Tuesday, March 27, 2012

Ampun

With Love Ied @ May at 10:48 AM 2 comments Links to this post
Ya Ampun

Saya tengah mabuk sekarang.

Pregnant.

Saturday, March 17, 2012

Aktiviti Lepas Jumpa Client

With Love Ied @ May at 9:42 PM 0 comments Links to this post
Khamis lepas jumpa client husband ajak makan asam pedas. And of course la tempat asam pedas fav kami kat gerai penjaja MPAJ Tmn Dagang kat Commando Kiosk. Dari belum kawen sampai anak dah nak masuk tiga (insyAllah) memang ni la kedainya. Sampai kami kawen pun pakcik commando ni bagi kami hadiah.

Oh ye. Pakcik ni memang bekas komando ATM. Dia ore kelate. Makcik aka wife dia org Melaka. Awal-awal buka dulu memang makcik dgn pakcik ni je yang jaga. Pastu ada anak dia lelaki masa tu blom masuk belajar. Kalau anak dia ni potong cili, abes biji-biji cili dia buang termasuklah biji cili api! Tapi sekarang diorg da pakai pekerja. Ada gak la anak perempuan diorg sekali dah skrg.

Btw dulu masa diorg bertiga je jaga kedai memang asam pedas diorg marvellous. Tip top to the mountain. Skrg ok cuma da tak mencapai standard saya je la kot. Maybe sebab asam pedas mak saya lagi meletup-letup kebaboom bila makan sampai meleleh air mata termasuk air hidung dan memercik mercik peluh jantan bila makan! Overstated pulak ye.

Anyway one set asam peda pari with rice, vege, telur asin & ulam2 RM 7 only!

Friday, March 09, 2012

Berapa Perlu Kita Simpan

With Love Ied @ May at 11:54 AM 0 comments Links to this post

Berapa Anda Perlu Simpan?

PrudentialBSN Takaful mempunya pelbagai pelan takaful yang sesuai dengan atau mengikut bajet kita. Carta kat bawah ni saya buat untuk anggaran simpanan bulanan yang disarankan. 

Sebenarnya kalau ikut PORTION yang terbaik haruslah 10% dari income kita put aside untuk akaun PROTECTION, 10% lagi akaun SIMPANAN dan satu lagi 10% akaun PELABURAN.

The best thing about Prudential BSN Takaful ni, hanya dengan adanya satu akaun PROTECTION iaitu 10% dari income kita tu, kita boleh dapat SIMPANAN dan PELABURAN.


Kenapa saya kata ada simpanan?

1. Sebab Medical Card kami ada NCB, Non Claim Bonus RM 100 hingga RM 500 setahun

2. Sebab Medical Card kami ada cash value, guarantee renewable dan yang penting Non Cancellable. Monthly payment yang kita bayar tu pun tak burn macam tu saja. Kita akan dapat certain portion kita balik once dah matang. It's like you'll retire with 2 bags of money instead of one bag.



Sebenarnya polisi Insurans dan Takaful ni kita WAJIB beli semasa kita tak memerlukannya. 

Kenapa? Sebab TUGAS UTAMA polisi Insurans dan Takaful ni ialah membantu kita semasa kita dan ahli keluarga kita AMAT memerlukannya.

Percayalah cakap saya ni. 


So kalau org ckp Takaful ni tipu la, claim lambat la, apa la, tolong jangan percaya. Polisi tu itself tak salah. Yang salah ialah.......nanti saya buka tajuk baru untuk permasalahan ni or korang boleh call kalau nak tahu cepat.



So back to the point, Jadual di bawah mungkin boleh tolong kita semua buat anggaran simpanan kita.

Jadual Caruman Bulanan

Age
Next Birthday
Monthly
Contribution (*)
Basic
Sum Assured (**)
1 - 30 RM100 RM20,000
31 - 35 RM130 RM20,000
36 - 37 RM150 RM20,000
38 - 40 RM170 RM20,000
41 RM190 RM20,000
42 RM210 RM20,000
43 - 45 RM230 RM20,000
46 - 49 RM250 RM10,000
50 RM270 RM10,000
51 RM290 RM10,000
52 - 53 RM310 RM10,000
54 RM330 RM10,000
55 RM350 RM10,000
56 RM370 RM10,000
57 RM390 RM10,000
58 RM410 RM10,000
59 RM430 RM10,000
60 RM440 RM10,000
(*) Angka yang ditunjukkan adalah adalah anggaran minima.
(**) Caruman bulanan boleh ditambah untuk mendapatkan ganjaran yang lebih tinggi.

Dengan caruman di atas, anda juga layak menikmati
ganjaran-ganjaran berikut:

  Plan »»» TH2 150
Hospital & Surgical Benefits
Hospital Daily Room & Board Benefit

RM150.00
Intensive Care Unit
(120 days maximum per Annexure year)
 
As Charged
Surgical Benefit  As Charged
In-Hospital & Related Services Benefit As Charged
Out Patient Treatment Benefits (Per Annexure Year)
Pre-Hospitalisation Treatment Benefit
(30 days prior to hospitalisation)
 
As Charged
Post-Hospitalisation Treatment Benefit
(90 days after to hospitalisation)
 
As Charged
Home Nursing Care Benefit
(180 days maximum per lifetime)
 
As Charged
Day Surgery Benefit As Charged
Cancer Treatment Benefit As Charged
Kidney Dialysis Benefit As Charged
Emergency Treatment for Accident Injury Benefit RM1,000.00

Co-Takaful
Does not apply to Hospital Daily Room and Board Benefit 10%, subject to a minimum CoTakaful amount of RM300.00 and a maximum CoTakaful of RM1000.00 (for Outpatient Treatment Benefit the minimun CoTakaful Amount and the Maximum CoTakaful Amaount would not apply)
OVERALL ANNUAL LIMIT RM50,000.00
LIFETIME LIMIT RM500,000.00



IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910[at]gmail.com

Tuesday, March 06, 2012

Sama Tapi Tak Serupa - Bawa Aku Pergi vs Graduation (Friends Forever)

With Love Ied @ May at 10:34 AM 0 comments Links to this post
Ehem. Ce dengar 2 lagu ni. Sama tapi tak serupa. Tapi dua-dua pun saya suka. Easy listening. Cuma kurang gemr lirik Bawa Aku Pergi ni. Tak tau la sama ada dia nak menggambarkan senario remaja skrg ni sanggup lari dari rumah ke atau nak galakkan orang dari rumah semua sebab CINTA? Ermmm.. fikir-fikirkanlah dan selamat beramal..

 
Bawa Aku Pergi - Kaka ft Zizan RL

 
Graduation - Vitamin C

IDA
PruBSN Takaful
019 288 7041
emay910[at]gmail.com
 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting