Tuesday, February 28, 2012

Kasihan Bapa Ini, Berdasarkan Pengalaman Benar Saya Minggu Lepas. (Perlindungan Insurans)

With Love Ied @ May at 10:48 PM
DIPETIK DARI FORUM majalah.com


Nasa 12 - Thu 20/Oct/11, 11:10am [Last Comment]

Salam sejahtera, Ini adalah kisah benar yang boleh dijadikan tauladan kepada saudara dan saudari semua. Bukan niat nak mengaibkan sesiapa, tetapi sebagai ikhtibar kita semua.

Seorang kenalan saya baru sahaja terlibat dengan kemalangan jalan raya yang mengakibatkan pendarahan di otak sehingga dia koma. Kenalan ini bekerja di bank terkemuka dan kini sedang ditempatkan di ICU Hospital di Serdang. Saya telah mendekatati bapanya yang menunggu di luar bilik ICU memandangkan bilik tersebut hanya boleh dilawati 2 orang sahaja dan ketika itu ahli keluarganya yang lain sedang berada di dalam.

Bapanya meluahkan perasaan kepada saya yang rawatan anaknya itu memperlukan belanja yang sangat tinggi memandangkan anaknya itu bukan kakitangan kerajaan. Beliau bercakap dengan saya yang beliau akan mengeluarkan sedikit wang daripada akaun simpanannya untuk kos rawatan anaknya itu. Kasihan pula saya mendengarkan luahan hati bapanya itu. Dari matanya kelihatan air mata hendak menitis.

Saya amat bersimpati dengan bapanya itu, tetap tidak ada apa yang saya dapat membantu melainkan memberi nasihat agar banyakkan bersabar atas kesedihan itu. Saya tidak menyatakan yang saya adalah wakil dari ING PUBLIC Takaful Ehsan, tetatpi pada hari itu, Allah S.W.T. menunjukkan kepada saya suasana sebenar keluarga yang mengalami nasib kurang baik. Inilah pengalaman yang pertama saya alami sejak saya bergelar Penasihat Takaful. Agak memilukan jika kita sendiri yang mengalaminya.

Untuk pengetahuan semua yang masih belum tahu, sekiranya anda sihat,anda boleh mengambil perlidungan daripada Takaful dan insurans, tetapi sekiranya sebaliknya, anda tidak layak lagi terutama bagi yang menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi dan penyakit2 kritikal yang lain.

Jika anda nampak kepentingan ini, jangan berlengah lagi. Jika ada kenalan yang terdekat membuat perniagaan takaful atau insurans, mintalah nasihat mereka untuk mendapatkan perlindungan untuk diri dan keluarga anda. Tidak kisahlah mana-mana Pengendali takaful sekalipun. Yang penting semua produk adalah dengan objektif sama iaitu memberi perlindungan dan ketenangan fikiran sekiranya seseorang individu itu menerima musibah dan ujian dari Allah S.W.T.

Sangat kasihan apabila musibah menimpa, wang gaji ataupun wang simpanan kita pula yang perlu dikeluarkan. Itu tidak apa lagi, tap jika melibatkan simpanan ahli keluarga yang lain, membebankan mereka pula.

Beringatlah dari sekarang

Marilah kita sama-sama prihatin terhadap keperluan mendapatkan takaful untuk diri dan keluarga kita kerana ujian Allah datang pada bila-bila sahaja.


Niche: Insurans Dan Takaful | Sembang | Diskusi Bisnes | Business Guide
  
Shahrul Hafiz 2 - 20 Oct 2011, 11:36am 

bilik icu yg mane? nti aku g melawat..umah aku dekat je ngan hospital serdang tu..


Nasa 12 - 20 Oct 2011, 11:47am 



Baguslah encik, terima kasih. ICU di tingkat 4...saya tak ingat no berapa katilnya. Kalau nak menyumbang sedikit kepada keluarga, jom pergi dengan saya sekali dalm minggu ini...Saya juga tinggal berhampiran sana, di Taman Sri Serdang.. Encik di mana?



Aneka Mee - 20 Oct 2011, 11:55am 


baik punya markerting...cayala..



Lynx8640 - 20 Oct 2011, 12:06pm 



kalau mampu semua nak beli insurance.... pasai x mampu la tawakal aje


Nasa 12 - 20 Oct 2011, 12:22pm



Aneka Mee : Bukan marketing semata-mata, ini kisah benar saya alami sendiri dan meyakinkan saya lagi terhadap apa yang sedang saya niagakan...



Nasa 12 - 20 Oct 2011, 12:34pm



Lynx8640: luahan daripada Lynx8640 ni saya nak tujukan kepada anak-anak yang ada ibu bapa yg mana pendapatan ibu bapa pun sedikit cukup-cukup makan sahaja. Apalah kiranya adik-beradik berkongsi seorang RM20 je sebulan, tarik sikit daripada jumlah yang selalu diberi setiap bulan untuk dapatkan perlindungan takaful untuk ibu bapa yang masih sihat tu..Kasihan ayah dan ibu kita yang tidak berkemampuan untuk mendapatkan takaful dan juga faktor kekurangan kesedaran terhadap keperluan takaful ini...Sekurangnya kita dah lakukan yang terbaik daripada hanya memberikan RM100 sebulan sahaja tanpa bantuan lain misalnya. Sebenarnya ibu bapa kita ni, smakin berusia lanjut, semakin mereka nak kita dekat dengan mereka. mungkin jika mereka ada perlindungan takaful, suatu hari nanti apabila tiba masanya mereka perlukan rawatan, kita boleh berada dekat dengan mereka dengan penuh kasih sayang tanpa tekanan memikirkan bayaran perbelanjaan hospital melalui wang kita sendiri ataupun, tekanan daripada pasangan ataupun lain-lain lagi masalah yang kita takkan pernah duga sehinggalah masalah itu dirasai kita sendiri.



Asmah 5 - 20 Oct 2011, 12:45pm 


As Salam,

actually bank provide insurans utk staff2 mereka - ins kemalangan, diri, bersalin, etc. Utk medical claim pun disediakan (gigi & clinic). Jika masuk hospital (hospitalise), pekerja boleh claim insurans yg bank MEMANG sediakan (cover) para pekerja mereka (ikut gred - hingga ratusan ribu). X perlu keluar 1 sen pun. Memang benar rawatan utk pesakit perlu hingga ratusan ribu (kos scan yg melibatkan otak - bermacam2 jenis scan & ada jg yg perlu pembedahan). Apapun family kena inform or minta hospital faxs kan dokumen ke HR Dept.


Kawan sy juga (arwah) xcden masa balik dr keje (mlm - lps maghrib). Koma, lama juga hampir 1thn 6bln (skejap dia sedar, skejap dia koma balik & meninggal - melibatkan bahagian kepala - bila sedar x ingat / recognize sesiapa). Semua perbelanjaan bank yg tggung (insurans). Dan blh claim socso (juz bg slip MC yg hospital bg beserta dokumen2 lain - kena berurusan dgn HR juga, (normally HR akan dtg melawat utk ikuti perkembangan staff). Dapat pampasan (bantuan tunai dr majikan pd keluarga staff).


* En Nasa 12, boleh sy tau bank mana? Jika Maybank, mereka di 'cover' dgn insuran yg memang sgt bagus jumlahnya. Jika CIMB, mereka juga di 'cover' dgn insuran & jumlah yg juga sgt bagus. Mereka x perlu risau tentang perbelanjaan perubatan. Bank2 lain sy x pasti, tp semua staff2 bank mmg dilindung oleh insurans.


* kawan sy baru m'galdunia Ogos thn ni b4 raya. :-(




Nasa 12 - 20 Oct 2011, 1:59pm



Encik Asmah 5, dia ni dari Bank Rakyat..tapi saya tak pasti dari cawangan mana. Kalau benar HR boleh cover untuk seluruh rawatan dan perbelanjaan bagus jugak..Dalam sesetangah company,ade limit, ikut pakej group insurance company yang telah diambil oleh majikan....Kalau ada compensation yang lain tu, mungkin sumbang ihsan daripada Majikan..Apa-apapun kalau Cik Asmah boleh bantu untuk link ke HR dia, nanti saya tanya nama penuh dia dan cawangan bank dia bekerja. Kenalan ini adalah kawan kepada kawan saya. Apa-apapun, saya ucapkan takziah untk kawan cik Asmah 5...


Faghaz - 20 Oct 2011, 4:10pm 



Tgk tajuk post ni teruja nak baca, dh standby tisu sekotak manalah tahu kuar air mata setempayan bila bc citer sedih ni nanti... tp rupa2ya ada org sambil menyelam minum air...saudara kata dia kenalan saudara tapi tak pasti plak kat mana tempat kerjanya (bank rakyat cwgn mana?) anyway sy doakan kenalan saudara tu cpt sembuh... (kalau citer ni benar lah)



Nasa 12 - 20 Oct 2011, 4:28pm



kenalan di sini bermaksud kawan kepada kawan..Saya tidak mengenali beliau secara langsung...untuk pencerahan, suami kawan kepada tunang saya....ok, Cerita di atas adalah contoh pengalaman yang saya alami sendiri. Selama ini, nasihat yang saya selalu bagi kepada prospek saya ketika bertemu dengan mereka adalah dengan mengingatkan kebarangkalian berlakunya perkara seperti di atas.

Tak perlu dikaji secara mendalam sangat Encik Faghaz untuk mencari kesalahan orang lain..Saya tidak mempromosikan sebarang skim cepat kaya, mlm, pinjaman dengan upfront atau 'pembekal' keapda sesuatu produk kononnya, dan lain-lain lagi. Sekadar berkongsi pengalaman yang saya lalui minggu lepas. Tidak perlu membuat keputusan untuk mendapatkan takaful hari ini juga dengan membaca iklan ini..tetap buatlah keputusan itu suatu hari nanti bila benar-benar mampu dan dengan sesiapa sahaja wakil takaful yang berdekatan di tempat anda..


Ataupun....tawakal sajalah.....itulah kita hari ini...




Linkman - 21 Oct 2011, 9:14am 


insurans ni semakin penting bila usia dah semakin lebih 30an...

budak2 bawah 30an kebanyakkannya tak berminat nak beli walau apapun risikonya... masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan..


rakan saya yg buat insurans kata dia dah berhenti approach budak2 sebaya (semua umo bawah 30)... mengabiskan masa shj...


tapi bagi yg dah berkeluarga, dah lebih 30an.. dah stabil dan dah mula memikirkan masa depan anak2... ...dorang ni serious.. dan mula beli insurans...




Faghaz - 21 Oct 2011, 9:50am 


Sy pelanggan PruBSN Takaful. sekali je pnh claim ms kaki terseliuh sbb jatuh. itupun cover perbelanjaan rawatan dn mc beberapa hari jer... masa nk suh beli dulu janji macam2 bintang di langit pun boleh bagi tp bila sy disahkan kene tonsil, ckp tak bleh cover plak, kos rawatan termasuk alat bantuan pernafasan bernilai lebih RM8 ribu semua kerajaan yg tanggung. kl mcm ni lebih baik tk pyh bayar insurans sbb tak nampak pun apa manfaatnya



Nasa 12 - 21 Oct 2011, 9:52am


Benar Encik linkman, saya ada pengalaman dua orang yang beriya-riya datang bertanya saya. Apabila saya bertanya melalui borang cadangan insurans, saya dapat maklumat yang mereka ini ada penyakit darah tinggi. Saya setuju, bila dah berumur 30 ke atas, baru mula nak cari insurans ni....Alhamdulllah dalam keluarga asas saya sendiri, saya berjaya mengajak adik2 saya yang berusia 16 thn, 23 dan 24 tahun mendapatkan perlindungan insurans ini. Termasuk juga diri saya, walaupun ada kemudahan insurans berkelompk dengan bekerja di syarikat insurans, saya juga ambil pelan simpanan untuk persaraan.....Kepada yang belum lagi membuat keputusan mari kita sama-sama meningkatkan peratusan kaum bumiputera yang mana hanya 3.3% menyedari kepentingan insurans ini...



Nasa 12 - 21 Oct 2011, 11:36am



Terima kasih Encik Faghaz kerana sudi berkongsi pengalaman begitu. Biar saya terangkan kepada umum, kenapa perkara ini boleh berlaku:

1. Ejen kurang pemahaman terhadap produk yang diterangkan. Hanya mengejar untung komisyen semata-mata.(melanggar etika sebagai seorang ejen.)


2. Pelanggan - Tidak faham apa yang dibayar setiap bulan. Tidak baca term & condition sehabis-habisnya apakah had perlindungan, Apakah pengecualian. Andai kata jika pelanggan tidak berpuas hati, ada tercatat di polisi atau sijil tersebut yang pelanggan boleh memulangkan polisi/sijil yang diterima tersebut dalam masa 14 hari dan mendapat semula semua deposit yang telah dibayar.


Kesimpulan : Bukan sahaja dalam insurans, malah dalam apa2 produk/perkhidmatan di dunia ini, kita perlulah faham-sefahamnya apa yang kita bayar. Kita bayar untuk mendapatkan manfaat. jangan mudah tergoda dengan tawaran yang berbagai-bagai, kita kena fikir, kaji dan baru beli..





Exerer - 21 Oct 2011, 3:47pm



terima kasih en nasa di atas kata nasihat yg berguna, walau ada pihak yg cuba menyindir, tetapi begitulah lumrah hidup... niat baik kadangkala disalah erti. sy teringat tagline ntah dari mana... jika anda berasa sihat itu mahal... cubalah sakit... kata2 singkat yg sangat memberi makna... moga2 kita semua diberi nikmat sihat sepanjang hayat... amiin...



Asmah 5 - 21 Oct 2011, 4:51pm



En Nasa 12,

utk bank rakyat sy x pasti. Utk CIMB (non exec) life & xcden ins. cover RM100k, hospitalise RM30k, yg blum kawen med. exp clinical) RM1k, gigi RM1k. Yg dah kawen clinical RM1.5k, gigi pun RM1.5k. Utk exec & above, lg byk cover.


Family tu kena minta surat /dokumen yg menyatakan mangsa (sakit apa) & MC cert. utk d htr ke socso (utk byran kos rawatan bulanan kat spital - jika x silap bleh dpt dlm anggaran RM1k tiap bln - cuma lambat dpt dgn cepat je. If nak cepat, kena ada cmpr tgn pihak HR Bank Rakyat). G socso kat jln Ampang tu.


Family kena buat 1 salinan semua dokumen yg ada utk rekod & rujukan. Jika socso bg cheque yg salah tulis tarikh, tolong fotokopi & simpan b4 pulangkan semula ke Socso. (depa akan kata x dpt, xde salinan cheque (no. cheque) utk rujukan & etc utk melambat2kan proses (berdasarkan apa yg dilalui oleh family arwah kawan sy). Bila dapat yg salah tarikh, sila inform HR cepat2 utk mereka push socso utk elakkan kelewatan pembayaran pd mangsa.


*Semoga mangsa cepat sembuh, insyaallah..



Arza - 22 Oct 2011, 1:59am 


sy terpanggil untuk menulis setelah membaca segala komen di perbahasan diatas..siapalah saya untuk mengutuk atau menkritik anda semua diatas tapi sekadar memberi pandangan sahaja...insuran ini bagus sebenarnya..yang membuatkan tak bagus bilamana si penjual kurang memberi gambaran yg jelas apa yg dicover atau pembeli insuran menyembunyikan ketidakfahaman semasa membeli...tujuan si penulis utama colum ini untuk memberi contoh kepada kita semua betapa pentingnya insuran itu..duit anda, produk dia..suka anda beli tak suka jgn beli..ada banyak jenis insuran dari syarikat yg berbeza..peka pada kelebihan yg ditawarkan ,pilih saja yg mana nak beli..secara amnya bukannya pada yg berkerja sahaja , yg berkerja sendiri mcmana klu berlaku sesuatu yg buruk menimpa? malang itukan tak berbau apatahlagi dizaman 'SEGERA' ini..makanan semua byk yg segera..kalau mati segera x pe takut tak mati segera tapi x de sape nak tanggung...sengsara ooo...rawatan perubatan sekarang nie mahal ooo...sy bukan penjual insuran...tapi kesedaran itu ada...cik asmah 5: info yg anda bagi itu sgt berguna..sekurang2nya anda membantu keluarga simangsa tadi beberapa jalan yg mungkin memudahkan dan meringankan tekanan keluarga mangsa.insallah tempat kerja simangsa ada org yg incharge untuk menguruskan semua itu..saya berdoa semoga segala urusan si mangsa dipermudahkan oleh Allah S.W.T..


Roza 4 - 22 Oct 2011, 3:39am 


Saya kakitangan kerajaan yg mendapat keistimewaan kemudahan perubatan hospital kerajaan, kalau masuk wad kelas satu...tapi akhirnya saya membuat keputusan menjadi pemegang insuran pruBSN Takaful + medic card berdasarkan pengalaman ayah saya. Masuk wad memang dpt wad kelas satu menggunakan surat jaminan saya tapi itu pun bergantung pada kekosongan (selalunya penuh memanjang) Bulan Feb tahun ni dia masuk wad sbb batu karang, 4 hari dia bermalam di hospital, last2 Doktor bagi tarikh operate bulan Mei, hari dia dibenarkan keluar, malam tu dia berguling2 sakit perut kat rumah, akhirnya kami adik beradik bawa dia ke hospital swasta. Yang pasti batu karang dia dah mula pecah, dan pundi hati dia pun pecah sebab sepanjang dia berada di hospital kerajaan, air telah dimasukkan ke dalam badan dia sebanyak 40 botol. Pundi hati dia pecah disebabkan terlebih air (Ikut panas hati, nak je saman hospital tapi nak uruskan tak de masa), so on the spot malam tu juga dia dibedah...kos semuanya RM16k, dari situ saya mula sedar kepentingan mengambil insuran + medic card seperti yang diambil oleh adik beradik saya yg lain. So sebelum ambil, pilih agen yg betul2 pakar dlm hal insuran, yg b lh explain kat kita dari A-Z, apa yg cover, apa yg tidak. Setahu saya, pruBSN takaful antara produk dan servis yg terbaik...berdasarkan pengalaman adik beradik saya yg berurusan dgn mereka. Bila masuk hospital, agen uruskan dari A-Z, dan servis mmg cekap. So bagi yg umur masih muda lagi cpt2lah amek insuran sbb bayaran pun still x mahal, dlm RM100 sebulan mcm2 blh cover. Mcm saya nak x nak bulan2 sdh RM200++ tapi memikirkan umur semakin lanjut, ntah apa penyakit akan mendatang, lebih baik lah bersedia...anggaplah bulanan tu sbg simpanan yg amat berguna di hari muka...



Raquib Aleem - 22 Oct 2011, 5:19am 


Salam,
INSURANS memang penting.

Saya accident dengan arwah kawan pada 18 Jan 2011 di Highway LEKAS km11.2 arah ke kajang (langgar lembu), sampai sekarang ada kesan tayar.


Arwah kawan mengalami pendarahan di otak, masuk ICU hospital kajang (bilik perseorangan sebab penuh mesin sana sini), tetapi sebab ada orang lain nak guna bilik tu (23hb Jan 2011) pihak hospital pindahkan ke wad khas dalam wad biasa. Tengahari 23hb Jan, arwah punya suhu badan naik, dan tiada doktor boleh attend sanpai pukul 6pm. Arwah meninggal 24hb Jan 2011. Post mortem : punca kematian sebab jangkitan kuman paru-paru sebab doktor lalai.


LEKAS lagi tak guna datang lawat pun tidak. Bayangkan kalau ada insuran masa tu, treatment yang sepatutnya boleh kita dapat.


Innalillah.. Sekadar berkongsi..





Faghaz - 24 Oct 2011, 2:29pm 



wad kelas berapa pun dh tak penting kl dh sakit. rawatan tu yg penting.. duk hospital private stakat jangkitan kuman boleh lah... bila sakit kronik kene tendang gi hospital kerajaan jugak sbb apa? sbb private takut nk bertanggungjawab.... takut nk ambik kes berat dan kronik...



Fida 3 - 25 Oct 2011, 4:13pm 



Faghaz:
Memang betul ada sesetengah kes yg ditendang ke Hospital Kerajaan oleh Hospital Swasta. Tapi tak banyak.

Dengan adanya insurans/takaful lengkap Medical Card, memberi kita sebagai pengguna memilih kaedah rawatan yang kita rasa terbaik.


Kalau rasa Hospital Kerajaan tu terbaik, pegi la ke Hospital Kerajaan, tapi untuk buat Operation (contohnya) di Hospital Kerajaan, pesakit kene beratur..tunggu giliran yang memakan masa yang lama.

Berbanding Hospital Swasta, katakan nak buat pembedahan, tak perlu tunggu giliran yang terlalu lama...tapi bayaran sangat mahal. Masa ni la nak gunakan Medical Card tu.



Nasa 12 - 25 Oct 2011, 6:06pm 

Apa-apapun saya berharap agar semua di kalangan kita (bumiputera) tanamkan sikap akan kepentingan takaful kepada keluarga..Jangan mudah nak bagi duit beribu-ribu untuk perniagaan yang ntah ape2 dan melanggar syariat muamalat Islam..Bagaimana ekonomi umat Islam nak berkembang? Dahlah ekonomi tidak berkembang, kemelaratan dan kefakiran kita di sana-sini pada hari ini. Tengoklah bagaimana orang kita sendiri yang selalu meminta-minta di website ini sahaja....



Zalina 20 - 27 Oct 2011, 4:27pm 


Kwn encik keje Bank Rakyat ye...berdasarkn pengalamn sy BR mmg cover bil perubatan tapi ada limit dalam lingkungan RM4-5k setahun jer untuk satu family..kalo dah over limit mmg kena tolak bonus atau potong gaji...sebb pernah terkena la coverage dah over limit dan terpaksa dipotong gaji utk tampung kos yang tak cover tu terus ambik keputusan guna medical card pruBSN utk satu family...sekurang-kurangnya ada protection masa akan datang..tp tulah agen pulak tak berapa nak kerjasama..pemilihan agen mmg penting..sy nak submit borang tambah kadar elaun wad anak pun ambik masa dekat sebulan ..cadang nak tukar agen lain kalo service nak tak nak jer..


Nasa 12 - 27 Oct 2011, 5:06pm 



Cik Zalina... Saya ada cadangan penyelesaian untuk Cik Zalina :

1. Cari ejen yang full time buat insurans ni. Kalau part time, memang kena bersabarlah kalau ada kelambatan sedikti. Mungkin Ejen tu ada urusan lain juga.


2. kalau ejen tu memang tak dapat nak bantu, Cik boleh berurusan terus dengan kaunter perkhidmatan pelanggan. Kalau di ING kami, memang ada kaunter perkhidmatan pelanggan di setiap Cawangan. Sambil tunggu giliran, boleh minum milo, nescafe atau teh tarik percuma lagi...


Apa-apa pun, terima kasih atas maklumat mengenai Bank Rakyat tu. Saya pun nak follow up balik perkembangan beliau. Dengar cerita dah sedar, tapi keadaan tak tahu macam mana. Biasalah bila kena bahagian otak ni, banyak komplikasinya..





Mior Prudential - 08 Nov 2011, 2:10pm 


kat post ni saya suka tgok post en faghaz ni..

en faghaz cuba detailkan tentang tonsil tu..ada sebab prubsn tak cover..lepas baper bulan polisi penyakit tu kena?


kesimpulan nyer en faghaz x faham polisi..dan dpt agent yang x bertanggung jawab.. semua insurans adalah terbaik..cuma klien jer perlu memahami insurans yang dibeli dan ape yang dilindungi..dapatkan dari agent yang amanah..insyallah berguna..





Wan Hashim - 27 Nov 2011, 2:51am 



salam..en nasa 12.. macama perkembangan pesakit...saya sendiri baru berjinak2 menjdi konsultant sbb terpanggil untuk membantu...sbg part time..mmg kadang2 ada kelewatan utk berurusan..tapi disebabkan pengalaman buat claims dan hubungan baik dengan bahagian finance hospital alhamdulillah saya belum lagi mengecewakan clients saya,,,apa yang penting kita tahu apa yg kita ada dan tahu apa yang mereka perlukan dari kita..mmg INSURANS sangat penting dan pengetahuan tentang POLISI INSURANS lagi penting...saya pernah bekerja di bahagian tuntutan kad kesihatan di syarikat insurans selama hampir 10 tahun...mmg bayak claims yg saya reject berdasarkan polisi yg dibeli, sumpah seranah yg saya terima ketika reject claims diorang walaupun bukan saya yg menjualnya kerana masa tu saya sendiri takde apa2 polisi selain co punye..ada yg dtg serang ofis, nak lempar barang dimuka saya..etc..yelah bila difikirkan sapa yang tak marah bila bayar2 tp semua tak cover..disitulah saya belajar dimana silapnya...bagaimana seorang yang insurans cover pada permulaannya dengan intial GL RM2500 sbb sakit penumonia dan pada hari ke3 dihospital tung shin pudu saya reject bila saya baca lab test pesakit ada HIV..mmg susah utk buat keputusan sbb claims officer tp itulah hakikatnya..
saya juga pernah bagi GL bila ada satu mangsa kebakaran di JB (puteri specilaist) tapi kemudian..siasatan dibuat sbb kulit badan lebih 80% dan bil dekat 55K tak silap saya masa tu (betw 50 - 60K)..lepas siasatan kami dapati pesakit cuba membunuh diri dengan meletupkan tong gas dirumah..(siasatan atas bantuan/kerjasama polis)...ada juga yang kes ke tribunal pengguna, ke biro aduan bank negara ..TAPI walau apa pun..insurans amat penting dan bermakna untuk org yang tahu kepentingannya..yang tak tahu dan tak mahu...moga ALLAH memelihara kalian dengan kesihatan yang baik..dan kehidupan yang sempurna..AMIN...




Nasa 12 - 29 Nov 2011, 2:38pm 



Encik Wan Hashim, pesakit telah sedar, Alhamdulillah, tetapi masih memerlukan kerusi roda utk pergerakan hariannya. Mujur ada isteri yang setia disisi. Baguslah encik Wan, sangat berpengalaman. Saya ingin belajar banyak lagi dari encik Wan jika ada peluang.......Setuju, insurans wajib untuk semua. Jika beli insurans, pastikan faham segala t&c sehabis-habis. Tak faham, tanya agen. kalau agen tak faham, tanya leader, kalau leader tak faham, tanya customer service, kalau customer service tak faham, tanya department di HQ, kalau department di HQ buat-buat tak faham...PIDM ada...


Tengku Alia Adzam - 12 Dec 2011, 4:56pm 



nak share jugak pasal insuren2 ni...x byk cuma sket jer...sy , suami and anak umur 1 tahun 8 bulan dah ada insuren, bukan apa...kata org sediakan payung sblm hujan...sblm ni sy merupakan pemegang polisi comp x, then sy stop sb dengar kata comp ini hanya menggunakan org mcm kita yg byr ins.ni utk jaga comp itu. bukan nak cover sgt pemegang polisi ni.....then sy applied yg baru TAKAFUL IKHLAS...so far xder apa2 yg berita yg sy dengar harap ia berhasil hingga saya bersara...tqvm



Ina 151 - 24 Feb 2012, 9:20pm 



saya bersetuju dgn nasa 12. cari ejen yg fulltime. sebagai pemegang polisi insuran ing, great eastern, prudential, takaful ikhlas dan etiqa, saya amat mengenali agen yg buat kerja atau tidak. tapi kalau ejen bagus, pelan insuran nya tak comprehensive tak guna juga. nak share sila email kpd saya




IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910[atgmail.com

2 comments:

ayu said...

Ida, ayu nak tau la tentang insurans ni..boleh emel pada ayu tak? tentang medical insurans ye..

ezurin_ayu81@yahoo.com

TQ

Ied @ May said...

salam ayu
ida dah email. terlupa letak subject lak pada email. ida harap dpt respond dari ayu ye nanti

tq

 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting