Monday, December 31, 2012

Merangsang Anak Suka Belajar Quran dan Tajwid

With Love Ied @ May at 7:30 AM 0 comments Links to this post
 

Untuk sepanjang cuti persekolah dan aktiviti sepanjang tahun, antara pengisian yang perlu adalah meneruskan pembelajaran dan ulangkaji quran dan tajwid. Sebelum saya berkongsi 5 pandangan testimoni, saya sarankan dahulu e-iqra set interaktif untuk belajar quran dan tajwid. Masih lagi memerlukan guru mengaji sebagai rujukan utaman.

E-iqra ini sangat sesuai untuk ulangkaji, pengukuhan, sesi latihan, dan juga sesuai ibu bapa sibuk. Berbanding memberi pemainan atau 'video game' psp dan seangkatan, ini satu lagi pembelajaran interaktif yang sesuai di mana sahaja.


 9 sebab perlu dapatkan E-iqra'

1. Satu sistem pembelajaran interaktif yang diterbirkan DBP, hasil usaha gigih 7 ulama terkemukan Malaysia.
2. Menggabungkan sistem pembelajaran iqra dan tajwid yang dipersembahkan dalam bentuk animasi penuh warna warni dan permainan yang amat menyeronokkan.
3. Mulai hari ini, tiada sebab lagi kenapa anak kita tidak boleh belajar dan memahami al-quran.
4. Kaedah mudah belajar al-quran yang terkini. Karya asli pertama di Malaysia.
5. Diiktiraf dan diluluskan oleh Lembaga Pengawalan Perlesenan Percetakan Al-Quran, Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.
6. Pakej ini mengandungik tiga buah buku, tiga CD interaktif dan sekeping penanda buku infotajwid.
7. Menepati kehendak kokurikulum Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia.
8. Harga pakej pengenalan RM120 akan berakhir 31 Disember 2012. Harga baru mulai 2013 adalah RM210, dapatkan segera daripada kami pengedar esklusif online. 

9. Belajar quran dan tajwid, terbitan DBP, kami pengedar eksklusif online. RM120, pos percuma, sesuai untuk kanak-kanak, dewasa dan warga emas.
 

Thursday, December 20, 2012

Le Femme Gedung Serbanika Online

With Love Ied @ May at 8:30 PM 0 comments Links to this post

Saya ada buka satu kedai online. Le Femme Gedung Serbanika Online. Jemputla tengok-tengok, beli-beli, shopping-shopping. Dan jangan lupa like FB Page nya sekali kat

 www.facebook.com/LeFemmeGedungOnline

Kat website baru upload buku-buku je dulu. Produk lain banyak kat FB. Manjakani Mekah tu pun boleh order kat Gedung Le Femme.

Dah 42 Hari

With Love Ied @ May at 2:05 PM 0 comments Links to this post
Cuba teka sape yang dah keluar tengok dunia? Alhamdulillah. 08.11.2012


Cuba teka sape yang dah bulat hari ni? Alhamdulillah 20.12.2012



Tuesday, March 27, 2012

Ampun

With Love Ied @ May at 10:48 AM 2 comments Links to this post
Ya Ampun

Saya tengah mabuk sekarang.

Pregnant.

Saturday, March 17, 2012

Aktiviti Lepas Jumpa Client

With Love Ied @ May at 9:42 PM 0 comments Links to this post
Khamis lepas jumpa client husband ajak makan asam pedas. And of course la tempat asam pedas fav kami kat gerai penjaja MPAJ Tmn Dagang kat Commando Kiosk. Dari belum kawen sampai anak dah nak masuk tiga (insyAllah) memang ni la kedainya. Sampai kami kawen pun pakcik commando ni bagi kami hadiah.

Oh ye. Pakcik ni memang bekas komando ATM. Dia ore kelate. Makcik aka wife dia org Melaka. Awal-awal buka dulu memang makcik dgn pakcik ni je yang jaga. Pastu ada anak dia lelaki masa tu blom masuk belajar. Kalau anak dia ni potong cili, abes biji-biji cili dia buang termasuklah biji cili api! Tapi sekarang diorg da pakai pekerja. Ada gak la anak perempuan diorg sekali dah skrg.

Btw dulu masa diorg bertiga je jaga kedai memang asam pedas diorg marvellous. Tip top to the mountain. Skrg ok cuma da tak mencapai standard saya je la kot. Maybe sebab asam pedas mak saya lagi meletup-letup kebaboom bila makan sampai meleleh air mata termasuk air hidung dan memercik mercik peluh jantan bila makan! Overstated pulak ye.

Anyway one set asam peda pari with rice, vege, telur asin & ulam2 RM 7 only!

Friday, March 09, 2012

Berapa Perlu Kita Simpan

With Love Ied @ May at 11:54 AM 0 comments Links to this post

Berapa Anda Perlu Simpan?

PrudentialBSN Takaful mempunya pelbagai pelan takaful yang sesuai dengan atau mengikut bajet kita. Carta kat bawah ni saya buat untuk anggaran simpanan bulanan yang disarankan. 

Sebenarnya kalau ikut PORTION yang terbaik haruslah 10% dari income kita put aside untuk akaun PROTECTION, 10% lagi akaun SIMPANAN dan satu lagi 10% akaun PELABURAN.

The best thing about Prudential BSN Takaful ni, hanya dengan adanya satu akaun PROTECTION iaitu 10% dari income kita tu, kita boleh dapat SIMPANAN dan PELABURAN.


Kenapa saya kata ada simpanan?

1. Sebab Medical Card kami ada NCB, Non Claim Bonus RM 100 hingga RM 500 setahun

2. Sebab Medical Card kami ada cash value, guarantee renewable dan yang penting Non Cancellable. Monthly payment yang kita bayar tu pun tak burn macam tu saja. Kita akan dapat certain portion kita balik once dah matang. It's like you'll retire with 2 bags of money instead of one bag.



Sebenarnya polisi Insurans dan Takaful ni kita WAJIB beli semasa kita tak memerlukannya. 

Kenapa? Sebab TUGAS UTAMA polisi Insurans dan Takaful ni ialah membantu kita semasa kita dan ahli keluarga kita AMAT memerlukannya.

Percayalah cakap saya ni. 


So kalau org ckp Takaful ni tipu la, claim lambat la, apa la, tolong jangan percaya. Polisi tu itself tak salah. Yang salah ialah.......nanti saya buka tajuk baru untuk permasalahan ni or korang boleh call kalau nak tahu cepat.



So back to the point, Jadual di bawah mungkin boleh tolong kita semua buat anggaran simpanan kita.

Jadual Caruman Bulanan

Age
Next Birthday
Monthly
Contribution (*)
Basic
Sum Assured (**)
1 - 30 RM100 RM20,000
31 - 35 RM130 RM20,000
36 - 37 RM150 RM20,000
38 - 40 RM170 RM20,000
41 RM190 RM20,000
42 RM210 RM20,000
43 - 45 RM230 RM20,000
46 - 49 RM250 RM10,000
50 RM270 RM10,000
51 RM290 RM10,000
52 - 53 RM310 RM10,000
54 RM330 RM10,000
55 RM350 RM10,000
56 RM370 RM10,000
57 RM390 RM10,000
58 RM410 RM10,000
59 RM430 RM10,000
60 RM440 RM10,000
(*) Angka yang ditunjukkan adalah adalah anggaran minima.
(**) Caruman bulanan boleh ditambah untuk mendapatkan ganjaran yang lebih tinggi.

Dengan caruman di atas, anda juga layak menikmati
ganjaran-ganjaran berikut:

  Plan »»» TH2 150
Hospital & Surgical Benefits
Hospital Daily Room & Board Benefit

RM150.00
Intensive Care Unit
(120 days maximum per Annexure year)
 
As Charged
Surgical Benefit  As Charged
In-Hospital & Related Services Benefit As Charged
Out Patient Treatment Benefits (Per Annexure Year)
Pre-Hospitalisation Treatment Benefit
(30 days prior to hospitalisation)
 
As Charged
Post-Hospitalisation Treatment Benefit
(90 days after to hospitalisation)
 
As Charged
Home Nursing Care Benefit
(180 days maximum per lifetime)
 
As Charged
Day Surgery Benefit As Charged
Cancer Treatment Benefit As Charged
Kidney Dialysis Benefit As Charged
Emergency Treatment for Accident Injury Benefit RM1,000.00

Co-Takaful
Does not apply to Hospital Daily Room and Board Benefit 10%, subject to a minimum CoTakaful amount of RM300.00 and a maximum CoTakaful of RM1000.00 (for Outpatient Treatment Benefit the minimun CoTakaful Amount and the Maximum CoTakaful Amaount would not apply)
OVERALL ANNUAL LIMIT RM50,000.00
LIFETIME LIMIT RM500,000.00



IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910[at]gmail.com

Tuesday, March 06, 2012

Sama Tapi Tak Serupa - Bawa Aku Pergi vs Graduation (Friends Forever)

With Love Ied @ May at 10:34 AM 0 comments Links to this post
Ehem. Ce dengar 2 lagu ni. Sama tapi tak serupa. Tapi dua-dua pun saya suka. Easy listening. Cuma kurang gemr lirik Bawa Aku Pergi ni. Tak tau la sama ada dia nak menggambarkan senario remaja skrg ni sanggup lari dari rumah ke atau nak galakkan orang dari rumah semua sebab CINTA? Ermmm.. fikir-fikirkanlah dan selamat beramal..

 
Bawa Aku Pergi - Kaka ft Zizan RL

 
Graduation - Vitamin C

IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910[at]gmail.com

Tuesday, February 28, 2012

Kasihan Bapa Ini, Berdasarkan Pengalaman Benar Saya Minggu Lepas. (Perlindungan Insurans)

With Love Ied @ May at 10:48 PM 2 comments Links to this post
DIPETIK DARI FORUM majalah.com


Nasa 12 - Thu 20/Oct/11, 11:10am [Last Comment]

Salam sejahtera, Ini adalah kisah benar yang boleh dijadikan tauladan kepada saudara dan saudari semua. Bukan niat nak mengaibkan sesiapa, tetapi sebagai ikhtibar kita semua.

Seorang kenalan saya baru sahaja terlibat dengan kemalangan jalan raya yang mengakibatkan pendarahan di otak sehingga dia koma. Kenalan ini bekerja di bank terkemuka dan kini sedang ditempatkan di ICU Hospital di Serdang. Saya telah mendekatati bapanya yang menunggu di luar bilik ICU memandangkan bilik tersebut hanya boleh dilawati 2 orang sahaja dan ketika itu ahli keluarganya yang lain sedang berada di dalam.

Bapanya meluahkan perasaan kepada saya yang rawatan anaknya itu memperlukan belanja yang sangat tinggi memandangkan anaknya itu bukan kakitangan kerajaan. Beliau bercakap dengan saya yang beliau akan mengeluarkan sedikit wang daripada akaun simpanannya untuk kos rawatan anaknya itu. Kasihan pula saya mendengarkan luahan hati bapanya itu. Dari matanya kelihatan air mata hendak menitis.

Saya amat bersimpati dengan bapanya itu, tetap tidak ada apa yang saya dapat membantu melainkan memberi nasihat agar banyakkan bersabar atas kesedihan itu. Saya tidak menyatakan yang saya adalah wakil dari ING PUBLIC Takaful Ehsan, tetatpi pada hari itu, Allah S.W.T. menunjukkan kepada saya suasana sebenar keluarga yang mengalami nasib kurang baik. Inilah pengalaman yang pertama saya alami sejak saya bergelar Penasihat Takaful. Agak memilukan jika kita sendiri yang mengalaminya.

Untuk pengetahuan semua yang masih belum tahu, sekiranya anda sihat,anda boleh mengambil perlidungan daripada Takaful dan insurans, tetapi sekiranya sebaliknya, anda tidak layak lagi terutama bagi yang menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi dan penyakit2 kritikal yang lain.

Jika anda nampak kepentingan ini, jangan berlengah lagi. Jika ada kenalan yang terdekat membuat perniagaan takaful atau insurans, mintalah nasihat mereka untuk mendapatkan perlindungan untuk diri dan keluarga anda. Tidak kisahlah mana-mana Pengendali takaful sekalipun. Yang penting semua produk adalah dengan objektif sama iaitu memberi perlindungan dan ketenangan fikiran sekiranya seseorang individu itu menerima musibah dan ujian dari Allah S.W.T.

Sangat kasihan apabila musibah menimpa, wang gaji ataupun wang simpanan kita pula yang perlu dikeluarkan. Itu tidak apa lagi, tap jika melibatkan simpanan ahli keluarga yang lain, membebankan mereka pula.

Beringatlah dari sekarang

Marilah kita sama-sama prihatin terhadap keperluan mendapatkan takaful untuk diri dan keluarga kita kerana ujian Allah datang pada bila-bila sahaja.


Niche: Insurans Dan Takaful | Sembang | Diskusi Bisnes | Business Guide
  
Shahrul Hafiz 2 - 20 Oct 2011, 11:36am 

bilik icu yg mane? nti aku g melawat..umah aku dekat je ngan hospital serdang tu..


Nasa 12 - 20 Oct 2011, 11:47am 



Baguslah encik, terima kasih. ICU di tingkat 4...saya tak ingat no berapa katilnya. Kalau nak menyumbang sedikit kepada keluarga, jom pergi dengan saya sekali dalm minggu ini...Saya juga tinggal berhampiran sana, di Taman Sri Serdang.. Encik di mana?



Aneka Mee - 20 Oct 2011, 11:55am 


baik punya markerting...cayala..



Lynx8640 - 20 Oct 2011, 12:06pm 



kalau mampu semua nak beli insurance.... pasai x mampu la tawakal aje


Nasa 12 - 20 Oct 2011, 12:22pm



Aneka Mee : Bukan marketing semata-mata, ini kisah benar saya alami sendiri dan meyakinkan saya lagi terhadap apa yang sedang saya niagakan...



Nasa 12 - 20 Oct 2011, 12:34pm



Lynx8640: luahan daripada Lynx8640 ni saya nak tujukan kepada anak-anak yang ada ibu bapa yg mana pendapatan ibu bapa pun sedikit cukup-cukup makan sahaja. Apalah kiranya adik-beradik berkongsi seorang RM20 je sebulan, tarik sikit daripada jumlah yang selalu diberi setiap bulan untuk dapatkan perlindungan takaful untuk ibu bapa yang masih sihat tu..Kasihan ayah dan ibu kita yang tidak berkemampuan untuk mendapatkan takaful dan juga faktor kekurangan kesedaran terhadap keperluan takaful ini...Sekurangnya kita dah lakukan yang terbaik daripada hanya memberikan RM100 sebulan sahaja tanpa bantuan lain misalnya. Sebenarnya ibu bapa kita ni, smakin berusia lanjut, semakin mereka nak kita dekat dengan mereka. mungkin jika mereka ada perlindungan takaful, suatu hari nanti apabila tiba masanya mereka perlukan rawatan, kita boleh berada dekat dengan mereka dengan penuh kasih sayang tanpa tekanan memikirkan bayaran perbelanjaan hospital melalui wang kita sendiri ataupun, tekanan daripada pasangan ataupun lain-lain lagi masalah yang kita takkan pernah duga sehinggalah masalah itu dirasai kita sendiri.



Asmah 5 - 20 Oct 2011, 12:45pm 


As Salam,

actually bank provide insurans utk staff2 mereka - ins kemalangan, diri, bersalin, etc. Utk medical claim pun disediakan (gigi & clinic). Jika masuk hospital (hospitalise), pekerja boleh claim insurans yg bank MEMANG sediakan (cover) para pekerja mereka (ikut gred - hingga ratusan ribu). X perlu keluar 1 sen pun. Memang benar rawatan utk pesakit perlu hingga ratusan ribu (kos scan yg melibatkan otak - bermacam2 jenis scan & ada jg yg perlu pembedahan). Apapun family kena inform or minta hospital faxs kan dokumen ke HR Dept.


Kawan sy juga (arwah) xcden masa balik dr keje (mlm - lps maghrib). Koma, lama juga hampir 1thn 6bln (skejap dia sedar, skejap dia koma balik & meninggal - melibatkan bahagian kepala - bila sedar x ingat / recognize sesiapa). Semua perbelanjaan bank yg tggung (insurans). Dan blh claim socso (juz bg slip MC yg hospital bg beserta dokumen2 lain - kena berurusan dgn HR juga, (normally HR akan dtg melawat utk ikuti perkembangan staff). Dapat pampasan (bantuan tunai dr majikan pd keluarga staff).


* En Nasa 12, boleh sy tau bank mana? Jika Maybank, mereka di 'cover' dgn insuran yg memang sgt bagus jumlahnya. Jika CIMB, mereka juga di 'cover' dgn insuran & jumlah yg juga sgt bagus. Mereka x perlu risau tentang perbelanjaan perubatan. Bank2 lain sy x pasti, tp semua staff2 bank mmg dilindung oleh insurans.


* kawan sy baru m'galdunia Ogos thn ni b4 raya. :-(




Nasa 12 - 20 Oct 2011, 1:59pm



Encik Asmah 5, dia ni dari Bank Rakyat..tapi saya tak pasti dari cawangan mana. Kalau benar HR boleh cover untuk seluruh rawatan dan perbelanjaan bagus jugak..Dalam sesetangah company,ade limit, ikut pakej group insurance company yang telah diambil oleh majikan....Kalau ada compensation yang lain tu, mungkin sumbang ihsan daripada Majikan..Apa-apapun kalau Cik Asmah boleh bantu untuk link ke HR dia, nanti saya tanya nama penuh dia dan cawangan bank dia bekerja. Kenalan ini adalah kawan kepada kawan saya. Apa-apapun, saya ucapkan takziah untk kawan cik Asmah 5...


Faghaz - 20 Oct 2011, 4:10pm 



Tgk tajuk post ni teruja nak baca, dh standby tisu sekotak manalah tahu kuar air mata setempayan bila bc citer sedih ni nanti... tp rupa2ya ada org sambil menyelam minum air...saudara kata dia kenalan saudara tapi tak pasti plak kat mana tempat kerjanya (bank rakyat cwgn mana?) anyway sy doakan kenalan saudara tu cpt sembuh... (kalau citer ni benar lah)



Nasa 12 - 20 Oct 2011, 4:28pm



kenalan di sini bermaksud kawan kepada kawan..Saya tidak mengenali beliau secara langsung...untuk pencerahan, suami kawan kepada tunang saya....ok, Cerita di atas adalah contoh pengalaman yang saya alami sendiri. Selama ini, nasihat yang saya selalu bagi kepada prospek saya ketika bertemu dengan mereka adalah dengan mengingatkan kebarangkalian berlakunya perkara seperti di atas.

Tak perlu dikaji secara mendalam sangat Encik Faghaz untuk mencari kesalahan orang lain..Saya tidak mempromosikan sebarang skim cepat kaya, mlm, pinjaman dengan upfront atau 'pembekal' keapda sesuatu produk kononnya, dan lain-lain lagi. Sekadar berkongsi pengalaman yang saya lalui minggu lepas. Tidak perlu membuat keputusan untuk mendapatkan takaful hari ini juga dengan membaca iklan ini..tetap buatlah keputusan itu suatu hari nanti bila benar-benar mampu dan dengan sesiapa sahaja wakil takaful yang berdekatan di tempat anda..


Ataupun....tawakal sajalah.....itulah kita hari ini...




Linkman - 21 Oct 2011, 9:14am 


insurans ni semakin penting bila usia dah semakin lebih 30an...

budak2 bawah 30an kebanyakkannya tak berminat nak beli walau apapun risikonya... masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan..


rakan saya yg buat insurans kata dia dah berhenti approach budak2 sebaya (semua umo bawah 30)... mengabiskan masa shj...


tapi bagi yg dah berkeluarga, dah lebih 30an.. dah stabil dan dah mula memikirkan masa depan anak2... ...dorang ni serious.. dan mula beli insurans...




Faghaz - 21 Oct 2011, 9:50am 


Sy pelanggan PruBSN Takaful. sekali je pnh claim ms kaki terseliuh sbb jatuh. itupun cover perbelanjaan rawatan dn mc beberapa hari jer... masa nk suh beli dulu janji macam2 bintang di langit pun boleh bagi tp bila sy disahkan kene tonsil, ckp tak bleh cover plak, kos rawatan termasuk alat bantuan pernafasan bernilai lebih RM8 ribu semua kerajaan yg tanggung. kl mcm ni lebih baik tk pyh bayar insurans sbb tak nampak pun apa manfaatnya



Nasa 12 - 21 Oct 2011, 9:52am


Benar Encik linkman, saya ada pengalaman dua orang yang beriya-riya datang bertanya saya. Apabila saya bertanya melalui borang cadangan insurans, saya dapat maklumat yang mereka ini ada penyakit darah tinggi. Saya setuju, bila dah berumur 30 ke atas, baru mula nak cari insurans ni....Alhamdulllah dalam keluarga asas saya sendiri, saya berjaya mengajak adik2 saya yang berusia 16 thn, 23 dan 24 tahun mendapatkan perlindungan insurans ini. Termasuk juga diri saya, walaupun ada kemudahan insurans berkelompk dengan bekerja di syarikat insurans, saya juga ambil pelan simpanan untuk persaraan.....Kepada yang belum lagi membuat keputusan mari kita sama-sama meningkatkan peratusan kaum bumiputera yang mana hanya 3.3% menyedari kepentingan insurans ini...



Nasa 12 - 21 Oct 2011, 11:36am



Terima kasih Encik Faghaz kerana sudi berkongsi pengalaman begitu. Biar saya terangkan kepada umum, kenapa perkara ini boleh berlaku:

1. Ejen kurang pemahaman terhadap produk yang diterangkan. Hanya mengejar untung komisyen semata-mata.(melanggar etika sebagai seorang ejen.)


2. Pelanggan - Tidak faham apa yang dibayar setiap bulan. Tidak baca term & condition sehabis-habisnya apakah had perlindungan, Apakah pengecualian. Andai kata jika pelanggan tidak berpuas hati, ada tercatat di polisi atau sijil tersebut yang pelanggan boleh memulangkan polisi/sijil yang diterima tersebut dalam masa 14 hari dan mendapat semula semua deposit yang telah dibayar.


Kesimpulan : Bukan sahaja dalam insurans, malah dalam apa2 produk/perkhidmatan di dunia ini, kita perlulah faham-sefahamnya apa yang kita bayar. Kita bayar untuk mendapatkan manfaat. jangan mudah tergoda dengan tawaran yang berbagai-bagai, kita kena fikir, kaji dan baru beli..





Exerer - 21 Oct 2011, 3:47pm



terima kasih en nasa di atas kata nasihat yg berguna, walau ada pihak yg cuba menyindir, tetapi begitulah lumrah hidup... niat baik kadangkala disalah erti. sy teringat tagline ntah dari mana... jika anda berasa sihat itu mahal... cubalah sakit... kata2 singkat yg sangat memberi makna... moga2 kita semua diberi nikmat sihat sepanjang hayat... amiin...



Asmah 5 - 21 Oct 2011, 4:51pm



En Nasa 12,

utk bank rakyat sy x pasti. Utk CIMB (non exec) life & xcden ins. cover RM100k, hospitalise RM30k, yg blum kawen med. exp clinical) RM1k, gigi RM1k. Yg dah kawen clinical RM1.5k, gigi pun RM1.5k. Utk exec & above, lg byk cover.


Family tu kena minta surat /dokumen yg menyatakan mangsa (sakit apa) & MC cert. utk d htr ke socso (utk byran kos rawatan bulanan kat spital - jika x silap bleh dpt dlm anggaran RM1k tiap bln - cuma lambat dpt dgn cepat je. If nak cepat, kena ada cmpr tgn pihak HR Bank Rakyat). G socso kat jln Ampang tu.


Family kena buat 1 salinan semua dokumen yg ada utk rekod & rujukan. Jika socso bg cheque yg salah tulis tarikh, tolong fotokopi & simpan b4 pulangkan semula ke Socso. (depa akan kata x dpt, xde salinan cheque (no. cheque) utk rujukan & etc utk melambat2kan proses (berdasarkan apa yg dilalui oleh family arwah kawan sy). Bila dapat yg salah tarikh, sila inform HR cepat2 utk mereka push socso utk elakkan kelewatan pembayaran pd mangsa.


*Semoga mangsa cepat sembuh, insyaallah..



Arza - 22 Oct 2011, 1:59am 


sy terpanggil untuk menulis setelah membaca segala komen di perbahasan diatas..siapalah saya untuk mengutuk atau menkritik anda semua diatas tapi sekadar memberi pandangan sahaja...insuran ini bagus sebenarnya..yang membuatkan tak bagus bilamana si penjual kurang memberi gambaran yg jelas apa yg dicover atau pembeli insuran menyembunyikan ketidakfahaman semasa membeli...tujuan si penulis utama colum ini untuk memberi contoh kepada kita semua betapa pentingnya insuran itu..duit anda, produk dia..suka anda beli tak suka jgn beli..ada banyak jenis insuran dari syarikat yg berbeza..peka pada kelebihan yg ditawarkan ,pilih saja yg mana nak beli..secara amnya bukannya pada yg berkerja sahaja , yg berkerja sendiri mcmana klu berlaku sesuatu yg buruk menimpa? malang itukan tak berbau apatahlagi dizaman 'SEGERA' ini..makanan semua byk yg segera..kalau mati segera x pe takut tak mati segera tapi x de sape nak tanggung...sengsara ooo...rawatan perubatan sekarang nie mahal ooo...sy bukan penjual insuran...tapi kesedaran itu ada...cik asmah 5: info yg anda bagi itu sgt berguna..sekurang2nya anda membantu keluarga simangsa tadi beberapa jalan yg mungkin memudahkan dan meringankan tekanan keluarga mangsa.insallah tempat kerja simangsa ada org yg incharge untuk menguruskan semua itu..saya berdoa semoga segala urusan si mangsa dipermudahkan oleh Allah S.W.T..


Roza 4 - 22 Oct 2011, 3:39am 


Saya kakitangan kerajaan yg mendapat keistimewaan kemudahan perubatan hospital kerajaan, kalau masuk wad kelas satu...tapi akhirnya saya membuat keputusan menjadi pemegang insuran pruBSN Takaful + medic card berdasarkan pengalaman ayah saya. Masuk wad memang dpt wad kelas satu menggunakan surat jaminan saya tapi itu pun bergantung pada kekosongan (selalunya penuh memanjang) Bulan Feb tahun ni dia masuk wad sbb batu karang, 4 hari dia bermalam di hospital, last2 Doktor bagi tarikh operate bulan Mei, hari dia dibenarkan keluar, malam tu dia berguling2 sakit perut kat rumah, akhirnya kami adik beradik bawa dia ke hospital swasta. Yang pasti batu karang dia dah mula pecah, dan pundi hati dia pun pecah sebab sepanjang dia berada di hospital kerajaan, air telah dimasukkan ke dalam badan dia sebanyak 40 botol. Pundi hati dia pecah disebabkan terlebih air (Ikut panas hati, nak je saman hospital tapi nak uruskan tak de masa), so on the spot malam tu juga dia dibedah...kos semuanya RM16k, dari situ saya mula sedar kepentingan mengambil insuran + medic card seperti yang diambil oleh adik beradik saya yg lain. So sebelum ambil, pilih agen yg betul2 pakar dlm hal insuran, yg b lh explain kat kita dari A-Z, apa yg cover, apa yg tidak. Setahu saya, pruBSN takaful antara produk dan servis yg terbaik...berdasarkan pengalaman adik beradik saya yg berurusan dgn mereka. Bila masuk hospital, agen uruskan dari A-Z, dan servis mmg cekap. So bagi yg umur masih muda lagi cpt2lah amek insuran sbb bayaran pun still x mahal, dlm RM100 sebulan mcm2 blh cover. Mcm saya nak x nak bulan2 sdh RM200++ tapi memikirkan umur semakin lanjut, ntah apa penyakit akan mendatang, lebih baik lah bersedia...anggaplah bulanan tu sbg simpanan yg amat berguna di hari muka...



Raquib Aleem - 22 Oct 2011, 5:19am 


Salam,
INSURANS memang penting.

Saya accident dengan arwah kawan pada 18 Jan 2011 di Highway LEKAS km11.2 arah ke kajang (langgar lembu), sampai sekarang ada kesan tayar.


Arwah kawan mengalami pendarahan di otak, masuk ICU hospital kajang (bilik perseorangan sebab penuh mesin sana sini), tetapi sebab ada orang lain nak guna bilik tu (23hb Jan 2011) pihak hospital pindahkan ke wad khas dalam wad biasa. Tengahari 23hb Jan, arwah punya suhu badan naik, dan tiada doktor boleh attend sanpai pukul 6pm. Arwah meninggal 24hb Jan 2011. Post mortem : punca kematian sebab jangkitan kuman paru-paru sebab doktor lalai.


LEKAS lagi tak guna datang lawat pun tidak. Bayangkan kalau ada insuran masa tu, treatment yang sepatutnya boleh kita dapat.


Innalillah.. Sekadar berkongsi..





Faghaz - 24 Oct 2011, 2:29pm 



wad kelas berapa pun dh tak penting kl dh sakit. rawatan tu yg penting.. duk hospital private stakat jangkitan kuman boleh lah... bila sakit kronik kene tendang gi hospital kerajaan jugak sbb apa? sbb private takut nk bertanggungjawab.... takut nk ambik kes berat dan kronik...



Fida 3 - 25 Oct 2011, 4:13pm 



Faghaz:
Memang betul ada sesetengah kes yg ditendang ke Hospital Kerajaan oleh Hospital Swasta. Tapi tak banyak.

Dengan adanya insurans/takaful lengkap Medical Card, memberi kita sebagai pengguna memilih kaedah rawatan yang kita rasa terbaik.


Kalau rasa Hospital Kerajaan tu terbaik, pegi la ke Hospital Kerajaan, tapi untuk buat Operation (contohnya) di Hospital Kerajaan, pesakit kene beratur..tunggu giliran yang memakan masa yang lama.

Berbanding Hospital Swasta, katakan nak buat pembedahan, tak perlu tunggu giliran yang terlalu lama...tapi bayaran sangat mahal. Masa ni la nak gunakan Medical Card tu.



Nasa 12 - 25 Oct 2011, 6:06pm 

Apa-apapun saya berharap agar semua di kalangan kita (bumiputera) tanamkan sikap akan kepentingan takaful kepada keluarga..Jangan mudah nak bagi duit beribu-ribu untuk perniagaan yang ntah ape2 dan melanggar syariat muamalat Islam..Bagaimana ekonomi umat Islam nak berkembang? Dahlah ekonomi tidak berkembang, kemelaratan dan kefakiran kita di sana-sini pada hari ini. Tengoklah bagaimana orang kita sendiri yang selalu meminta-minta di website ini sahaja....



Zalina 20 - 27 Oct 2011, 4:27pm 


Kwn encik keje Bank Rakyat ye...berdasarkn pengalamn sy BR mmg cover bil perubatan tapi ada limit dalam lingkungan RM4-5k setahun jer untuk satu family..kalo dah over limit mmg kena tolak bonus atau potong gaji...sebb pernah terkena la coverage dah over limit dan terpaksa dipotong gaji utk tampung kos yang tak cover tu terus ambik keputusan guna medical card pruBSN utk satu family...sekurang-kurangnya ada protection masa akan datang..tp tulah agen pulak tak berapa nak kerjasama..pemilihan agen mmg penting..sy nak submit borang tambah kadar elaun wad anak pun ambik masa dekat sebulan ..cadang nak tukar agen lain kalo service nak tak nak jer..


Nasa 12 - 27 Oct 2011, 5:06pm 



Cik Zalina... Saya ada cadangan penyelesaian untuk Cik Zalina :

1. Cari ejen yang full time buat insurans ni. Kalau part time, memang kena bersabarlah kalau ada kelambatan sedikti. Mungkin Ejen tu ada urusan lain juga.


2. kalau ejen tu memang tak dapat nak bantu, Cik boleh berurusan terus dengan kaunter perkhidmatan pelanggan. Kalau di ING kami, memang ada kaunter perkhidmatan pelanggan di setiap Cawangan. Sambil tunggu giliran, boleh minum milo, nescafe atau teh tarik percuma lagi...


Apa-apa pun, terima kasih atas maklumat mengenai Bank Rakyat tu. Saya pun nak follow up balik perkembangan beliau. Dengar cerita dah sedar, tapi keadaan tak tahu macam mana. Biasalah bila kena bahagian otak ni, banyak komplikasinya..





Mior Prudential - 08 Nov 2011, 2:10pm 


kat post ni saya suka tgok post en faghaz ni..

en faghaz cuba detailkan tentang tonsil tu..ada sebab prubsn tak cover..lepas baper bulan polisi penyakit tu kena?


kesimpulan nyer en faghaz x faham polisi..dan dpt agent yang x bertanggung jawab.. semua insurans adalah terbaik..cuma klien jer perlu memahami insurans yang dibeli dan ape yang dilindungi..dapatkan dari agent yang amanah..insyallah berguna..





Wan Hashim - 27 Nov 2011, 2:51am 



salam..en nasa 12.. macama perkembangan pesakit...saya sendiri baru berjinak2 menjdi konsultant sbb terpanggil untuk membantu...sbg part time..mmg kadang2 ada kelewatan utk berurusan..tapi disebabkan pengalaman buat claims dan hubungan baik dengan bahagian finance hospital alhamdulillah saya belum lagi mengecewakan clients saya,,,apa yang penting kita tahu apa yg kita ada dan tahu apa yang mereka perlukan dari kita..mmg INSURANS sangat penting dan pengetahuan tentang POLISI INSURANS lagi penting...saya pernah bekerja di bahagian tuntutan kad kesihatan di syarikat insurans selama hampir 10 tahun...mmg bayak claims yg saya reject berdasarkan polisi yg dibeli, sumpah seranah yg saya terima ketika reject claims diorang walaupun bukan saya yg menjualnya kerana masa tu saya sendiri takde apa2 polisi selain co punye..ada yg dtg serang ofis, nak lempar barang dimuka saya..etc..yelah bila difikirkan sapa yang tak marah bila bayar2 tp semua tak cover..disitulah saya belajar dimana silapnya...bagaimana seorang yang insurans cover pada permulaannya dengan intial GL RM2500 sbb sakit penumonia dan pada hari ke3 dihospital tung shin pudu saya reject bila saya baca lab test pesakit ada HIV..mmg susah utk buat keputusan sbb claims officer tp itulah hakikatnya..
saya juga pernah bagi GL bila ada satu mangsa kebakaran di JB (puteri specilaist) tapi kemudian..siasatan dibuat sbb kulit badan lebih 80% dan bil dekat 55K tak silap saya masa tu (betw 50 - 60K)..lepas siasatan kami dapati pesakit cuba membunuh diri dengan meletupkan tong gas dirumah..(siasatan atas bantuan/kerjasama polis)...ada juga yang kes ke tribunal pengguna, ke biro aduan bank negara ..TAPI walau apa pun..insurans amat penting dan bermakna untuk org yang tahu kepentingannya..yang tak tahu dan tak mahu...moga ALLAH memelihara kalian dengan kesihatan yang baik..dan kehidupan yang sempurna..AMIN...




Nasa 12 - 29 Nov 2011, 2:38pm 



Encik Wan Hashim, pesakit telah sedar, Alhamdulillah, tetapi masih memerlukan kerusi roda utk pergerakan hariannya. Mujur ada isteri yang setia disisi. Baguslah encik Wan, sangat berpengalaman. Saya ingin belajar banyak lagi dari encik Wan jika ada peluang.......Setuju, insurans wajib untuk semua. Jika beli insurans, pastikan faham segala t&c sehabis-habis. Tak faham, tanya agen. kalau agen tak faham, tanya leader, kalau leader tak faham, tanya customer service, kalau customer service tak faham, tanya department di HQ, kalau department di HQ buat-buat tak faham...PIDM ada...


Tengku Alia Adzam - 12 Dec 2011, 4:56pm 



nak share jugak pasal insuren2 ni...x byk cuma sket jer...sy , suami and anak umur 1 tahun 8 bulan dah ada insuren, bukan apa...kata org sediakan payung sblm hujan...sblm ni sy merupakan pemegang polisi comp x, then sy stop sb dengar kata comp ini hanya menggunakan org mcm kita yg byr ins.ni utk jaga comp itu. bukan nak cover sgt pemegang polisi ni.....then sy applied yg baru TAKAFUL IKHLAS...so far xder apa2 yg berita yg sy dengar harap ia berhasil hingga saya bersara...tqvm



Ina 151 - 24 Feb 2012, 9:20pm 



saya bersetuju dgn nasa 12. cari ejen yg fulltime. sebagai pemegang polisi insuran ing, great eastern, prudential, takaful ikhlas dan etiqa, saya amat mengenali agen yg buat kerja atau tidak. tapi kalau ejen bagus, pelan insuran nya tak comprehensive tak guna juga. nak share sila email kpd saya




IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910[atgmail.com

Monday, February 27, 2012

Pisang Bakar Coksuke - Saya Suka!

With Love Ied @ May at 12:40 PM 2 comments Links to this post
Tengah tengah hari ni memang sedap buat entry pasal makan
Kali ni food highlight saya di Estellar 77
Sebelah Central Market
Kedai McD dolu dolu
Tempat lepak masa sekolah Convent dulu
Ouuchhh

Pisang Bakar Coksuke
Ni must buy setiap kali lalu depan CM lepas balik kelas kat PJ
Marvelous babeh
Harga RM 5.20
Bakso dia pun sedap

IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041 
emay910[at]gmail.com

Thursday, February 23, 2012

Man vs Food Malaysia - Burger Bakar Seksyen 2 Wangsa Maju

With Love Ied @ May at 3:33 PM 0 comments Links to this post
Yummeehhh! 
Ini baru 2 tingkat ye.
It may up to bertingkat-tingkat
Just tambah RM 5 untuk 1 patty
Cubalah!


IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041 
emay910[at]gmail.com

Wednesday, February 15, 2012

Not So Wordless Wednesday - Aroma Ikan Bakar @ Jeram, Kuala Selangor

With Love Ied @ May at 11:57 AM 0 comments Links to this post
lala masak cili
butter prawn
sotong goreng tepung
mr crab telur masin
main course - pari bakar
appetizer - kerang bakar
Maybe I tak letak watermark dekat all my pictures. But please give credits to this blog if you use any of my picture tau!


IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041 
emay910[at]gmail.com

Tuesday, February 14, 2012

Kita Bukan Isteri PM

With Love Ied @ May at 7:02 AM 0 comments Links to this post
Kita bukan isteri perdana menteri....
Kalau kita isteri perdana menteri,
Kita tak perlu takut sbb semua free
Sebab kita boleh buat rawatan kimoterapi
kanser di Los Angeles, US
Ratus - ratus ribu, high class facilities,
Kerajaan tanggung in and out,
Buat rawatan sambil bercuti, sapa nak bagi,
Al-Fatihah untuk Allahyarhamah Datin Sri Endon,

Kita bukan Azean Irdawaty,
Aktress yg terkenal pun tak lepas dari kanser,
Ye la kanser tak pilih bulu,
Pun tak cukup duit rawat kanser,
Tapi takpa, masuk paper Berita Harian, Metro,
Utusan dan macam2 mintak derma,
Masuk TV3 mintak ringankan beban,
Mcm2 persatuan bagi derma,
Zakat Selangor bagi RM 30 000,
orang lain bole dapat ker mcm ni ?
RM 90 000 bukan senang nak cari,
Berlakon satu filem di bayar RM 60 000,
setahun 3 filem dah RM 180 000,
banyak gaji Pn Azean ni,
Tak masuk drama dan iklan,
Mcm ni punya kaya pun kena
mintak derma lagi.....
Gaji you + husband ada RM180,000 setahun ?
RM100,000? RM 30000 ?
Alahai sedihnyer....
Kanser tak pilih bulu,
Hari ni sihat,bulan depan tengok2
kanser dah stage 3,
14 hari ketumbuhan 5cm dah jadi 10 cm,
1 dari 19 wanita menghidap kanser
setiap tahun ????
Bila giliran kiter agaknyer ??
Hospital kerajaan yang macam pasar
basah tu boleh setel cepat ker?
Bukan nak hentam Hospital Kerajaan,
Facilities dan kepakaran
Hospital Kerajaan dan Swasta setanding....
Tapi Doktor Kerajaan sendiri cakap,
Kes elektif mcm kanser atau jantung,
atau kritikal, eloklah jangan ditangguh rawatan,
mcm mana nak cepat?
sbb kita bukan isteri perdana menteri....
nak rawatan cepat kena pergi hospital swasta,
hospital swasta paham2 lah,
bisnes tetap bisnes,
RM 20 000, buat kimo sajer,
satu cycle jer, tak masuk rawatan yang lain,
Bila dah kena, ada yang bergadai rumah,
ada yang bergadai tanah,
Kos rawatan + kos sara hidup
(dah sakit tak bleh p kerja dah...)
Boleh cecah RM 100 ribu..
ada yang lebih..
Kalau duit rawatan + duit sara hidup +
kos rawatan susulan RM 150 000, mcm mana ?
Simpan RM 200 sebulan di ASB pun
10 tahun belum cukup RM 100 000..
Kalu simpan RM 200 di Takaful,
esok dah ada dana kecemasan RM 150 000,
Kalau tak dak jadi aper2 dapat balik
Modal + Investment...
Ni pun tak boleh paham ker ?
Setengah orang kedekut..
kalau tak kedekut,
mungkin tak paham,
beli kereta bayar RM 500 boleh,
RM 1500 pun takper, asal bergaya,
beli emas ribu - ribu sanggup,
tapi nak bayar 5% dari gaji bulan utk
kecemasan rasa mahal,
sedangkan benda ni wajib + penting,
dana kecemasan la katakan,


kalau ada RM 150 000

dalam bank hari ni takper,
tapi kalu ada kecemasan,
RM 150 000 kena guna,
habis lah duit you,
kene kumpul balik….
kan ker baik kalau orang lain
bagi RM150,000 utk kecemasan,
Mahal? RM200 mahal?
RM 150 mahal gak ? RM 90 mahal lagi ????
Orang Cina bila dapat 1st gaji
diorang tak plan nak beli kereta Honda,
Orang Melayu bila dapat 1st gaji
terus plan nak beli kurang2 Waja,
Orang Cina bila dapat 1st gaji,
diorang pikir Investment,
pikir Insurance,
Orang Melayu bila dapat 1st gaji
diorang pikir nak pakai kereta aper,
sport rim 17 inci wajib,

Perancang kewangan kater, utk kereta
tak lebih 12% dari gaji bulan,
Gaji RM 2500 sebulan, patut beli
kereta yg bayar bulan RM 300/sebulan,
Wira second ok la..kenari second ker..
utk permulaan.....
Tapi… ramai tak ikut..
gaji RM 2500, beli kereta Honda City
RM 600/sebulan.....24% dah tuh..
Perancang kewangan kater,
60% gaji utk hutang + perbelanjaan,
40 % utk investment + dana persaraan + insurance,
Orang melayu 99% gaji utk hutang +
belanja sara hidup... 1 % utk simpanan...
Beraper kerat jer orang melayu ada
RM 50 000 cash dalam bank lepas 5 tahun kera,

Bila orang suruh beli takaful / insurance.....
mahal...tak cukup bulan2 nak bayar......
pakat2 la betulkan kedudukan
kewangan korang semua....
Orang Kerajaan berlagak,
Penyakit dan rawatan semua di tanggung,
Betul tu….
Habis hari2 orang kerajaan masuk paper
mintak derma mcm maner?
Kita bukan isteri Perdana Menteri,
Bukan juga adik Menteri,
Menteri dan PM sendiri pun cari
hospital swasta utk rawatan,
kat US lagi tuh,
Pegawai jabatan jer? clerk jer?
Pegawai sains jer?
Ketua Jabatan? Pensyarah?
Ok la skit dengar bunyik nyer,
OK sebulan lagi datang balik
buat Test tu Test ni,
OK tunggu result 2 minggu,
OK kena tunggu giliran buat pembedahan,
mungkin 3 bulan lagi,
Senarai list 10 muka surat,
tahun depan pun ada nak dapat giliran,
mintak maaf cakap, inilah realiti......
Orang kerja Swasta lagi lah tak sedar diri,
Konon - konon Multi Nasional Company...
Majikan Cover la katakan...
Berapa ribu beb ?
Sampai bila beb ?
Berapa limit beb ?
8 bulan kena kanser tak pi kerja
Majikan nak cover lagi ker beb ????
pencen umur 55 thn
habis takdak coverage dah...

86% warge tua melayu sekarang
tiada coverage insurance..
golongan ni berada di tahun akhir
1970an dan 1980an...
tengah kuat kerja mcm kita,
tapi masa tu insurans tak famous
di kalangan orang melayu, haram...
sekarang ada satu pilihan jer lah...
hospital kerajaan...
kalau nak ke hospital swasta...
kena cari dana sendiri...EPF?
Untuk persaraan pun tak cukup
inikan pula nak tanggung medical...



Sekarang banyak company besar2

beroperasi di Malaysia,
Tapi sampai bila ?
Itu pun kalau majikan
masih sudi beroperasi di Malaysia,


Bisnes is bisnes,

bukan badan kebajikan atau welfare...
kalau kos operasi dah mahal...
pegi tempat lain la jwbnyer..
nak beli takaful masa umur 55?
Besar belanjer nyer beb..
itu pun kalau layak...
Majikan paling besar dalam Malaysia..
adalah Kerajaan Malaysia,
Insyallah dah berpuluh tahun beroperasi..
tak bungkus...
walaupun kalah byk di PRU12 baru2 ni,..
takper.. Majoriti mudah dalam tangan...
Alahhhh...kalu PAS ker PKR ker
perintah Malaysia pun,
kerajaan tetap jalan mcm biasa...
Kerja Kilang besar mana pun,
risiko nak bungkus tetap ada,
US dah meleset,
Kilang US kat Msia ni byk dalam bahaya...
Kat Malaysia pun
operator kilang Melayu dah skit…
berlambak Bangla, Vietnam , Nepal... murah...
Sikit hari lagi, depa pakat – pakat
pindah Operasi pi Bangla...
Hampa ternganga....
Tu pun masih tak sedar diri lagi..
IKM-HUKM Hospital yg terbaik
dari segi facilities bagi rawatan kanser,
Hospital Kerajaan nih…
Hospital Swasta n Kerajaan kadang2
akan refer sini,
Sini ada golongan yg tak perlu bayar,
atau bayar seminimum yg mungkin,
Ada yang kena bayar 100%..
bagi yang ada coverage insurance,
atau TOKEY KILANG,
Boleh buat loan nak buat rawatan disini...buat loan ?
Cukup la loan rumah, loan kereta
dah beban dah.....
Kebarangkalian nak jatuh dalam
GROUP tak payah bayar sangat lah rendah..
Second group kena bayar skit.
skit berapa skit...RM 20 ribu ? RM 30 ribu ?
Tengok kes ler...So, are we hoping for the luck
to fall in the Not Need Pay Group ??
Husband kerja, wife kerja...
boleh bayar bulan - bulan aper ....

Ibarat guna Kad kredit ler,
Kad kredit Visa Jammed,
Gunerlah pulak Kad Mastercard,
(Mana2 yg pakai kad kredit,
stop dan tukar pada Kad Debit plak...)
Bila jalan jauh, spare tyre kena ada,
Jahanam satu tayar,
ada lagi satu tyre spare..
Sama juga kes you,
Mana boleh dapat rawatan kerajaan,
pergi la takda masalah,
Tapi bila lambat dan waiting list panjang,
pegi la hospital swasta nak cepat...
(dengan coverage insuranse la yer...)
Kanser bila dah kena, keluarga merana,
isteri kena kanser suami merana,
suami kena kanser isteri merana,
kehilangan keluarga tersayang
taktau nak cakap ler sedihnyer,
Kesian anak2...
Gaji Laki bini RM 2500 + RM 2500..
Wow.. RM 5000
satu tumbang...tinggal RM 2500 jer..
dah la tak cukup...
nak tanggung kos rawatan kanser lagik..
kalau takdak insurans.....
masuk paper ler mintak derma..
tanggung sakit memang perit,
takda duit nak buat rawatan lagi tambah pedih,


Ajal dan maut di tangan tuhan akhirnyer

Kalau dah sampai ajal, pergi jua...
Sekurang2nya kita mencuba,
dapatkan rawatan terbaik,
Jangan nanti terkilan salah kan diri sendiri,
Sbb lambat dapat rawatan...
Why lambat ? tak der duit..
Suami-suami yang menyayangi isteri...
Isteri - isteri yang menyayangi suami..
Lepas baca nukilan nih,
bincang - bincanglah sesama sendiri,
Suami belikan takaful untuk isteri...
Takkan isteri nak beli untuk suami..
Apa2 pun bolehlah...
Nasihat saya...
Takaful atau Insurans ..
hanya boleh dibeli dengan KESIHATAN,
Hanya orang yang SIHAT je ..
boleh beli insurans atau takaful…
You mampu bayar RM 500 sebulan pun,
Bila dah SAKIT, orang tak pandang dah,

Nukilan ni bukan nak perli saper2,
Just nak bukak minda jer,
Mintak maaf kalau ada yang teraser,
Sementara sihat, eloklah beringat..
Bila dah sakit...
Wallahulalam....

Ingat.....Kita bukan isteri mana - mana Perdana Menteri...
hatta Menteri sekali pun...


Karya diatas adalah hasil nukilan:
En. Yuzairi Yunus



IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910@gmail.com

Wednesday, February 08, 2012

Kisah 1

With Love Ied @ May at 7:57 AM 0 comments Links to this post
Baru-baru ni saya ada terbaca dalam satu laman sesawang yang menceritakan tentang nasib kakak beliau yang baru sahaja kehilangan suami. Suami kakak beliau itu masih muda. Baru berumur 41 tahun. Tegap & sihat. Tiba-tiba saja meninggal dunia akibat hepatitis B. Sememangnya ajal & maut itu di tangan Allah, tiada siapa yang dapat meramal kedatangannya

Kakak beliau itu, mempunyai 6 orang anak. Selama ini, hanya si suami sahajalah yang bekerja, manakala, kakak beliau itu tidak bekerja dan menjadi suri rumah sepenuh masa. Sudah tentunya, selama ini, hanya si suami lah tempat mereka sekeluarga bergantung dan mendapatkan sumber pendapatan untuk menyara hidup mereka sekeluarga.

Kini tiba-tiba semuanya berubah dalam sekelip mata. Si suami, meningalkan isteri dan anak-anak buat selama-lamanya tanpa “sempat mengucapkan selamat tinggal” dan meninggalkan apa-apa bekalan untuk si isteri & anak-anak meneruskan hidup mereka.

Cuba kita bayangkan andai kita berada di tempat si ibu tadi..
Tidak bekerja. ada 6 orang anak dan baru sahaja kehilangan suami yang merupakan satu-satunya punca pendapatan untuk menyara kehidupan mereka sekeluarga.

Mana nak cari duit bayar hutang kereta? hutang rumah? duit sekolah anak-anak? makan-minum anak-anak? pakaian? Memang sesuatu yang menyedihkan.

Kepada golongan-golongan suami, jangan biarkan perkara ini terjadi kepada isteri & anak-anak anda.

Kepada golongan-golongan isteri pula. sila ingatkan suami anda agar tidak meninggalkan anda dalam keadaan yang terkontang-kanting seperti ibu malang di atas.

Apa yang boleh anda lakukan, paksa mereka dapatkan polisi insuran/takaful sekarang juga! (jika mereka masih tidak mempunyai sebarang polisi insuran lagi). buat masa ini, itulah salah satu kaedah yang terbaik untuk menghalang “nasib malang” tersebut menimpa diri anda. Tetapi kalau suami anda masih berdegil juga dan tidak mahu mendapatkan polisi insurans. takde masalah beb! Anda boleh sahaja dapatkan polisi insuran dan meletakkan nama suami anda sebagai “pihak yang diinsurankan”.

Alangkah bersyukurnya jika si suami tadi meninggalkan sedikit bekalan kewangan yang bernilai RM100,000 (hasil pampasan dari polisi insuran). Tidaklah hidup si isteri tadi amat tertekan. Sekurang-kurangnya ia dapat memberikan sedikit ruang untuk si isteri & anak-anak mengatur hidup mereka dan menampung perbelanjaan hidup mereka buat sementara waktu. Sebelum si isteri tadi dapat mencari pekerjaan & sumber pendapatan yang baru untuk menyara keluarga mereka.

Itu cerita kalau si suami tadi belum meninggal dunia. tetapi dalam kisah kakak di atas, si suami telah meninggal dunia, tiada sebarang polisi insuran, tiada harta & wang simpanan, isteri tidak bekerja dan terpaksa menangung 6 orang anak yang masih lagi kecil dan bersekolah.. ditambah lagi.. anak yang paling kecil berusia 2 tahun dan masih menyusu badan. 

Bayangkan jika semua ini berlaku pada diri kita sendiri.

Bukanlah kita meminta sesuatu yang buruk berlaku pada orang yang kita sayang, cuma ianya sekadar peringatan. Hidup ni kita tak dapat nak jangka apa yang akan terjadi, Hari ni kita sihat, esok lupa kita tak akan tahu di mana kita akan berada

Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan adalah lebih baik daripada meninggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta”. (Riwayat: Bukhari)  

IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910@gmail.com

Friday, February 03, 2012

3 Kategori Orang

With Love Ied @ May at 8:00 AM 0 comments Links to this post
Dalam dunia ni terdapat TIGA kategori orang.

1. SIMPAN dulu baru BELANJA

2. BELANJA dulu baru SIMPAN

3. BELANJA saja tak ada SIMPAN

Antara ketiga - tiga ni, yang mana satu kategori anda?

Saya tidak malu untuk mengakui bahawa saya punya tabiat susah menyimpan wang.

Kedudukan kewangan pada tengah bulan seperti paras air banjir mencecah dagu. Gawat! Pada hujung bulan, air banjir mencapai mulut dan hidung. Mujur, masih boleh bernafas bila bertenang.

Sekarang baru saya tahu kenapa saya begitu susah menyimpan wang.

Semua orang gembira bila ada wang. Ada sesiapa yang tidak gembira bila dia memiliki wang? Dan gembira tentang wang ini hanya dikaitkan dengan belanja. Bila berbelanja, akan gembira.

Saya perlu ubah skrip hidup saya berkaitan dengan wang.

Kalau sebelum ini saya akan gembira bila berbelanja, skrip ini perlu diubah yang saya akan gembira bila menyimpan. Bila menyimpan, akan gembira.

Kalau sebelum ini saya selalu berkata,
“saya berasa gembira apabila saya membelanjakan wang.” 
  
Maka selepas ini saya akan berkata, 
“saya berasa gembira apabila saya mempunyai simpanan wang.”

Saya juga tidak boleh hanya berfikir dan berkata mahu menyimpan wang. Saya perlu buktikan dengan tindakan. Saya perlu bertindak secara berdisiplin dengan menyimpan wang sekarang! Tidak ada istilah lewat untuk menyimpan wang.

Apa yang perlu dibuat?

Brian Tracy dalam bukunya No Excuses, edisi Bahasa Melayu terbitan PTS memberi saranan, pertama sekali dalam disiplin menyimpan wang ialah membuka akaun wang khusus,

#1 Akaun ini dibuka khusus supaya kita bebas daripada masalah kewangan.

#2 Akaun ini untuk wang masuk, bukan untuk wang keluar.

#3 Wang yang keluar hanya untuk membeli aset yang memberi pulangan tinggi, bukan untuk membeli makanan, baju, tv dan seangkatan dengannya.

#4 Bila ada wang lebih, simpan dalam akaun ini. Jangan habiskan dengan berlibur atau membeli barangan yang akan habis sekali guna.

Perkara ajaib akan berlaku

Brian Tracy juga memberitahu, bila kita menabung dengan cara ini, sesuatu yang ‘ajaib’ akan berlaku,

#1 Kita akan rasa gembira bila sedar, kita ada simpanan yang bertambah dalam bank.

#2 Walaupun kita hanya dapat simpan RM10 sebulan, namun bila dilakukan secara istiqamah, kita akan mempunyai perasaan yang berbeza kerana itulah bukti kepada diri sendiri, kita telah dapat mengawal diri.

#3 Akaun khusus dan wang di dalamnya akan menjadi seperti magnet yang akan menarik wang dari arah yang tidak disangka-sangka. Sebelum ini wang gaji bulanan dirasakan asyik tidak cukup bagi menampung belanja bulanan. Dengan adanya akaun khusus ini, timbul kekuatan dalaman untuk berbelanja sepatutnya dan selebihnya disimpan.

#4 Akan timbul banyak idea untuk menambah pendapatan bagi mengisi akaun khusus. Sebelum ini bila ada peluang menambah pendapatan, kita asyik mengelak atau bertangguh. Kini tidak lagi.

#5 Kepekaan kita terhadap wang akan meningkat. Tabiat berbelanja tanpa berfikir akan berkurang. Jika sebelum ini, baju yang koyak sedikit terus dibuang dan beli yang baru. Kini akan timbul kesedaran untuk menjahitnya.

#6 Dan lagi? Kita akan tahu dan alami ‘ keajaiban’ itu bila kita sudah memiliki akaun khusus ini.

Bagaimana hendak membuka akaun khusus ini?
Hubungi 

IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910@gmail.com 
 
Untuk dapatkan maklumat PruBSN Takaful Saver

 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting