Friday, December 26, 2008

Sorry Sya

With Love Ied @ May at 7:50 PM 1 comments Links to this post
Sya... Sorry bangat lambat jawab tag. Busy dgn Aryff la lately...

Link to your tagger and post these rules on your blog:
Share 7 facts about yourself on your blog, some random some weird.
Tag 7 people at the end of your post.
Leave your names as well as links on their blogs let them know that they’re tagged by leaving a comment on their blog.

Shoes

I love shoesssss.... Memang hantu kasut. Tapi sekarang dah kurang membeli kasut2 ni. Maklum la dah jadi suri rumah sepenuh masa. Zaman kerja-kerja dulu memang suka membeli kasut kat Vincci, Nose (kira tu brand faveret la). Skrg nak beli kasut hasben suruh pakai dulu kasut yang beli dolu2. Sebab ada kasut yg gue beli x pakai2. Contohnye kasut Timberland dgn Guess yang dia belikan sebelum kawen dulu....huhuhuuu.... Tapi ada 1 brand yang aku teringin sgt nak beli, Nine West. Aku bukannye into brand sgt tapi kadang2 tu TERINGIN je....

Korek

Skrg ni dok mengorek hidung Aryff. Semalam bawak Aryff pegi klinik sebab hidung dia tersumbat. Ingatkan kena selsema. Balik tu titiskan ubat dlm lubang hidung dia pastu bagi sket ubat selsema. Masa tengah BF tgk2 ada taik idung besar dlm idung dia. Me and my sis pun apa lagi, pintal tisu, try korek la. Sekali kuar taik tu trus hilang tersumbat tu. Pergghh...lega rasanye bila Aryff not exactly kena selsema.

Fruits

Xde specific fruits la yg jd faveret aku. Kadang2 suka mkn pisang, kadang2 suka mkn kiwi. Tgk keadaan tekak kot. Terasa nak oriental, mkn la buah-buahan tempatan. Terasa nak western, cari la buah-buahan import.

Colors

Blue. My husband & I love Blue. Kira tu our core color la. Coppp... ejaan yg mana satu yg betul? Colors or Colours?

License

Lesen kete ada la nohhh.... And lesen "buat" anak pun dah ada....


:err:

Perfume

Suka perfume Vera Wang dgn Britney Spears. Tapi yang belinye perfume lain lak. Suka gak Dewberry by Bodyshop. Dari zaman sekolah tau pakai...

Hobbies

Sekarang dah takde specific hobbies. Kalau dulu suka travelling. Backpack holidays dgn Abg. Skrg dah ada anak kena plan holidays. Oppss...adala hobi baru. hobi baru I ialah bercanda ria dgn Aryff Azhad dan Papa dia.......

Tag 7 persons?

Sesapa interested? Sila la.......

Thursday, December 18, 2008

1st Experiance

With Love Ied @ May at 1:42 PM 5 comments Links to this post
Sebenarnya hari ni aku x bape sihat. Kena batuk & selsema. Hopefully tak bentan. Sebab hari tu kuar pegi Pediatrik amek result tiroid test Aryff. Alhamdulliah Aryff punye tiroid normal. Aircond kete sejuk sgt lak.

Atas permintaan ramai, hari ni aku nak story pengalaman bersalin. 1st experiance. Kalau diingatkan balik memang seriau tapi tu la pengalaman paling bermakna bagi seorg yg dipanggil IBU. Ceeewwaaahhhh.......

12 Nov 2008 - Sebenarnya dah overdue dah ni. EDD sepatutnya 11 Nov 2008. Tapi masa pegi check, baru buka 1 cm. Doktor kata belum masa utk bersalin lagi. So boleh discharge. Lagipun tak sakit. Memang takde contraction pun ujung2 pregnancy. Rasa mcm biasa je. Doktor cakap kalau sakit or keluar darah baru datang balik.

14 Nov 2008 - Masih belum bersalin. Contraction pun takde. Sihat walafiat. Alhadulillah. Tapi memang niat nak pegi hospital sebab nak tanya option yang ada. Lepas Abg balik Solat Jumaat, aku pun pegi bilik air nak siap2 pegi hospital. Tetiba tgk kuar darah. Cepat2 siap utk pegi hospital. Excited sgt nak bersalin, lupa nak makan dulu. Amek ko. Lepas tu kelaparan. Tapi bagus gak tak payah hospital bagi ubat utk buang air. Tapi sempat minum air selusuh (big mistake!) Bila sampai hospital, dah buka 2 cm. Disebabkan ada bleeding, maka kenala masuk wad. Pukul 4 lebih masuk wad tu ok lagi. Takde contraction. Call Mama dgn Papa suruh diorg dtg bwk nasi sebab lapa. Pukul 6 lebih tu baru rasa 1st contraction. Sakit. Tapi boleh tahan lagi. Mama, Papa dgn Nurul dtg bawak nasi. Tapi masa tu dah takde selera dah. Sebab contraction datang 1/2 jam sekali. Suap 1 sudu nasi, contraction. Suap lagi sesudu, contraction lagi. Last2 nasi tu Abang yang makan. Mintak maaf siap2 kat Mama, Papa & Abg. Org cakap kalau kembar darah, bersalin sakit. Memang sakit. Masa kat wad baru tau tak boleh minum air selusuh selagi tak buka 4 cm or more. Oppsss...dah ku minum masa kat rumah. Amek haaa... Sakit memang teruk kalau minum air selusuh awal2. Pukul 11 lebih baru buka 3 cm. Sepanjang sakit contraction tu tak henti2 aku mengucap dgn baca selawat Nabi Yunus. Doktor budget pukul 4 dah buka 4 cm and boleh hanta labour room terus utk pecahkan air ketuban. Doktor check saiz baby. Kata dia kecil je ni. Takde masalah. Mungkin dalam 2 kilo lebih je.

15 Nov 2008 - Pukul 3 pagi aku dah rasa sakit sangat. Rasa mcm nak terberak pun ada. Pelan - pelan aku jelan pegi ke meja Nurse and cakap " Nurse kalau saya rasa sakit sgt dan rasa nak terberak, maknanya dah sampai masa ke?" Cepat2 Nurse2 kat situ amek katil dan suruh aku baring sebab aku cakap mcm tu. Masa nak naik katil tu lak kaki aku blh cramp. Terpaksa la nurse2 kat situ angkat aku naikkan atas katil. Tolak aku ke bilik pemeriksaan. Confirm dah buka 4 cm. Terus tolak masuk labour room. Aku pun call Abg suruh masuk labour room. Masa kat labour MO pecahkan air ketuban. Masa tu la rasa sakit yang sebenar. Actually aku ada mintak epidural tapi disebabkan aku masuk labour pagi2 buta lps tu weekend lak tu, maka doktor utk epidural tu takde. Yang ada gas apa ntah aku pun x ingat. Pastu dia inject aku dgn 1 ubat tahan sakit katanya. Masyallah. Kalau ku tahu ubat tahan sakit tu boleh buat aku mengantuk, memang aku takkan amek. So dalam mengantuk2 tu dok menahan sakit. Tetiba aku dah rasa nak meneran sangat. Aku suruh Abg panggil doktor. Bila doktor dtg aku cakap aku dah rasa nak push. Masa tu dah buka 9 cm. Dalam diorg tgh prepare semua benda, diorg dah suruh aku push. Bila dah buka 10 cm, diorg suruh push, aku pun push la. Push punya push tak kuar2. Bila kepala baby dah nampak. lagi la diorg suruh push. Abg dah jerit suruh push sebab dah nampak kepala. Aku lak dah takde tenaga nak push. Nurse dah panggil doktor lain sebab heartbeat baby dah makin lemah. Bila doktor dgn MO lain datang diorg suruh Abg kuar sebab dah jadi kes kecemasan. 2 org MO pegang kaki aku & kangkang kan kaki aku besar2. Masa tu aku rasa nak push lagi. So aku push sekuat hati. Aku nampak baby aku tercampak kuar. Nasib baik doktor kat depan sempat sambut. Aku nampak mata anak aku terkebil2. Pipi dia bulat. Masa tu doktor ckp ni bukan 2 kilo lebih, ni 3.9! (3.56kg je yg betulnye) Lepas diorg bersihkan, diorg suruh aku tgk jantina baby. Sempat lagi aku tgk jam. Pukul 5.40 pagi aku selamat melahirkan anak pertama kami. Aryff Azhad kuar tepat2 azan Subuh hari tu. Aku tanya nurse bape byk aku kena jahit. Dia ckp byk. 1st baby dah besar. Lps tu tau2 je aku dah tetido sebab ngantuk sgt. Tapi sempat dengar Abg azankan anak kami.

Sedar2 aku rasa darah keluar berketul2. Byk lak tu. Aku tanya nurse yang nak discharge aku dari labour, darah nifas kuar berketul2 ke? Bila dia check rupa2nya darah tak keluar habis. Dia mintak kebenaran aku nak bersihkan. Aku bagila. Rupa2nya bila dah jahit nak bersihkan balik darah yang tak keluar tu punya la sakit. Korg bayangkanla, dah jahit lepas tu kena korek balik utk kuarkan darah beku kat bawah nun! Sakitnya yang amat. Dahla kena jahit hidup2, takde bius ape kebendanya. Korek lak lagi hidup! Rasanya mcm nak bersalin lagi! Bila dah bersihkan sekali, nurse kata 1/2 jam lagi dia dtg check balik. Takut ada lagi. 1/2 jam lagi tu dia check ada lagi darah beku. Lagi sekali kena korek! Lagi sekali aku menahan sakit yang amat. Bila dah clean baru aku discharge dari labour.

Kalo korg nak tau masa tgh sakit nak push tu aku boleh tanya kat nurse kat labour room tu takde cara lain ke nak keluarkan anak ni? Lepas tu pesanan buat ibu2 mengandung, instead of menjerit masa deliver, lebih baik baca selawat Nabi Yunus. Salah satu amalan la....

Tu la pengalaman pertama aku bersalin. Kalau org tanya aku, serik ke nak beranak lagi? Jawapan aku, TAK. Sebab aku tau, ada org lain lagi teruk rasa sakit nak bersalin dari aku. Sakit contraction tak sampai 12 jam. Alhamdulillah. Aku pun takde masalah teruk masa pregnant. Anak kami pun bebas dari penyakit tiroid which penyakit yang aku ada during pregnancy. Aryff pun tak kena Jaundis.

Sekarang Aryff dah sebulan. Berat dia dah 4.8kg! Memang patut pun. Dia kuat menyusu. Tiap2 malam dia tido sambil "gantung" je kat aku. Tido dalam pelukan mak dia. Dia tak tido meniarap tapi leher dah kuat. Maknanye dia dah boleh angkat kepala dia. Geram aku tengok dagu dia yang berlapis tu. Pipi lagila bulat. Sekarang ni everything about Aryff memang buat aku geram nak gigit2 dia. Comel sgt. Menggeliat pun comel, meneran pun comel. Pandai wat memek muka. Kalau dia muncungkan mulut dia tu, rasa nak gigit je bibir dia. Lagi comei bila dia buat muka puas hati dia lepas BF/minum susu. Comei sgt....

Gigit bukan guna gigi ye. Gigit guna bibir je.


Monday, December 15, 2008

14 Dec! 1st Anniversary!!!!

With Love Ied @ May at 4:20 PM 3 comments Links to this post


14 Dec 2008. Genap setahun tarikh perkahwinan kami. yeyyy!!!! Tapi dah 8 tahun la kami kenal each other. Lama woooo....Kalo kenal terus kawen dah 8 agaknye anak. hehehe.... Tak pegi celebrate sebab masih dalam pantang. Baru hari ke-30. Hadiahnye dah dapat sebulan awal. Jeng...jeng...jeng... Sebulan before anniversary dah dapat "budak kecik" ni haaa... Tomei...tomei Mama ni haaa.... Memang PRICELESS la hadiah anniversary tahun ni......


Ni la "hadiahnye" Hari ni 15 Dec birthday Aryff yang ke sebulan. Happy 1 month Aryff!!!

* Picture credit to fendinadia. Our wedding photographer. Semoga korg dikurniakan cahaya mata secpt mungkin.

Ciao!






Wednesday, December 10, 2008

Malam

With Love Ied @ May at 4:51 PM 3 comments Links to this post


Inilah mamat yang "mengganggu" tidur malamku....

:sleep:

Friday, December 05, 2008

Shave

With Love Ied @ May at 8:10 PM 1 comments Links to this post
Genggam erat jari Mama

Aryff officially botak!

Hari ni Papa shave rambut Aryff. So officially Aryff dah botak hari ni. Aryff nampak besar sket bile botak. Kalo tak, nampak kecik je walaupun berat.



Cutey pie Aryff!


Special pose for Papa

Sunday, November 30, 2008

Welcome To Our Life!

With Love Ied @ May at 12:56 PM 11 comments Links to this post

Welcome Aryff Azhad bin Adry!


Thursday, November 06, 2008

Perfect Space

With Love Ied @ May at 10:14 AM 3 comments Links to this post
Bebeh... xmo kuar ke dr peyoot Mama ni???? Musykil Mama
:girl_10:
Asal pegi check up je, doktor mesti ckp kat Mama lagi 2-3 hari U bersalin la nanti. Tapi lps 2-3 hari xde pun tanda2. Jumaat ni bebeh kuar la yekss
Heart
Xmo ke??? Jumaat tu. Penghulu segala hari. Mama was born on Friday too lorrrr... Peyooot Mama dah ke bwh sgt dah ni....Org tua2 kata tak lama lagi kuar le tu....Tapi tak kuar2 pun... Dari sebelum raya lagi tu org dok ckp camtu....
:err:
Kaki Mama dah bengkak truk. Sampai ke betis2 bengkaknye. Hari2 pakai kerusi massage kedai sebelah tu. Selamba je pakai free2 ni....ngehngehngeh... Org preggy akak tu tu baek sket.... Skrg Mama kene tido duduk tau. Susah gile nak baring2 nih. Rasa nak cabut je segala bhgn yg sakit2 nih. Mengiring pun sakit tau.
:sleep:
Tapi hati kena tabah gaks la sebab Mama dah ngantuk sgt. Tido je la camne pun caranye. Alhamdulillah, Mama boleh tahan lagi sakit tu....
:err:
Bebeh Mama ni baek sgt2 kot.... X susahkan Mama kan.....Sebab syg kat Mama yek tu yang x bagi Mama sakit byk2. Btol x??? Siap Mama boleh jalan2 pegi kedai kamera sume. Hari tu kita pegi Nelayan kan. Papa belanja. Sebab bebeh nak makan Udang. Berkilo2 udang Mama sebat. Malu Mama... Nanti bebeh kuar mudah2an bebeh pun sihat yerrr... Kita dok spital sehari je tau... Xmo dok lama2...Mama dah serik. Dulu sblm preggie Mama kena tahan wad 2 minggu tau! Sakit jiwa rasenye dok spital lama2 ni. Rimas... Tapi lps kuar, Mama dapat gud news lak. I'm having u in my life....soon...

Shopping2 ni Mama dah malas dah. Ni lupe lak Mama nak beli car seat utk bebeh ni. Takpe Papa kan ada. Nanti u'r father belikan k?

Mintak2 la senang Mama bersalinkan bebeh nanti. Hari2 tau Mama panjat tangga sampai tingkat 3. Terpaksa sebab rumah kat tingkat 3. Atas sekali tuhhh... Tu blom xtvt jalan ke sana ke mari... Walaupun excercise bagi nak rak, makan pun bagai nak rak. Mama lapar la bebeh. Mama nak wat air Milo jap....

Elyn, menjawab persoalan U that day....

i nk tye la bfeed mummy leh mnmke bende ni??? dulu b4 married mmg i consume HL ni... hasil nyer mmg bgs!! so i tot nk amik blk coz nk ilangkan sparepart ni ekekke


U boleh consume HL even when u tgh BF. Sebab HL boleh juga banyakkan susu utk BF mommies. Okay. Portion utk BF mommies mcm ni, 3 scoops of Formula 1 with 2 scoops of Formula 3. For teamix, do take half of the small scoop first. Kalo rasa was2 or mcm tak sesuai kat baby, U can skip the teamix utk sementara waktu. Nanti bila you beli, your HL coach akan ajar you mcm mana nak consume for BF mommies. I pun blh ajarkan....

Friday, October 31, 2008

Clueless

With Love Ied @ May at 3:15 PM 4 comments Links to this post
Bowinknye... Tak tau apa nak wat and dont know how to start my day. Bebeh dlm peyooot takmo kuar lagi nih. Telefon berdering. Malas lak nak angkat.
:girl_3:
Today is Friday. Abg takde pegi shoot org nikah kat Keramat. Esok pun sama. Lusa dia pegi Sungkai lak. Rasa mcm nak pegi Carrefour tapi xde transport. My sis tgh praktikal. Shift plak tu. Kalau tak blh ajak dia pegi
:girl_8:
Ptg nnt Abg balik kot. Tapi sama je. Mesti dia penat. Malam nnt pengantin tu nak wat Malam Berinai lak. Bebeh cepatla kuar!!!!!!
:girl_11:
boleh geng ngan Mama. Geng ke? Ikut scan the baby yet to be born ni is a BOY.... Yes, we're having a BOY, Insyallah. Patutla aktif semacam.

Last two days pegi rumah one of BP's fotografer. Pegi rumah Lei. Jumpa anak dia Insyirah. Cutie pie Insyirah tu. Something miracle happened. Insyirah usap my tummy and then kissed my tummy. It's like dia bersembang dgn bebeh dlm peyoott lps tu dia kiss lagi peyoout. Agaknye dia dah sleepy. She says goonite to my tummy and she gave my tummy one last kissed. I handed her milk she took it and went to sleep. Before that her mum bagi susu dia tanak tau! So cute. Rugila Abg tak capture moment tu
:girl_13:
kata fotografer berkaliber...hehehe...ke fotografer yang berkakilebar jer
:girl_10:
To Abg, org ada permintaan ni. Org nak Sony Alpha A300 or A350 boleh tak?????
:kiss:
Org nak amek gambar bebeh kita byk2. Mana tau kot2 org boleh make money oso with that camera...kuikuikui...
:bye:
Pastu org nak beli Herbalife Starter Pack la. Org dah berazam nak turunkan berat org ke 50kg right after delivery....huahuahua....
Sick
Which by the way I forgot to inform you guys, girls, mommies and all readers, I'm officially an Independent Herbalife Distributer okay... My model, which is my brother, shed 10kg off his weight with Herbalife! Thanks to me and the Coach!
:pompom:
YeeHaaa!!!!!!!!! So if you're interested or if you have any questions regarding Herbalife, feel free to leave a comment. Ciao!

Wednesday, October 22, 2008

With Love Ied @ May at 10:16 PM 4 comments Links to this post
Happy Birthday To Me

Raya Ketiga bersamaan 3 Syawal bersamaan 3 Oktober aritu birthday aku. First time celebrate as a wife, first time celebrate with family dan in-laws! Sebenarnye more likely a surprise birthday party for me. Organizer nye of course la my beloved Abang! Drpd midnite Raya kedua lagi dia ajak keluar cari kek nak celebrate. Tapi masa tu aku tak larat sgt sebab tgh sakit tekak dan selsema. So tertangguh2 la plan nak makan kek tu.

Sampaila esoknye, still aku tak larat nak ke mana2. According to Abang, masa Abang pegi beraya rumah maksu sorg2 sebab family dia ada kat sana sume (aku x pegi sbb x sehat), my SIL bgtau MIL yg hari tu adalah birthday aku. So diorg cpt2 pegi Secret Recipe beli kek and datang rumah mak aku.

Abang sampai tu dia masuk rumah dulu. Buat2 mcm biasa je. Siap ajak aku kuar cari kek nak celebrate bday aku le tu. Aku ni dok baring2 je. Maklumle sakit. Siap dah makan ubat nak tetido2 dah. Tetiba diorg ramai2 bagi salam siap bawak masuk kek and wish Happy Birthday. Apa lagi, kelam kabut aku salin baju, panggil Mama dgn Nurul. Mama of course la pening pikir nak jamu tetamu dgn apa sebab dah malam. Cepat2 mama suruh Abang pegi KFC beli 1 barrel KFC. So itu je la yang kitorg makan mlm tu.

Aiman, anak maksu, was the entertainer of the night. salam aku wish happy birthday and dgn selamba je ckp " Alamak lupe bawak hadiah kak ida. Nanti Aiman bagi la hadiah masa baby kak ida keluar. Kak ida nak apa? Rambut palsu?" Byk lagi dia ckp. Antaranya " Kak ida mcm mana kucing2 ni boleh ada kat rumah kak ida?" Aku jawabla bagi diorg makan pastu diorg terus lekat kat sini. "Kalau mcm tu Aiman nak bagi makan la." Aku tanya dia kalau mak dia marah kang mcm mana? Dia jawab " tak pe. Kita membantu kucing yang berada dalam kesusahan." (ton lagu Wonderpets TV9). Pastu dia boleh tanya kat Mama, "Berapa aunty pasang Astro tu?"

9 Oktober plak was our 8th Anniversary. We've been together for 8 wonderfull years dah. Celebrate kat Manhattan Fish Market. A place yang kitorg tak penah pegi lagi. Amik platter for two. Ya Allah banyaknye, sampai kena tapau bawak balik umah. Siap mkn utk breakfast. Insyallah 1st Wedding Anniversary kitorg celebrate bertiga this 14th December.

Kitorg ni byk sgt Important Dates. Lucky for me to a special someone who remembers all the dates yang penting2 iaitu Abang. Ingat senang ke nak dapat lelaki yang ingat all the important dates.... Dia sayang aku le maknanye tu!!!!





p/s: Aku blom bersalin lagi. Tapi tgh berdebar2 tunggu masa untuk bersalin. Tak sabar rasanye. Dalam masa yang sama takut. Dah 37 weeks dah ni. Unbelieveable. Moga rezeki kami bertambah dgn kehadiran org baru. Insyallah tahun dpn celebrate birthday Mummy bertiga. Ntah2 berempat pulak....ahaxxx....

Saturday, September 20, 2008

With Love Ied @ May at 6:20 PM 0 comments Links to this post
Lama
1.0 Lama tak update blog
2.0 Lama tak masak sebab dah tak larat coz dah sarat....
3.0 Lama tak surf blog
4.0 Lama sangat tak ngadap internet sampai takde idea.........


Di kesempatan ini nak ucapkan pada semua Selamat Menyambut Syawal yang bakal tiba..... Maybe today last post before bersalin. Skrg ni dok mengira hari bila baby nak kuar. Dah malas nak pikir mende lain dah. Walaupun org kata lambat lagi tapi hati dah berdebar - debar. Takut ada. Tak sabar pun ada. Maklumle anak pertama. Cucu pertama for both families. Doakan kami yeks.....

Wednesday, September 10, 2008

With Love Ied @ May at 9:49 PM 0 comments Links to this post
Holiday Pics


That day I promised to upload our holiday photos right? It's not really a holiday. More likely menyelam sambil minum air. Abg ada job outside KL, so I followed him. Tanak tinggal KL sorg2....



Padang Besar. Shopping heaven for us. Even until today Abg dok ajak lagi pegi sana. Sanggup drive jauh2 tu....


Penang. First time naik trishaw.... Kat Melaka trishaw mahal, 45 ringgit for 45 minutes kalau tak silap. But in Penang, we are off to Nasi Kandar Line Clear for RM 7 only from Komtar. Even though we bought a map, but it's useless as the roads and buildings have changed so much!!! Kejap Georgetown masuk kiri, bila dah masuk kiri, tetiba signboard Georgetown terus lak... Mcm mana tu????


Komtar. Our landmark kalau sesat or cari jalan. Ibarat KLCC kat KL ni. huahuahua.....Then Muzium apa ntah.... Forgot the name already ma.... Korek hidung Stitch sampai lupa nama tempat tu. Also showing off my "healthy" 7 months pregnant body. I wonder if I could shed off the weight after this. I sure hope so...kuangkuangkuang..........


"Bersanding" kat kerusi Mummy. And Abg showing off his face skills...


Kat Setiu, Terengganu. The Room located at Setiu Rest House near the Hospital. Atas bukit gitu. Besar bilik dia. Best. The kid belong to Lei and Raha. Her name is Insyirah. Cute sgt2. Geram nak cubit2 je. Memula tu baik je. Lama2 tu x nampak mak dia je mula la dia menjerit. Malu sgt2 dgn Abg. Kalau Abg tgk dia, dia tundukkan kepala.... Malu la tu.... Pantai tu tak ingat la kat mana. Tapi dkt gak la dgn Setiu tu....

By the way, I cooked Mee Udang for Buka Puasa today. With the real aroma of Mee Udang... Selepas kecewa dgn Mee Udang kat Penang tu la.... Pic dlm hp... Takde kabel la pulak so x leh upload gambar Mee Udangku....

Tuesday, September 02, 2008

With Love Ied @ May at 3:44 PM 1 comments Links to this post
Ramadhan... Selamat Berpuasa


Selamat berpuasa semua. Selamat beribadah. Entry kali very2 short sebab tgh kemas rumah. Maklumla nak raya....

Friday, August 22, 2008

With Love Ied @ May at 2:02 PM 4 comments Links to this post
Baby...I'm Back


I'm back lepas lama bercuti. Balik dari Alor Setar ari tu pergi lak Setiu. Ikut Abg pegi shoot wedding. X baper best la pegi sana sebab masa pegi 9 jam dok dlm kete!!!!! Tensen wooooo!!!! Bila balik elok je 7 jam. Mana taknye rombongan lelaki tu ikut Jabor masa pegi Setiu tu. Padahal masa balik kitorg ikut jalan pantai 7 jam je. Balik kena selsema sebab tidor betul2 straight ngadap air cond. Amek ko! Actually ada pic tapi maleh nak upload. Nanti2 bila ada masa I upload ok. For the moment korg blh enjoy gambar2 wedding kat Setiu tu kat adryaziz.fotopages.com tu dulu.

Owh...masa pegi Alor Setar tu kitorg got the chance shopped till we drop kat Padang Besar! Best woooooo!!!!!! Me, of course la semua barang yg dibeli untuk souvenirs family. I bought tshirts for my father and brothers. Utk Mama dgn Mak Mun lak belikan handbag. By the way I'm not into diorg punye replica handbags. Mahal! Tgk takdela tegap mana. Besi dia pun nipis. Gam2 dia pun x kemas but still way too expensive. Takmo kurang langsung eventhough dah tawar bagai nak rak!!! Abg lak belikan tshirts for his father and brothers. For the ladies kesian lak x de barang. Sebab ingatkan pegi Terengganu sempatla kalo nak pegi shopping. Ghopenye x sempat jugak. Pastu Abg dpt beli beg satu for himself. As fo me, I just treat myself with 2 pairs of pants. Yang suitable for this pregnant lady. Ahakss....

Lepas shopping sakan kat Padang Besar, pegi ke Penang lak. Akhirnya tercapai gak hajat nak gi Penang dgn Abg. 3 hari 2 malam kitorg kat sana. Dok kat Wave Runner Beach Chalet. Exactly kat tepi laut. Ok la bilik tu. Just for the two and a half of us.... Teringin nak pegi Bukit Bendera. Setelah sesat2 jalan mencari Bukit Bendera, tgk2 TUTUP lak!!!! Dah sebulan lebih tutup sebab nak repair landasan keretapi dia tu!!!! Sedih wooo... Org pregnant mengidam nak naik Bukit Bendera. Bila dah sampai tak dpt lak naik. Actually our visit to Penang memang below expectation. Pegi makan Nasi Kandar Line Clear takde la sedap mana pun. Kari Ikan pun below expectation. Tapi harga untuk 2 org makan RM 16.00++!!! Sedap lagi kat Pelita dgn restoran kat bawah umah ni je haaa... Pastu pegi Padang Kota, orderla Mee Udang. Tau tak mcm mana rupe Mee Udang dia, Mee Jawa letak Udang sederhana besar 3 ketul!!! Yang lagi best harga sepinggang RM 8.00!!!!!!! Pastu Abg mkn Char Kuey Teow pun tak sedap! Abg nak sedapkan hati dia orderla Sotong Bakar dgn Kerang Bakar. Nak tau tak harga dua benda nih???? RM 16.00 untuk Sotong dan Kerang Bakar SAHAJA!!!! Nasib baik x amek pasembor. Kang entah bape la pulak. Baikla kitorg makan restoran biasa je.

Masa balik tu kitorg pegi makan biase2 je. Malas nak mencari. Takut keciwa lagi. Lepas tu terus shoot off ke Ipoh. Balik kampung. Tapi singgah ke Kuala Kangsar. Pegi round2 kawasan istana. Kalo datang sini logiknye pegile pekena laksa kat tepi sungai. Tapi tekak skrg ni mmg tak teringin langsung benda2 masam ni, jadi takdela cari. Ingatkan nak ajak Abg singgah Taiping mkn Char Kuey Teow yg famous kat sana. Tapi malas lak. Dah tu exit Taiping pun dh terlepas sebab gue tetido. Sampai Ipoh call Cik Ji nak tanya pasal Ipoh Noodle Soup. Cik Ji bagi la direction. Dalam hujan renyai2 tu, nasib baik la jumpe gerai tu. Gerai tu kat seberang pasar lama dan dekat2 dgn Super Kinta Ipoh. Tapi skarang Super Kinta dah takde. Padahal tu la trademark Ipoh dulu. Teringat zaman kanak2 dulu, asyik nak pegi sana je. Padahal yang ada Kamdar je. Owh...aku dilahirkan di Batu Gajah. Pastu dok dgn Arwah Atuk ngan Opah kat sana for 3 years. Lepas Arwah Opah takde, Mama bawak aku balik KL. Tapi masa cuti sekolah mesti balik sana. Dok umah Cik Ji ngan Mak Mun aku ni. Kalo 2 minggu cuti, seminggu mesti dok sana. Sebab kwn2 ramai kat sana dulu. Tapi skrg x tau dah mana pegi.... Tido semalam umah Cik Ji. Esoknye kami balik KL.

Lepas ni nak pegi Muar lak. Umah pak sedara, Abg Rudi @ Uncle Mi. Saje nak jln2 before meletop ni. Bawak adik ipar 2 org sekali. Maklum le cuti sekolah. Dapat rasa kehidupan kat kampung yg ada dusun sekelilingnye tu nanti.... Daaaa....

Monday, August 04, 2008

With Love Ied @ May at 1:28 PM 0 comments Links to this post
Panas


Panas btol kan skrg. Kalo dok umah ni mau aku pakai singlet je. Skrg ni tgh2 malam pun aku mandi. Panas. Dah la tgh preggie. Lagi la badan ni panas je. Mcm org demam. Tapi tak demam. Nak pasang air cond, rumah ni rumah sewa. So air cond kat kedai je la fully utillized.

Kelmarin pegi PC Fair. So dapat la beli RAM dgn hard disk baru. Murah gak. Tapi setelah survey setiap booth baru la dpt compare harga. Beli Internal je RM 150 utk 250Gb hard disk. RAM plak RM 107 utk 1 Gb. Beli DDR RAM je sebab PC kat umah ni PC lama. Kalau DDR2 lagi murah rasanye. Lepas pegi PC Fair naik pegi Rasa Food Court KLCC semata2 nak makan Mihun Udang. Sekarang ni tekak nak Mihun Udang je.

Kalau citer pasal makan lagi, semalam aku gi Veldrome Cheras. Makan Ayam Goreng Kampung yg famous amos kat sana. Siap masuk paper lagi tuh. Ok la gak. Daging Salai dia sedap gak. Pastu byk ulam. Boleh pilih sama ada nak kandar or berhidang. Tapi jgn tak tau, walaupun makan kat gerai boleh cecah sampai RM 200++ tau!!! Semalam makan utk 3 org pun dah kena RM 20++. Kalau air lak, highly recommend Jus Durian Belanda. Hari ni plan nak bawak Abg gi sana. Semalam Abg takde sebab pegi Karak. Ada photography job. Aku story kat Abg psl tpt tu. Hari ni dia lak nak pegi.

Before Abg pegi Karak, Abg bawak pegi makan kat Tupai-Tupai. Walaupun dah 24 tahun dok KL, ni la first time aku pegi Tupai-Tupai. Tau tpt dia kat sebelah DBP je. Peginye tak penah. Amek Steamboat Buffet. Tom Yam Air Kelapa. Sedap. Variety pun ada. First skali of course la aku sapu udang. Dah bosan baru makan benda lain. Tapi kalo gi sana baikla bawak air mineral dlm beg. Air Kosong dia pun RM 0.60 sen! Maybe aku prefer Nelayan Seafood more than Tupai-Tupai kot. Lagi byk makanan. Byk pilihan la. Dolu2 kitorg selalu celebrate Anniversary kat Nelayan. Cuma last year dah tak pegi sebab uruskan hal2 kawen. This year ingat nak pegi tapi tak tau la. Tgk keadaan. Sebab Anniversary tahun ni mungkin tgh dalam pantang.

Gambar takde la sebab Abg takde. Kalau Abg ada pun mesti tak amek gambarnye. Segan nak suruh abg amek gambar. Camera dah la gedabak. Maklum la Photographer. Mcm poyo je kuar kamera besar2 kat gerai. Walaupun sebenarnye lantakla org nak kata apa. Takpe tgk la jap lagi, kot2 dpt sesnap dua ke...

Travel log


End of this week Abg ada job dkt Alor Setar. Hehehee... Abg ajak follow dia. Of course la gue takkan menolak. Yea...yea...dpt pegi jalan2. Abg cakap lps tu kita round la Kedah, Penang pastu bolehla singgah kampung kat Perak. Bestnye... So sesape yg ada recommendation tpt2 yg menarik kat sana, recommend la. Especially tpt makan. Tpt shopping ingat dah sampai Kedah tu baek pegi je Perlis. Pegi Padang Besar ke. Tapi mcm tak larat je....

Skrg ni tgh survey2 pakej2 ke Sabah. KK je kot. Tapi utk tahun depan la. Bawak baby sekali. Honeymoon dgn baby. Kuching dah sampai. KK tak penah lagi. Ingat nak pegi Bali. Tapi macam tak sesuai je bawak baby.

Thursday, July 24, 2008

With Love Ied @ May at 10:07 AM 2 comments Links to this post
Sedih Sket


Kalo org tu dah buat keputusan utk menipu, apa boleh buat? Redha je la.

Monday, July 14, 2008

With Love Ied @ May at 6:13 PM 5 comments Links to this post
Teringin?


Sekarang ni teringin makan nasi panas dgn ikan bilis dgn cili api tumbuk pastu letak sket garam. Ikan bilis dgn cili api tumbuk dah siap. Skrg tgh tunggu nasi masak. Laparrrnye... Mcm-mcm lak selera anak ni. Selalu org mkn ikan bilis cili api tu dgn sambal tempoyak. Tapi tak teringin lak tempoyak tu... Abang kata mcm makanan org lepas bersalin je. Lantak la. Asalkan dpt rasa dah. Kang tak sedap kang takde la nak lagi.

Kira ok la gak tak ngidam benda yang susah2. Masa awal2 pregnant asyik nak mkn nasi lemak. Pastu Nasi Ayam. Pastu roti canai dgn kari ikan. Dah abes season tu, roti planta manis dgn susu. Ada skali tu tak teringin langsung makan nasi. Lebih sebulan gak la tak sentuh nasi. Hari2 merengek nak kan lasagna kat Shakey's Pizza. Last2 dapat gak. Western pulak tekak dia. Ada seminggu tu asyik nak makan kat Taiwan House Ampang Point. Glass Noodle Ball & Vegetable Soup. Tapi Fish Ball sume bagi kat Abg. Memang sedap pun. Nak2 dgn sayur asin dia tu. Pergghhh.... Baru2 ni nak makan nasi kandar je memanjang. Tak dpt yg kat PJ, kat Pelita pun ok la. Dah rasa Sup Ekor kat Pelita, tiap2 malam pun nak Sup Ekor. Tapi yg kat Pelita je la. Tempat lain tak nak. Abang kata nasib baik Pelita dekat je dgn umah. Since last week teringin gulai lemak cili api daging dgn pucuk paku. Masak utk tgh hari tadi. Tetiba pagi tadi nak Ikan Bilis dgn Cili Api tumbuk. Buatla jugak utk petang ni.

Dapat award dari White Tulip, maka ingin jugalah mewariskan award tersebut kpd semua yang berada di ruangan LINK dlm blog ini.

p/s: 1. Korg copy pic award tu and paste it to your own blog. Thanx White Tulip!
2. Bulan ni birthday month Abang. Ermmmm......

Thursday, July 03, 2008

With Love Ied @ May at 11:03 PM 3 comments Links to this post
More Food?


*Sambal Daging*

Asyik entry pasal makan je kan skrg. Mana taknye selera makan dah ok balik. Just that skrg ni tak suka bebenor kalau masak guna bawang yang tak di grind lagi dgn Nasi Goreng. In fact just now I cooked Fried Rice for dinner, ada la mayang bawang sket. Haraammm nak makan. Sanggup masak meggi PAMA tu. Pastu goreng tauhu dgn sosej utk aku. Nampaknye Abg kena makan nasi goreng tu sorg2 sampai habis la nanti.

Hari tu kan bgtau nak masak Sambal Daging. So I cooked that dishes and bring them to my in law's home. Makan sampai licin deme. Kebetulan my PIL's buat makan2 sket sebab adik ipar nak masuk UITM esoknye. Ada pulut, bubur durian, pejri terung, ikan keli goreng and many more. Tak sangka lak laku sambal daging ku itu. Padahal masa bawak tu siap tanya kat Abg berkali2 ok ke tak sambal tu. Compliment from MIL, SEDAP.... Tu diaaaa...penangan resipi Mama. Thanks Ma for teaching me how to cook.

Teringat dolu2 few weeks before my wedding day. Mama siap risau lagi sebab aku ni tak rajin memasak dan anak dara dia yang paling malas sekali duduk dapur. But I never forget the lesson that she gave me right after I finished my SPM. Memang lepas SPM, aku jadi full time Cook kat rumah. Mama siap belikan satu buku tebal yang aku tak ingat plak baper muka surat tapi tajuk dia, PANDAI MEMASAK. Mama suruh aku try every recipe yg ada dlm buku tu. Guess what? I did. Tapi x semua la. Resipi dlm tu simple2 je mcm Agar - agar nescafe, Gulai Lemak CIli Api and so on. Tapi semua masakan yang every day je. Pastu Mama ada bagi gak petua - petua yang Nenek dgn Arwah Opah ajar dia.

Sebenarnye masa kena jadi Cook kat rumah dulu, nak ngamuk gak la. Sebab diorg janji nak bagi aku amik lesen la, nak anta kelas itu la, ini la. Tapi sebenarnya ni la LESSON yg paling berharga sekali pada aku. Owh...satu lagi pressie yg Mama dgn Papa bagi kat aku dulu ialah OVEN. Sampai skrg oven tu ada lagi. Dgn oven tu la aku buat kuih2 raya, kek. Tapi sebab skill tu aku tak baper nak asah plus aku tak baper gemarkan savoury, cookies, jadi la dia hobi bermusim.

Starting esok THE BIG PICTUREs ada exhibition dkt MVEC for 3 days. So kpd sesape yg berkesempatan pegi ke MVM, boleh la singgah kat MVEC. You guys can visit here for more info

http://adryaziz.fotopages.com





Thursday, June 26, 2008

With Love Ied @ May at 4:46 PM 0 comments Links to this post
Happy Cooking


Ever since I can cook again, it seems that I can't stop thinking about food. hahahaahh.... Lepas je masak dishes for today mesti dah plan nak masak apa pulak esok. Ikan masak taucu, tick. Ayam berlada, tick. Then tadi masak lala rebus. Best. Kuah dia pun boleh dihirup. Taste like soup. Plus it's healthy. Coz tak guna minyak... These are the ingredients


Lala (ikut suka)
1/4 Bawang putih
2 biji Bawang merah
Cili padi (ikut citarasa kepedasan sendiri)
2 batang serai
Garam secukup rasa
Air (ikut suka)
Daun sup (ikut suka)

Cara memasak

Mayang bawang merah dan daun sup. Titikkan bawang putih, cili padi, serai. Cuci lala sampai bersih. Masukkan lala, air, bahan2 yang telah dititik. Last skali masukkan bawang merah dan daun sup yg telah dimayang tadi. Masukkan garam secukup rasa. Walllaaaa....siap.

Senang je kan? Gambar akan di uploadkan kemudian. Esok nak masak Sambal Daging. Resepi ibunda ku tu.

Semalam pegi routine check up. Dah scan dah baby. How sweet. Anakku tgh golek2 macam tau2 je kitorg nak tgk dia. Lepas tu dia tidur. Boy ke girl tak tau lagi. Coz kecil lagi. Plus tulang pehanya panjang. Mesti dia tinggi nanti. Nampak mata dia, hidung dia, mulut dia, tangan dia. kaki dia, perut dia....Eeeiiiii...geram. Rasa nak mengalir airmata tapi malu kat doktor. So another 10 to 12 weeks nanti ada next scan. Hopefully dah boleh tau. Tapi x pe, boy ke girl. Rezeki. I already have a name if it's a girl. Boy pun ada, tapi x confirm lagi dgn daddy dia.

Masa tgh tunggu turn kat hospital tu, tetiba dapat lak msg dari hamba Allah ni. Dia tulis "hi awak watpe tu? bz ke" Aku call tak angkat. Aku reply tanya sape. Dia boleh balas "Saya peminat awak. Tgh keje ke?" Sorry ye... Msg2 mcm ni I terus forward to my husband. Malas nak layan. So kpd pemilik 016***8694, sorry ye. Gua bukan minah gedix yg bile dpt msg2 mcm tu terus2 nak excited. Kalau rasa nak berkawan, show yourself. My husband pun tak kisah. Tapi kalau ada agenda lain, I'm happily married women.

Monday, June 23, 2008

With Love Ied @ May at 11:43 PM 0 comments Links to this post
What's Cooking, doc?

Hari ini dalam sejarah. Wiiii.... Officially I can cook again! After 5 months of morning sickness. Tak tahan bau minyak masak dgn bawang. Kalau bau jiran menumis rasa mcm nak pegi je umah dia suruh berenti masak.

Disebabkan hari ni hari cuti kami, aku masak Kari Ayam dgn Sambal Udang. Sayur takde sebab dalam Curry itself aku dah letak kentang and so on. Yummy.... Walaupun abg alergik udang, tapi dia makan gaks. Dia cakap rindu kat saat-saat bini dia ni dok dapur memasak. Alamatnya makin sihat la dia. Owh....skarang ni dia kurus sket. Maybe sebab these past 5 months kitorg dok makan luar je kan. Lepas kawen aku sempat masak untuk dia 2 bulan je. Lepas tu aku masuk hospital sebab kena denggi berdarah for two weeks, bila dah keluar hospital terus loya - loya. Rezeki. Org kata ada hikmah disebalik masuk hospital. Hiihii....



Alhamdulillah. Sekarang ni pun rezeki anak dah melimpah - limpah. Tempahan tshirt kat kedai kitorg yang tak seberapa tu pun dah makin banyak. Boleh la beli stroller next month! Pastu beli playpen lak. Memang sekarang ni window shopping mesti persiapan nak menyambut kelahiran baby kitorang yang first ni. Mintak - mintak la doktor nak scan this coming appointment. Tak sabarrrr nak tau gender anak kitorg. Boleh shopping baju lak.

Owh...untuk raya kali ni kami ada jual kuih - kuih raya secara online

http://eda910.fotopages.com

So, kalau korang interested, boleh la place your order sekarang. Bukan apa, kita musti CARGAS. Walaupun raya lambat lagi, kena siap cepat. Kang kalau last minit terasa lak duit tu mengalir macam air.

Saturday, June 21, 2008

With Love Ied @ May at 4:25 PM 0 comments Links to this post
How I Met Your Father

Ni women version of How I met your Mother series....ahaksss... Tgh-tgh keje ni teringat pula masa memula kenal my husband.

We met 8 years ago masa belajar kat UTM Skudai. Same course. Same faculty. Lepas 2 tahun kat situ baru jumpa. Jodoh agaknya, even though kitorg satu kelas but hardly know each other. Thanx to our lecturer Pn Hazinah, tak ingat dia ajar kelas apa time tu, dia letakkan kitorg dlm satu group assignment. Masa 1st discussion kitorg still x kenal lagi. Sebab takde introduction pun. Terus bagi2 tugas je. Mengikut apa yg Abg cerita, after 1st meeting with the group, the next class tu, dia terus cari nama aku. Time tu Pn Hazinah ni suka check attendance dgn panggil sorg2 student tu lps tu baru dia bg kitorg sign attendance. Masa tu bila abg tau nama terus dia tulis nama dgn no IC aku dalam buku dia (kat dlm attendance tu ada tulis no IC sekali). But he doesn't have the nerve lg nak tegur.

Then masa tu ada pesta konvo. Ada juga terserempak dgn Abg tapi dia setakat senyum2 je la. Pastu terjumpa kat library pun dia senyum2 je. Ada juga dia tegur tapi dia just tanya " Ko satu group dgn aku kan?" Aku pun x ingat, aku jawab ye la kot. Kebetulan housemate Abg ada 1 lagi kelas dgn aku. Dia dapat no hp aku. Abg cakap lps dia dpt no hp aku, dia terus bagi dkt Abg. Start tu bermula la episode aku dpt msg2 nak berkenalan drpd abg. Byk juga la. Selalunya dia msg, "Hi. boleh kenal? - Edd". Tapi masa tu aku x layan sebab ingatkan kwn aku yg main2. Sebab tau aku baru beli handphone. Aku pun ada kwn nama Ed. Dah kenal lama dah pun. Takkan nak kenal lagi. Buang tebiat ke? Tu yg aku buat tak tau je.

Lps tu, kwn Abg yg 1 kelas aku ni dtg hostel sebab nak pulangkan notes. Oleh kerana aku tau dia ada no hp aku, aku tanya dia whether dia ada bagi no aku kat sesapa x? Dia ckp ada. Dia bagi dkt Edd. Aku tanya siapa dia sebab aku selalu dpt msg dari dia. Dia petik nama penuh Abg, Adry. Owh...aku tak kenal. Tapi takpe la. Lepas tu jumpa kwn abg tu, aku tak dpt dah msg2 dari Abg. Bila aku story kat Abg balik pasal ni, dia ckp kwn dia tu x ckp pun dia dtg jumpa aku. Oppsss...

Sampaila 3rd October 2000, hari yg takkan kulupa sebab birthday aku hari tu. Lepas kelas, masa aku tgh sibuk menyembang dgn kwn aku, Sue, tetiba ada org kt belakang panggil aku "Ida". Terkejut bekwok aku sebab dia berdiri close enough behind me. Pastu Abg hand me a small note, "Happy Birthday - Edd" and then dia tanya boleh tak dia call aku. Aku ckp boleh. He did called me. After that kitorg spent most of the time together, kat fakulti and on the phone je la.

Nak dijadikan cerita, weekend tu gak aku balik KL. Lagipun next week dah start study week. So tak ada kelas dan boleh balik KL lama sket. Disebabkan tak jumpa, hari2 la Abg call. 8 October 2000, Abg call. Masa tu aku kuar dgn kwn aku, Warda. Abg ckp balik nnt call dia, nnt dia call aku balik. Ada benda nak cakap. Balik tu, bila dia call balik. Mcm biasa je. Pastu dia bgtaula hajat dia, dia suka kat aku, dia nak jadi lebih dari kawan. Disebabkan aku seronok sembang dgn dia, hang out dgn dia, aku pun acceptla hajat dia.

9th October 2000. We officially went out as a couple.... Now we're married. Expecting a child this November. Can't wait. Abg ada bgtau yg on my birthday aku 8 years ago, masa dalam kelas, bila dia buka buku topik yg lecturer ajar, ada nama dgn no IC aku yg dia tulis dlm buku tu. Tu yg dia ada nerve sket nak tegur aku and wish happy birthday kat aku. Kebetulan? Naaaahhh....jodoh la tu....



*both of us in pink*


Saturday, May 31, 2008

With Love Ied @ May at 5:19 PM 0 comments Links to this post
Annoyed?

Last few days kitorg pegi tgk Narnia. Kitorg tu of course la me and my abg. Pegi kat MBO Ampang je. Nearby our place plus the tickets were cheaper than the others. The movie starts at 9.00 pm (as far as I can remember). So kitorg pegi la and we are hoping that we can enjoy the movie. Lgpun dlm hati dah niat nak tgk semua sequel Narnia (x silap ada 7 sequel). Rupanya harapkan panas hingga ke petang, rupanya hujan dh mula turun after 15 minutes of watching. Memula abg bgtau org belakang tendang2 kerusi. I told him to be patient. Maybe she was too excited. After that org belakang aku lak mulut mcm bontot ayam! Tak reti berhenti bercakap. Siap boleh marah Peter the actor sebab tak ambil the oppurtunity to kill King Miraz masa diorg fight! Okay, tu satu. Then ni satu lagi. Everytime Prince Caspian showed up, this poor girl will say " Handsomenye Prince Caspian". Bukan sekali! Setiap kali! And then her friend will sambung "handsome lagi Peter". Dari mula cerita sampai habis cerita. Bodoh! Dahla tu siap boleh jealous when Susan kissed the prince! Kalau cakap slow, tak pe la jugak. Ni sampai boleh buat org sekeliling annoying. After a while, I had enough with these girls, so I asked them to Shhhh........ Senyap. Tapi of course la budak bebal mcm ni mana nak tahan mulut tu dari pot pet pot pet... Tapi her friends get the message to be quiet la. Yg sorang ni je. Maybe tak pernah tgk movie kot or mulut mmg mcm tu even masa tgk tv. Tak boleh berenti bercakap. Tak boleh berenti bagi komen yang tak diperlukan. Of course la kadang2 bila kita tgk cerita tu , kita rasa pengarah tu bodoh. Tapi kalau dia tak buat mcm tu, tak ada la cerita. Sama mcm tak payah buat movie. Tapi janganla bodoh melampau.

Talking about ppl's attitude while watching movies is really annoying. Some of them love to kick the chairs, talk so loud, answering phones, SMS and so on... Come on la, please respect other ppl. Please switch off your ringtone. Nobody wants to hear you phone ringing. If you have to answer your phone, please slow down your voice and quickly. If you have to reply your SMS, please do it quickly and make your conversation short. Please don't kick the chairs. It's very annoying. If you're uncomfortable, so are we especially when you can't stop kicking the front seat. Please save your comments after the movie. We don't appreciate comments while watching. If you don't like the movie, just leave! Don't laugh when it is not funny. You'll look stupid. Some of us are trying to enjoy the movie. Please behave appropriately....

Monday, May 26, 2008

With Love Ied @ May at 4:18 PM 0 comments Links to this post
Aku Lebih Tahu


Ku tahu
kau bukan lawan untukku
sampai ku harus cemburu
Fikirkan dirimu

Bukan mahu
cuba dabik dada dgnmu
siapa dia kasihku
aku lebih tahu

Luar dan dalam
tiada rahsia
lafaz dan diam
dah pun kubacanya
langkah dan ragam
hanya pencinta bahagia

Dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa
dalam cinta harus saling percaya
dalam cinta harus berani pasrah
dalam cinta harus janganlah goyah
dalam cinta harus sejiwa
saling percaya

Wednesday, May 21, 2008

With Love Ied @ May at 11:35 AM 0 comments Links to this post
Serve Them Right


I had a big laugh yesterday. Yesterday my hubby got a call from his forum friend. He said they had a big fight with one of the mod in their so called active site. Of course la he wants my husband to join them hentam that so-called kureng ajar punye mod. Tapi hentam dlm forum je la. So, what I did is that, I dig myself before my husband gets to it (it's not that I don't trust him, just that my suspicions always get there first).

Surprisingly, it's all started with one of forummer posted a picture of a model showing part of her boobs (all we can see is a letter "W" okey! tu pun dah seronok sgt bg forummer dlm forum ni). What the mod did is that he gave his 2cent about the model's messy hair do. Forummer yg post gambar tu reply, "no body care bout her hair... laa..apalaa...her bxxbs... more highlighted hahaha" And then the mod replied "Photography is not all about shooting boobies la sweat.gif Should emphasize more on shooting skills, model's pose and so". After that it's all came out and the war started. By the way, it's a forum for Photographer on Photography. It is not a porn site. So please share your thoughts on Photography. Not the women. Hanging out with models is just a bonus for the photographers. So enjoy it but do not indulge (especially when you're married).

I couldn't agree more on the mod statement "Yea, so hopefully I don't see anymore users being proud of posting upskirt inappropriate pictures. That's simply not respecting the models. Imagine if that person is a friend of yours? Have some respect to them". Or you wife, or your mother or maybe your sister? What if your wife reads your inappropriate postings? But bear in mind, perempuan itu tak akan menjadi bahan fitnah sekiranya dia tahu menjaga dirinya.

p/s: some forum members anti this moderator because of his bold statements

Saturday, May 10, 2008

With Love Ied @ May at 8:39 PM 0 comments Links to this post
Give me a break


Husbandku gila photography. But never once he post my picture on the net. But he posted other women pictures. Bitch. Why do men love bitch? Is it because they are willing to show some skin? Or is it because they are willing to share their so-called-delicious body parts with others? Or is it because the attention they can get by acting bitchy? Do I have to be like them to make you post my pics? It is not that I want the attention. You just gave me the reason to feel insecure. I've seen other photographer's works on the net. Well, most of them. Surprisingly, they love to post their wives pictures!

Saturday, May 03, 2008

With Love Ied @ May at 9:43 AM 0 comments Links to this post
Sakit Hati?


Kenapa nak hiburkan hati org lain sampai menyakitkan hati org lain? Apa hubungan kau dgn dia sampai kau nak hiburkan hati dia? Siapa aku sampai kau sanggup sakitkan hati aku? Kenapa kau tak fikirkan apa perasaan aku masa kau nak hiburkan hati dia? Kau tau tak patah hati aku melihat cara kau menghiburkan hati dia? Kenapa kau pilih untuk sakitkan hati aku? Kerana aku tiada kepentingan dalam hidup kau lagi? Ini ke balasan atas kebebasan yang aku beri? Ini ke balasan yang aku dapat hanya untuk mendiamkan diri? Kau pinta kemaafan dariku tapi mampukan aku memaafkanmu? Mampukah aku melupakan apa yang dah terjadi?

Tuesday, April 29, 2008

With Love Ied @ May at 1:00 AM 0 comments Links to this post
Hurt?


Read something that I shouldn't have read. Hurt so much. Can't stop crying.

Friday, April 25, 2008

With Love Ied @ May at 12:30 AM 0 comments Links to this post
10 Things I Hate About You


I've found this in CARI Forum. This is one of my favorite at that time. Ok... I was a teenager at that time.... chick flick movies always have been my favorite. So, here goes...

I hate the way you talk to me
And the way you cut your hair
I hate the way you drive my car
I hate it when you stare

I hate your big dumb combat boots
And the way you read my mind
I hate you so much that it makes me sick
It even makes me ryhme

I hate the way you're always right
I hate it when you lie
I hate it when you make me laugh
Even worse when you make me cry

I hate the way you're not around
And the fact that you didn't call
But mostly I hate the way I don't hate you
Not even close, not even a little bit, not even at all.

Saturday, April 19, 2008

With Love Ied @ May at 3:24 PM 0 comments Links to this post
Updates?


First of all, I would lllloooovvvee to update my blog layout. Second of all, I'm still in loveeeee with the existing layout. With all the snowy thing. It is so nice an make me say ahhhh....snow..... Okay, I'm 2 and half months pregnant right now. I can see my tummy a lil' bit bigger than before. I eat a lot right now. I had couple of pimples on my face. My hobby right now is sleeping. I hate cooking. I hate the smell of cooking oil, garlics and all that cooking stuff.

My morning sickness right now is under control. But my life is not under control. Ohh... Adry is in love with photography right now. And ohh...we haven't take our wedding picture yet! Aiyyakkk...sorry Fendi & Nadia. We are so busy right now. We couldn't find the time to meet you guys. Will try our best ASAP. Till then.....daaaa....

Tuesday, March 18, 2008

With Love Ied @ May at 5:17 PM 0 comments Links to this post
Pregnant?


Gue pregnant! Harusss gitu... Dah 5 weeks ++. Happy x terkata. Tak sabar nak shopping baju baru, kasut baru and barang2 baby. Hari2 tgk perubahan perut kat cermin. Tak sabar. Tapi betul la. Rasa lain. Memang rasa ada something dlm perut. Jgn terkejut. Skrg ni punye la kuat makan. Non stop. Mesti mengunyah. Morning sickness xde la teruk sgt tapi ada la loya2 tu. Muka skrg penuh dgn ruam2. Doktor kata biasa. Perubahan hormon. Tapi satu muka! Org kata muka x berseri, rasa mcm malas2 nak wat keje nanti dapat baby boy. Bestnye kalo betul. Yang lagi best, aku asyik nak main game je....Memang budget 1st child BOY. Tapi xdela gender preferrence. Mana2 pun ok. Kira bersyukur gak baru kawin 2 bulan dah lekat. Nak2 last month baru kuar hospital.

Hubby dah ajak tgk2 stroller. Bestnyeeee..... Mama dah bagi ayat2 Al-Quran yg harus dibaca. 1st grandchild. Adik2 gue sume call semalam when I break the news to them. They seem to be happy. Mestila. Dah lama xde budak kecil kat umah. As for me I'm much happier than before. I guess my life is complete. Hopefully.

Saturday, March 15, 2008

With Love Ied @ May at 12:24 AM 0 comments Links to this post
Happy?


I'm late. Am I pregnant? I hope so. My mood right now, Happy and Nervous. Haven't check yet. Plan to do so next week. Pray for me, will ya?





You May Be Pregnant



Yup, you could be preggars! See a doctor to confirm, okay?

Wednesday, February 27, 2008

With Love Ied @ May at 9:50 PM 0 comments Links to this post
Betrayed


Thought of the day

I'm betrayed by a friend
Whom I thought my best friend
I don't know how to forgive her
But do forgive me
For not forgiving you

by Ied

Saturday, February 16, 2008

With Love Ied @ May at 11:20 AM 0 comments Links to this post
Hospitalised


Just been discharged from hospital. Diagnosed with dengue fever. Not ordinary dengue but with Denggi Berdarah. Still feels like floating. Like mamai2. I guess my White Blood Cells (WBC) is still below average. Few weeks experience staying in ward were not the best experience I've ever had. Blame it to Aedes!

Guess what? There's someone else's blood in my system! Thank you. You guys really saved my life. And I'm sorry I couldn't help others due to other sickness that I have. I've tried but when I told them about my health condition, I've been advised not to donate my blood...I hope I can, at least save my love ones!

When your WBC still below average, these is what you have, INFECTIONS! The doctors advice me to stay at home as I can easily get infected by people around me. And no, people around me will not get infected. By me. They called it, Reverse Infections. I can't be around people especially those who have cough, flu, cold etc. Since I ignored the advice, I've been infected with cough, sore throat and cold. Trust me. This is what you get when you ignored doctor's advice.

After I've been detained at Ward 23 for few days, they sent me to ICU or High Deficiency Ward. Why? My platlet count was 15 and my WBC went down to 0.0! FYI minimum count for platlet is 150 while white blood cells 1.5 equals to 1500! Staying at ICU was tiring and annoying. They won't let me go to the toilet. I have to pee and bath on my bed! I'm all wired up to this machines. They took my blood pressure every 30 minutes, my blood 4 times a day, needles everywhere. It hurts. I have to wake up at 4 am everyday! My hands all swollen up. I couldn't ate my food. And worst, I couldn't sleep at night. I cant remember exactly how many days I was in there. I cant even remember what date it was. One day a doctor came to me and told me, I have to take IODINE for my thyroid. Or else I could DIE. If I don't agree to the treatment they arrange for me, I could die. Like I said, when WBC low or zero, you can easily get infections like TB and other dangerous diseases. Worst, I could die... At that time, I agreed.

After few days the doctors sent me to Ward 27 to isolate me. I didn't stayed with the others (sick people). They sent me to this room. I have to be isolated due to my WBC counts were below average. This is where all the emotions, tensions all mixed up. Can you imagine how does it feel to stay in a room, alone? Without TV. Luckily I can bring my hand phone. I can text Edd, families and friends. I can still run my business on bed. I can listen to the radio on my hp. But it can never beat the loneliness I had. To my surprise when I became so tension, I think I talk to myself? You know, like weng punye olang. I am soooo damn lucky that my mom works at the hospital.

Thank you Mama, looking for second opinion about RADIO IODINE. The day that they discovered my WBC counts drop due to dengue were the day that I've been discharged. I have to continue my medications as usual and they gave folate acid so that I can get babies plus vitamins for my antibody. Again, lucky for me I didn't sign any agreement on Radio Iodine!

Thank you MIL for the papaya leaves water. It works! My platlet rose after I took the water that you gave me for 2 days. From 40 to 70. And then the next day from 70 to 90!

Thank you for all the well wishes. Thank you to those who visits me at the hospital. To my love EDD, families, in-laws and friends and my customers THANK YOU so much for the support. Last but not least, Thank you Allah kerana memanjangkan umurku. Alhamdulillah. Syukur.

Thursday, January 24, 2008

With Love Ied @ May at 10:47 PM 0 comments Links to this post
A Month After...

It has been more than a month Edd and I have been married. More than 7 years after we met. Some people asked both of us how do we managed to stay together for that long. My answer, " I didn't know". To be honest, sometimes I do feel unsecured. Enuff of these nonsense! Pergi jauh2 kau "pemikiran jahat".

It's funny after so long, finally I'm back at the kitchen! I was so nervous and afraid that I've lost the skill that I once had, cooking (heehhee...sorry. My ex-housemates told me before that I'm a good cook!). After Aidil Adha, we moved to our own house ( we rent it, not bought it). My first dishes after the wedding is....
Ikan Masak Taucu. His favourite. Edd told me that my Taucu is the best! hehee...

After a few weeks I cooked for him, finally he said
"Ida, masak sambal la. Sambal yg Ida masak SEDAP" SEDAP as for DELICIOUS? As a reward today, I cooked Nasi Lemak Sambal Sotong for him. heheee...

This remind me of my aunt who actually wasn't a great cook. All of us went to her home few years ago. It was actually her first attempt to cook. For her family and all of us. Maybe she can cooked fried egg and rice or few simple dishes. She cooked
Asam Pedas Ikan Tenggiri, and guess what? It was awfull ! All of us couldn't finished our food except for her husband, which is my uncle! The elders kutuk my aunt kaw2 punyerr....but her husband remained to his seat and finished his food. My aunt asked her husband, " Sedap ke yang?" He replied "Sedap...sedap. Next time masak selalu mcm ni". I smiled. He really loves her. No matter what how bad the food was. I hope my hubby loves me that way. He loves me no matter how I look like, how clumsy I am and bla...bla...bla...

I remembered my friend told me what her ex-bf used to tell her, "You are in love when you see the worst of her, you'll still in love with her and when you see the best of her, you'll love her even more." For me, he's right. I respect him for the philosophy he had about love. About marriage.
With Love Ied @ May at 2:20 AM 0 comments Links to this post
Ingkar - Bunga Cinta Lestari

Disaat cinta tercipta
Semestinya ku merasa
Dikala hasrat mendalam
Semestinya ku berbalas?

Dari hati kini kusadari
Tak semestinya kuberkasih
Jika hati tak dapat berbagi
Baiknya rasa itu tersimpan dalam

Semestinya aku mencinta
Seharusnya aku menyayang
Oh maafkan jika semua ini yang kuberikan
Untukmu

Dari hati kini kusadari
Tak semestinya kuberkasih
Jika hati tak dapat berbagi
Baiknya rasa itu tersimpan dalam

Dari hati kini kusadari
Tak semestinya kuberkasih

p/s: Heath Ledger was found dead at his apartment. Poor thing... Love him in "10 Things I Hate About You"

Sunday, January 13, 2008

With Love Ied @ May at 1:52 PM 0 comments Links to this post
Photoshop Addicted

I know my editing skills are not sot so good. Arrgghh....what the hell. I'm still learning the software! As I promise you yesterday, here are some pics that I've edited using Photoshop CS. It's quite easy with the tutorial I've read by flipping thru websites...hahaha...



Colour tone anyone?


ORTON EFFECT


Can you see the eyes? It is not real and it is not contact lenses either. It's Photoshop!


Cartoon / Drawing Effect

Saturday, January 12, 2008

With Love Ied @ May at 2:43 PM 0 comments Links to this post
I fall in love with Photoshop CS!

These couple of weeks I've been exploring Photoshop CS for picture editing. I have few pics that I've edited. Since I left them at home while I typing this, maybe tomorrow I'll update you with all the pics!

It's amazing what you can do with technology. I've been trying my best to cope with it. Well, maybe I graduated with Computer Science but trust me with all the things that we have now, it's impossible for me to catch up. Just like this Photoshop stuffs, the passion starts when I surf few websites such as Dave Hill's, Saiful Nang's, Syahrin Aziz, S3mutaro, Kukubesi and few others. A simple photos can be edited to a MARVELOUS artwork!

Edd and I have been planning to get a DSLR for ourselves. We have a few PROJECTS on mind for year 2008. Just wait and see...

Saturday, January 05, 2008

Happy New Year

With Love Ied @ May at 10:52 PM 0 comments Links to this post
Hah. Well it's not too late to wish Happy New Year. I hope you guys had a blast in 2007. At least I know I do.
 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting