursday, July 03, 2008

With Love Ied @ May at 11:03 PM 3 comments Links to this post
More Food?


*Sambal Daging*

Asyik entry pasal makan je kan skrg. Mana taknye selera makan dah ok balik. Just that skrg ni tak suka bebenor kalau masak guna bawang yang tak di grind lagi dgn Nasi Goreng. In fact just now I cooked Fried Rice for dinner, ada la mayang bawang sket. Haraammm nak makan. Sanggup masak meggi PAMA tu. Pastu goreng tauhu dgn sosej utk aku. Nampaknye Abg kena makan nasi goreng tu sorg2 sampai habis la nanti.

Hari tu kan bgtau nak masak Sambal Daging. So I cooked that dishes and bring them to my in law's home. Makan sampai licin deme. Kebetulan my PIL's buat makan2 sket sebab adik ipar nak masuk UITM esoknye. Ada pulut, bubur durian, pejri terung, ikan keli goreng and many more. Tak sangka lak laku sambal daging ku itu. Padahal masa bawak tu siap tanya kat Abg berkali2 ok ke tak sambal tu. Compliment from MIL, SEDAP.... Tu diaaaa...penangan resipi Mama. Thanks Ma for teaching me how to cook.

Teringat dolu2 few weeks before my wedding day. Mama siap risau lagi sebab aku ni tak rajin memasak dan anak dara dia yang paling malas sekali duduk dapur. But I never forget the lesson that she gave me right after I finished my SPM. Memang lepas SPM, aku jadi full time Cook kat rumah. Mama siap belikan satu buku tebal yang aku tak ingat plak baper muka surat tapi tajuk dia, PANDAI MEMASAK. Mama suruh aku try every recipe yg ada dlm buku tu. Guess what? I did. Tapi x semua la. Resipi dlm tu simple2 je mcm Agar - agar nescafe, Gulai Lemak CIli Api and so on. Tapi semua masakan yang every day je. Pastu Mama ada bagi gak petua - petua yang Nenek dgn Arwah Opah ajar dia.

Sebenarnye masa kena jadi Cook kat rumah dulu, nak ngamuk gak la. Sebab diorg janji nak bagi aku amik lesen la, nak anta kelas itu la, ini la. Tapi sebenarnya ni la LESSON yg paling berharga sekali pada aku. Owh...satu lagi pressie yg Mama dgn Papa bagi kat aku dulu ialah OVEN. Sampai skrg oven tu ada lagi. Dgn oven tu la aku buat kuih2 raya, kek. Tapi sebab skill tu aku tak baper nak asah plus aku tak baper gemarkan savoury, cookies, jadi la dia hobi bermusim.

Starting esok THE BIG PICTUREs ada exhibition dkt MVEC for 3 days. So kpd sesape yg berkesempatan pegi ke MVM, boleh la singgah kat MVEC. You guys can visit here for more info

http://adryaziz.fotopages.com





 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting