Thursday, December 23, 2010

Sedang kumpul petua

With Love Ied @ May at 3:21 PM 0 comments Links to this post
Sekarang ni saya tengah megumpul petua. Petua yang melibatkan manjakani. Nanti kita share ok. Ada petua yang saya dpt dari pengguna-pengguna serbuk manjakani yang saya jual ni. Serious best. Sporting juga buyer-buyer ku ini.


Wednesday, December 22, 2010

Manjakani. Manjakani. Memang Manja

With Love Ied @ May at 2:09 PM 0 comments Links to this post
Muahahaha... rasa macam meroyan lak tajuk entri ni. Tapi la la la lantak la. 
Meh sini. Meh sini. abang-abang, kakak-kakak, adik-adik yang manis.
Ni kakak ni nak cerita perihal manjakani.
Memang terbaik. Nak-nak untuk kita-kita yang baru bersalin.
Yang anak dah berderet-deret.
Sayang sungguh tak nak jaga penampilan diri.
Bukan takat untuk suami je. Untuk diri sendiri sudah pasti

KEBAIKKAN MANJAKANI

Nama Tempatan : Pokok Manjakani (mempening)

Nama Saintifik : Quercus infectoria Oliv

Nama Lain : Alleppo oak,downy oak, gal oak, manjaan, majakan,jenuri,kani, cympsgailae tinctoria semen (nama fasmaseutikal), maju/majuphul (nama ayurveda)

Famili : Fagaceae/cupuliferae

Pengenalan

Manjakani ialah sejenis puru atau benjolan yang terhasil pada kulit sesetengah pokok seperti pokok mempening hasil dari tidakbalas pokok terhadap serangan sejenis tebuan (cynipsh gallae tinctoria). Serangan ini akan menyebabkan kulit pokok bertunas, apabila tebuan mengeluarkan larva dan larva ini menetas sejenis bahan kimia yang merangsang pertumbuhan puru akan terhasil. Buah manjakani yang berkualiti baik selalunya ialah buah yang dipetik ketika anak tebuan mula membesar kerana ketika ini peratus tanin yang tinggi akan dimakan oleh anak-anak tebuan tersebut. Tanin yang tinggi akan meningkatkan lagi khasiat manjakani. Biji manjakani berbentuk bulat berkerutu sebesar biji guli. Warna hijau kebiruannya akan berubah menjadi kelabu atau putih apabila ia kering,dalamnya berwarna putih kekuningan.

Di Malaysia ia biasa dihasilkan oleh pokok mempening. Mempening ialah sejenis tumbuhan renek dan selalunya mempunyai ketinggian sekitar 1.8 meter. Daun mempening menyerupai daun ubi kayu manakala batangnya tumbuh bersilang licin, berbentuk bulat dan berwarna hijau muda. Manjakani telah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional masyarakat Arab, India, China dan Malaysia. Menurut kajian manjakani yang terbaik dikenali sebagai “Mecca Manjakani” atau “Allepo Manjakani”


Kandungan kimia

Manjakani kaya dengan Tannin, Vitamin A & C, Kalsium & Gallic Asid, Fiber, Protein & Karbohidrat. Selain itu, manjakani juga mengandungi unsur yang berkaitan dengan ubat penggerut kulit, anti-kuman & anti radang.

Biji manjakani mengandungi 50-70 % tanin dan 3 % gallic asid. Biji manjakani terbaik dikatakan berasal dari daerah Aleppo Syria.

Kegunaan @ Khasiat

1. Awet Muda – Anti oksidan dalam manjakani dapat mengurangkan proses penuaan.

2. Pencegahan Diabetis - Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetis & asma.
 
3. Pencegahan dari kanser serviks dan payu dara

4. Pencegahan dari bau yang kurang menyenangkan / keputihan (kandungan estrigent dalam manjakani membantu menyingkirkan jangkitan bakteria, ragi dan fungus yang mendatangkan bau kurang menyenangkan di kawasan intim).

5. Menyembuhkan tisu vagina (tannins dalam manjakani dapat menegangkan otot faraj dan melawan kehilangan keanjalan kulit selepas kelahiran bayi, proses penuaan dan pertukaran hormone).

6. Mengurangkan lebihan mukus, membantu menstabilkan hormon, melancarkan darah dan memberi tenaga.

7. Kecantikan kulit & mencegah jerawat

8. Kesihatan mata-memperbaiki tahap penglihatan

9. Rawatan Payudara
-tabiat meminum manjakani dapat mengembalikan keanjalan payu dara.

10. Rawatan tulang & gigi
-kalsium dalam manjakani dapat menguatkan gigi dan tulang

11. Memelihara kebersihan mulut

12. Mencegah dari kulit kering dan berminyak

13. Merawat barah kronik

14. Kaya dengan vitamin

15. Mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan juga untuk luka luaran

Untuk kegunaan luaran buah manjakani boleh diasah pada belakang pasu dan bubuk yang terhasil ditampal pada luka. Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma, membantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.

Di setengah tempat, bijinya yang telah direbus dan dikeringkan dan dikisar hingga menjadi tepung dan dijadikan bahan untuk memekatkan rebusan dan sup dan juga di campur bersama tepung gandum dan dijadikan roti. Bijinya yang telah dipanggang dan dikisar boleh dijadikan minuman untuk menggantikan kopi.

Sumber http://www.bio-asli.com/herb/sirih.asp#manjakani

Kenapa akak citer perihal manjakani ni? 

Ni nak bagitau ni. Sebab akak jual dik oooii SERBUK MANJAKANI MEKAH/ALEPPO 100% TULEN 

Apa bestnya benda alah ni kak ooiii?

Memang best la sgt2. Mereka2 yang dah pakai, yang bagi testimonial semua bagus-bagus. Nak-nak tang muka tu. Buat mask pastu sebelum cuci, scrub sikit. Dan macam-macam lagi cara kita boleh guna serbuk ni. Seriously sesiapa yang ada masalah kulit, cuba lah. 100% asli serbuk manjakani Mekah/Alleppo tanpa bahan tiruan ye.

Mana nak dapat benda ni kak oooii?

Meh tengok sini. Pastu kita calling-calling ok.
 http://kualalumpurcity.olx.com.my/serbuk-manjakani-mekah-aleppo-100-tulen-iid-148422522

Monday, December 06, 2010

Al Fatihah

With Love Ied @ May at 2:10 PM 0 comments Links to this post
Hari ni pejabat sunyi
Dah tak ada org yg bising-bising lagi
Yang menyakat anak-anak dara di pejabat lagi
Yang menyakat boss-boss lagi
Pergimu memang mengejutkan semua
Ye lah
Mungkin kau pergi utk mengingatkan kami semua
Yang mati itu pasti
Tak perlu tunggu tua
Tak perlu tunggu sakit

Allah Maha Mengetahui
Rupanya gelak tawa, sakat menyakat kita Khamis yang lalu
Adalah yang terakhir
Asam pedas ayam masakan ibu akak
Adalah yang terakhir
Kita makan semeja
Dan kini Mizan
Sedekah yang terbaik dari kakakmu ini

AL FATIHAH
dan semoga roh-mu dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org-org yg beriman

Mohd Yamizan. Rakan sepejabat. Dalam kenang.

Sunday, November 28, 2010

Sedang merangka masa depan

With Love Ied @ May at 2:28 PM 0 comments Links to this post
isk.. sekejap je dah nak masuk tahun 2011. apa pencapaian saya sepanjang tahun ni? ermm...garuk kepala jap. so tahun depan adalah tahun mengumpul $$$ atau dgn kata lain, MENABUNG. sudah semestinya perkara pertama saya ialah menabung utk pendidikan anak-anak dan membebaskan diri dari segala hutang piutang. semoga segala yang saya usahakan menjadi nyata. 

nota kaki 1 : menaip sambil anak panjat belakang, sgt-sgt merungsingkan.

nota kaki 2 : Hai O ok tak?

Friday, November 12, 2010

1st Sports Day for them

With Love Ied @ May at 1:34 PM 0 comments Links to this post
Sports Day that we've been waiting for. Early birthday celebration for Aryff. Yes. He will be 2 on the 15th.

Suda pandai mengajuk cakap org. Maknanya dia sedang belajat untuk bercakap. Makan pula dah pandai nak suap sendiri. Aduss. Anak saya sudah besar. Tak lama lagi sekolah, masuk Uni, kerja & kawen. Tak dapatla mama nak gomol dia macam sekarang. Balik nanti nak gomol korang puas-puas.

Aryff masuk acara KUTIP MAINAN. Dia dapat no 3 je. Good job, sayang. Mana tak nya. Tengok bakul kawan-kawan yang lain kosong, dia masukkan mainan yang dia da kutip ke dalam bakul kawan-kawan dia pula. Baik sungguh anakku. Sape yang ajar? Mestilah kami. Kata nak anak yang baik-baik.

Akma lak. Masih duduk dalam buggy. Tak dapat involve denga sports. Tunggu ye sayang. Awak da boleh berjalan, jenuh semua nak kejar.

Nampak gambar saya pegang akma sambil ambil hadiah tak? hehehe... Ni nak bagitahu ni. Nak share kegembiraan. Saya dapat anugerah khas dari pihak Taska sebab EBF pada akma. Seronok lak rasa bila diberi penghargaan macam tu!

Enjoice!

Monday, November 08, 2010

exam! exam! exam!

With Love Ied @ May at 6:23 AM 0 comments Links to this post
pkol 11 nanti ada exam. tapi sebok nak update blog pulak. dah la cilok memory card husband sebab nak amek gambar budak2 tgh sukaneka. nak tunggu dia bagi. berjanggut la. ehh..ehh...mama nak study. anak2 jgn bangun lagi tau. jap lagi mama anta gi nursery. ehh..ehh..cukup la. nak sambung study. see u when i see u. i nak hapdet citer sukaneka nnt with pictures!

Tuesday, November 02, 2010

Apsal ko sengal sgt ni?

With Love Ied @ May at 10:28 AM 0 comments Links to this post
  •  Apa la ko ni sengal sangat. Bila ditimpa musibbah. Ko mengeluh. Tapi penah tak ko terpikir. Ko ada mendajalkan org ke. mengutuk org ke. Ko tak rasa ke semua tu balasan utk ko?
  • Apa la ko ni sengal sangat. Ko penah dengar tak. What goes aroud comes around.
  • Apa la ko ni sengal sangat. Ko tak puas ati ko kecoh satu donia. Biar semua tau yang ko tu sakit ati.
  • Apa la ko ni sengal sangat. Hati lain2. Otak lain2. Cara pun lain2. Macam la sume org suka dgn cara ko tu.
  • Apa la ko ni sengal sangat. Ko rasa macam ko tu bagus sangat kan? Ko ingat org hadap sgt dgn ko ni kan?
  • Apa la ko ni sengal sangat. Kalau saling mengingatkan pun ko da panas punggung. Apa lagi kalau kena tegur.
  • Apa la ko ni sengal sangat. Ko berkira sgt kerja kan? Nanti xde org tolong kerja ko baru ko tau.
  • Apa la ko ni sengal sangat. Da org tu nak berubah, yang ko nak cop dia poyo tu apsal? Lebih baik dia dari ko. Sebab dia nak berubah. Ko?
  • Apa la ko ni sengal sangat. Ko tau menyampah ko kat org je kan. Ko tak tau menyampah org kat ko.
  • Apa la ko ni sengal sangat. Bila org lebih sket dari ko, ko da panas hati. Dengki. Tak ke mana la kalau ko mcm ni.
 Beb. THE WORLD DOESN'T REVOLVE AROUND YOU

Saya tak tuju kpd sesiapa pun. Ianya hanya peringatan utk diri saya sendiri. Kalau terasa, saya hanya mampu minta maaf.

Friday, October 15, 2010

tersentuh

With Love Ied @ May at 3:45 PM 0 comments Links to this post
sebagai seorg wanita dan juga ibu. hati saya sgt tersentuh bila terlihat gambar-gambar di blog mahupun di fb. bayi-bayi yang dibuang, dibunuh. macam org hilang akal rasanya. sampai sanggup buat macam tu.

janganla. andai terlanjur sekalipun. jangan dibuang anak itu. walaupun utk menutup malu. kita dah banyak saluran. kalau tak inginkan anak itu. jangan la sampai dibuang, ditinggalkan hingga mati. dah la buat dosa besar
awak tambah lagi satu dosa besar.

haisshhh...dunia.

Wednesday, September 08, 2010

Salam Aidilfitri

With Love Ied @ May at 2:10 PM 0 comments Links to this post
ate teman idak le balik kampung.
teman ni raye kat sini je
ate teman dgn suami ni asae je perak
tapi mak bapak teman dgn suami udah duduk sini
mrr2 je le pemisah umah mak teman dgn umah mak suami teman
ate nak mcm mane lagi
tapi teman teringin le juge
nak ucap selamat hari raye
pade kawan-kawan teman ni ye

SALAM AIDILFITRI KEPADA ANDA SEMUA 

MAAF ZAHIR BATIN 

ANDAI ADA TERKASAR BAHASA

TERSALAH KATA

HARAP DIMAAFI



Sunday, September 05, 2010

Kenapa dia ckp mcm tu?

With Love Ied @ May at 5:00 AM 0 comments Links to this post
Situasi 1

Di dalam supermarket. Sehari sebelum bulan Ramadhan

Isteri : Nak beli kurma bang

Suami : Ni haa. da kaya dah dia. Tanak ke? (sambil menunjuk sekotak besar kurma)

Isteri : OOOOOO....

Kenapa dia ckp mcm tu? Biar kami je la yang tau.

Situasi 2

Dalam kereta.

Anak : Mi, imi, umi, nyenyen. nyenyen.

Mama : Mama la. Nak umi tanya papa

Papa : OOOOOO.....

Kenapa dia cakap mcm tu? Biar kami je la yang tau.

Thursday, September 02, 2010

Dalam Perut Ada Baby?

With Love Ied @ May at 12:09 PM 0 comments Links to this post
Suatu hari di shopping complex.

Suami : Dalam perut ada baby ke?

Isteri : Nape? Perut org buncit sgt ke?

Suami : Tak la. Kalau ngandung lagi, murah rezeki kita. Mcm masa si polan dgn si polan dulu.

Isteri : Btol tu. Tapi.... Ai tak larat la you... 

Rezeki anak-anak...


Tuesday, August 31, 2010

Gay

With Love Ied @ May at 5:21 PM 0 comments Links to this post
Si isteri memandang ke luar tingkap kereta

Suami : Hensem kan mamat tu?

Isteri : Gay tu. x@#$%^#(&$....

hahaha...tak pasal2 mamat tu kena cap gay

Wednesday, August 25, 2010

New York Skin Solution

With Love Ied @ May at 4:21 PM 128 comments Links to this post

Disebabkan post ni masih mendapat sambutan, saya up balik utk pembacaan anda semua.

What Lies Beneath


Nak story sket pengalaman temankan my younger sis pegi New York Skincare Solution (NYSS). My lil sis, Nurul gatal tangan sms ke NYSS for free facial trial and free travel kit. So one of NYSS's staff called her and after some chit chatting and after Nurul confirmed with her that there will be no hidden charges or she doesn't have to sign up with any of the packages, that fella sets an appointment for her last friday at NYSS Mid Valley Megamall.

So here goes, when we arrived there around 1 pm, her name wasn't in the appointment list. So that's fine with us as it was a free facial. Owh...lupa nak bagitau, masa tgh tunggu nak fill up forms tu Nurul bagtau yang dia tu student. We realized that staff dkt situ semua buat muka tak puas hati bila dengar she is a student. Berbalik pada cerita tadi. After she fill up the forms and so on and after we were given some explanation which I can assure you semua tu tipu belaka, the FREE FACIAL treatment started. I thought kalau service dia bagus, I myself pun nak sign up for the treatment. Maklumla NYSS kan masuk paper, tv commercials and so on...

As I were waiting for her to finish, aku tengok, bagus la everybody yang dtg for free treatment semua sign up for the package. Aku pun macam kagum, mesti bagus treatment and service dia. Lepas kagum2 tu dan lepas jln2 kat dlm MV, Nurul pun call bagitau dah siap treatment. So aku pun pegi la. Dia cakap best jugakla facial sebab dia pun mmg x penah buat facial, so pada dia dah best gile la. Sementara tunggu turn utk discan balik muka dia tu, aku bisik2 la kat Nurul, gile la semua consultant dia bila keluar je dari dari consultation room mesti bwk keluar duit at leats pun RM 50. Yang kitorg ni takde plan pun nak amek package apa2 coz kitorg bwk RM 50 je that day. Bila sampai turn kitorg je dia pun scan muka adik aku balik which I know semua tu tipu gak. Bagi penerangan apa ke jadah semua dan bagitau harga package dia which RM 280 per session! My sister needs 20 sessions to make her face looks beautiful.... Wahhhhh...cuba you guy darabkan RM 280 dgn 20 session. Lepas tu ckpla yg mereka akan bagi mask free which cost RM 90, ultrasound free worth RM 50 and so on sampai ckp 1 treatment sebenarnya berharga RM 500! Tapi kalau sign up sekarang RM 280 je. Padahal benda2 yg dia ckp tu dah masuk dalam RM 280 tu je.

RM 280 x 20 = RM 5 600

Dia minta half for the deposit

RM 5 600 / 2 = RM 2 800

Kitorg ckp la too expensive lagipun Nurul student lagi. So let her discuss with our mum first before we sign up. Consultant tu pun bagi lagi satu package for 10 sessions.

RM 280 x 10 = RM 2 800

Deposit half of it

RM 2 800 / 2 = RM 1 400

Kitorg still refuse to sign up. Sebab kitorg takde duit masa tu! Dia pun panggil la sorg lagi consultant, she introduced herself as CARMEN. Dia pok pek pok pek dgn kitorg. Aku pun dah rasa tak selesa coz tgh marah sgt. Aku takut la bleeding sebab dulu penah sekali aku marah org sampai kuar darah. All I care now is to get out of there. Sebab aku betul2 tak puas hati dgn service yang PAKSA - PAKSA org ni. Carmen tu bagi pakej utk 5 session pulak.

RM 280 x 5 = RM 1 400

Deposit half

RM 1 400/2 = RM 700

Kitorg refuse lagi. I stressed out to them let Nurul discuss with our mum first! And then ckp dkt sini kitorg ada rules & regulations. Semua customer who come for free trial MUST sign up for their package! Nurul cakap, your consultant tak cakap pun masa telefon because she already asked about that! Aku lagi angin bila dengar. Aku cakap kitorg x nak sign up apa2 pun. Then CARMEN tu keluar, masuk sorg lagi. Tak reti nak introduce diri sendiri terus attack my sis and I. She said something like this,

"Siapa yang buat facial tadi? You?" she pointed at me. Aku geleng and ponited to Nurul. She said " You?" Nurul angguk. " Then I will talk to you only. I won't talk to you. You can keep quiet" sambil tangan dia suruh aku diam. Kurang ajar punya org. Dia pok pek pok pek to my sis and reduce the package to 3 session dengan home product which kitorg tau yg dia akan suruh tambah lagi session and pay another price for the product sooner or later. Talking about tactics...

RM 280 x 3 = RM 840

Half of it

RM 840 / 2 = RM 420

Kitorg still refuse sebab kitorg memang TAK NAK! Plus TAK ADA DUIT! My sis cakap kalau bayar monthly maybe dia mampu but with the unreasonable price memang dia tau dia tak mampu. Sekali treatment pun tak mampu. Elaun dia belajar RM 600 sebulan sebab dia nursing student, buku2 lagi and ada few lagi yuran2 nak kena bayar end of this month lagi. She explained to them. And then boleh minah tu cakap, "You pakai akaun apa?" "Maybank" Nurul answered. "Then kita boleh deduct from account for deposit". Nurul cakap dalam akaun dia ada RM 50 je. Minah Cina tu ckp "You bayar RM 50 dulu la. Lepas tu you discuss dgn mama you, bayar balance la. You cakap dgn I you ingat your mama akan bagi you buat treatment ka dgn harga mcm ni. I guarantee la your mom takkan bagi". Celaka.

Ini boleh mendatangkan marah. RM 50 adik aku tu pun dia nak kebas.

Aku cakap "kitorg tak minat nak ambil package you. Plus kalau I ada duit skrg ni pun. I won't pay for her here. I rather pay for her at DermaGenesis or Klinik Ayu Jelita. I have experiance pegi buat face and body treatment. You name it. TCA, Pixel, MDB, Lipo semua I pernah try before I got married".

"Parent you bayar ke abg you yg bayar? Kalau pernah buat kenapa muka you tak cantik? Kenapa badan you gemuk?" she said.

Aku balas balik "This is because I'm pregnant!".

Dgn sinisnya dia cakap "You pregnant before you kawin?".

Aku balas "Don't be ridiculous. Of course I'm married. I gemuk because I'm pregnant. I look like this because I'm pregnant. I've got pimples because of my hormones. Everything I buat before I got married. For the wedding. I pergi 2 tempat tu, consultant sana beri masa utk discuss with parent and to think about it. And guess what my parent agreed. So I don't think my parent are so typical about this. Plus the price lebih reasonable and result guaranteed. Dengan you setakat facial treatment, sampai RM 50 pun nak kebas".

Masa tu aku dah pegang perut coz it hurts a little bit. Minah cina tu tanya lagi "You pegi mana?". " DermaGenesis and Ayu Jelita" I replied. Dia tak mau mengalah jugak "Then why don't you bring her there?" " I will. I like the service + the treatment. Kat sana takde PAKSA - PAKSA punye service. Affordable". Dia senyap. "Okay la. you balik discuss wth your mama. Esok you datang bawa your mama. I bagi your mama free facial. Tapi your mom je. Your sister tak boleh" she pointed at me again!

"Okay" my sis replied walaupun dalam hati dah berjanji takkan jejakkan kaki kat dalam New York Skincare Solution lagi. Dengan penuh sakit hati aku berkata dalam hati "I wouldn't recommend you to my friends. Your service sucks!" Kitorg keluar dari premis dia dgn tangan kosong. Mana ada dapat free travel kit tu. Penipu! Walaupun kitorg tau, kitorg MESTI kena kutuk dengan diorg. We don't care. At least kitorg boleh sebarkan kat org lain mcm mana diorg ni menipu pelanggan.

p/s:
1. Saya tidak pernah buat liposuction cuma pernah dapatkan consultation on liposuction sahaja.


2. Saya pernah melalui proses TCA Peel, Pixel and MDB sahaja. Maklumla perempuan...


Tuesday, August 24, 2010

Malas Pam

With Love Ied @ May at 2:03 PM 0 comments Links to this post
huhuhu

kalau ikutkan hati saya ni, memang saya malas dah nak pam susu.
tapi mengenangkan betapa kasihannya anak-anak saya jika saya tak dapat beri segala kebaikkan susu ibu, saya gagahkan juga.
mengenangkan betapa sayunya hati saya bila tak dapat menyusukan anak, saya gagahkan juga
mengenangkan betapa desperate nya hati ni nak kuruskan badan, saya gagahkan juga.
alasan nak kuruskan badan ni, alasan tak boleh blah sekali.
tapi, okay what. memang bf boleh kuruskan badan apa
walaupun saya tak kurus sgt pun sekarang ni
tapi takde la sebesar gerabak keretapi
saya boleh makan pastu saya pam susu dapat banyak gak
huhuhu...best betul bila pam dapat 9-12oz
tapi bukan alasan utk saya leka 
kalau tak rajin 12oz tu boleh bertukar jadi 1oz je tau!
ni la yang terjadi kat saya last week
disebabkan saya cuti jaga baby akma kena chicken pox
sepanjang cuti saya tak pam langsung!
hanya direct bf aryff dan akma
sebelum pergi kerja pagi isnin semalam, saya pam sebab nak stimulate susu lagi
saya dapat 2oz je tau tak!
padahal double pumping tu
sedih ada, bengang lagi banyak
macam dah menyesal sebab tak pam sepanjang cuti seminggu tu
kalau 4oz ke, akal saya ni boleh terima gak
ni sume angkara MALAS
kalau saya kerja sendiri, takpe la jugak
diorg nak minum, sumbat je terus ke mulut2 comel tu
ni pengajaran ni untuk diri sendiri ni
nasib baik hari ni dah normal balik

Wednesday, July 28, 2010

Jangan sesekali cakap "TAKDE SUSU" or "SUSU TAK CUKUP"

With Love Ied @ May at 12:21 PM 4 comments Links to this post
Saya cukup pantang kalau org cakap "TAKDE SUSU" atau "SUSU TAK CUKUP". Ianya mitos semata-mata! Mana anda tau anda takde susu? Adakah hanya kerana bayi anda menangis, anda katakan susu anda tak cukup? Adakah kerana apabila anda pam susu anda hanya dapat 1 oz atau 1/2 oz, anda klasifikasikan diri anda sebagai TAKDE SUSU @ SUSU TAK BANYAK?

Saya tahu ada segelintir ibu yang tak dapat menyusukan anak-anak mereka dengan susu ibu. Tapi tolong lah jangan klasifikasikan diri anda sebagai TAKDE SUSU. Sila klasifikasikan diri anda sebagai KURANG berpengetahuan dalam penyusuan susu ibu.

Kepada mereka yang bakal menimang cahaya mata, tolong lah CARI ilmu penyusuan susu ibu ini. Jangan malu. Sebab susu ibu ni banyak kebaikkannya. 

Susu ibu menyelamatkan nyawa

Risiko kematian bayi dan kanak-kanak kecil di negara membangun meningkat 10 hingga 15 kali bagi mereka yang tidak menyusu badan pada usia tiga bulan pertama. Kebanyakan kematian berpunca penyakit cirit-birit yang serius.
Kajian pula menunjukkan 40,000 kanak-kanak meninggal dunia setiap hari (28 orang setiap satu minit) di negara-negara membangun. Mereka adalah mangsa kekurangan zat makanan.
Untuk itu United Nations International Childrens Fund (UNICEF) telah mengenal pasti tujuh cara berkesan menyelamatkan jutaan nyawa kanak-kanak. Salah satu caranya adalah meningkatkan kadar penyusuan susu ibu di kalangan ibu-ibu.
Meskipun angka kematian begitu tinggi di negara-negara membangun dan mundur ini tidak bererti negara maju terkecuali. Di Amerika dan barat Eropah banyak kes Sudden Death Of Unknown Cause (SIDS) atau Cot Death dilaporkan berlaku. Dan kajian menunjukkan kebanyakan mereka yang meninggal akibat ini terdiri daripada kanak-kanak menvusu botol.
Oleh demikian kempen penyusuan ibu amat digalakkan di negara mundur sebagai pilihan untuk tidak menyusu botol kerana sistem bekalan air di negara tersebut tidak bersih. Walaupun penyusuan botol di negara kita selamat dan terjamin, penyusuan ibu tetap yang terbaik.

Susu ibu menguntungkan wanita
Perkara paling ditakuti wanita selepas bersalin adalah mengembalikan bentuk badan asal. Banyak mengeluh badan mereka susah turun terutama bahagian perut dan punggung. Ini berita baik. Dengan menyusu bayi dengan susu badan anda boleh melangsingkan badan dibantu dengan sedikit senaman.
Semua tahu, sewaktu mengandung rahim mengembang dan selepas melahirkan anak ia mengambil masa untuk kembali ke saiz asalnya. Dengan menyusui bayi, sejenis hormon dipanggil Oxytocin yang dirangsangkan melalui hisapan bayi membantu rahim mengecut lebih cepat. Ia juga mengurangkan risiko pendarahan berlebihan dan risiko mendapat kanser buah dada juga ovari.
Penyusuan ibu dengan sepenuhnya selama enam bulan pertama mampu menunda kedatangan haid. Andai berhubungan dengan suami ketika itu 98 peratus kehamilan dapat dielakkan. Secara tidak langsung menyusu badan menjadi salah satu kaedah berkesan merancang keluarga.
Selain kebaikan daripada segi fizikal dan kesihatan, penyusuan badan menawarkan kebaikan lain yang lebih istimewa. Naluri keibuan lebih menyerlah, ikatan kasih antara anak dan ibu terjalin. Di dalam proses menyusui, sejenis hormon dipanggil prolaktin terhasil dalam badan ibu. Hormon ini dapat mempengaruhi dan merangsangkan perasaan keibuan.
Sewaktu menyusu juga bau ibu, sentuhan dan wajah akan terakam pada ingatan bayi yang masih kecil itu. Proses penyusuan membantu bayi lebih mengenali ibu dan paling penting mereka dapat merasakan kehangatan kasih si ibu. Anak akan lebih mesra dan kasih sayang mereka lebih mendalam pada ibu.
Kalau kita melihat si ibu terpaksa bersusah payah menyediakan peralatan membancuh susu ketika berjalan, ibu yang menyusu badan hanya perlu membawa diri mereka sahaja. Mereka juga tidak perlu bimbang kehabisan air untuk membancuh susu andai terperangkap di dalam kesesakan jalan raya. Susu badan sedia ada, bersih dan terjamin selamat. Susu badan dapat menjimatkan kos belanja, masa dan tenaga.
Tanggapan banyak buah dada jatuh atau melendur kerana menyusu badan juga kurang tepat. Bentuk buah dada berubah semasa hamil dan mungkin mereka tidak bercoli, diikuti tarikan graviti ataupun usia semakin lanjut. Untuk itu pastikan ibu-ibu memakai coli sesuai sepanjang tempoh kehamilan dan sewaktu menyusui bayi

Tuesday, July 20, 2010

tak update la

With Love Ied @ May at 3:38 PM 0 comments Links to this post
Sori tak update blog

Facebook & Twitter are my new blog

Takde idea nak berkarang

Akma will turn 6 months in few days

She will have her first real food

I hope she remembers her milk

I love her to death

Same goes to Aryff

Mamam byk2 ye sayang

Friday, June 11, 2010

Hari ni hari jumaat

With Love Ied @ May at 4:39 PM 2 comments Links to this post
........saya tak ada apa-apa yang nak diceritakan except for tadi saya pam susu dapat 12oz wooooo!!!! Suka hati saya. Walaupun sedang "cuti-cuti jepun" dapat gak banyak. Melalui pembacaan saya di forum-forum, ikutkan boleh effected kalo sedang "cuti-cuti jepun" nih. Pil kalsium mungkin membantu. Saya makan pil kalsium ni time-time macam ni je. Time biasa tak amek. Saya amek Permata Suri. Pil kasium tu saya dapat dari klinik kesihatan masa pregnantkan baby Akma. Sebab masa pregnant, tak lalu langsung telan susu. Air soya atau seangkatan dengannya.

So, ibu-ibu yang menyusukan anak, boleh la cuba ambil pil kalsium time period untuk menstabilkan pengeluaran susu badan. Apa-apa brand pun boleh cuba. Saya amek yang 300mg. Saya makan 2 biji sehari. Cubalah...

Monday, June 07, 2010

Saya Sedang Rindu

With Love Ied @ May at 4:36 PM 0 comments Links to this post
.......suami saya yg berada jauh di Sabah ba... Esok cepat-cepat balik ye. Takde mood dah ni nak kerja

Tuesday, June 01, 2010

al-fatihah

With Love Ied @ May at 3:36 PM 2 comments Links to this post
I can't stop myself from googling about PTD yang meninggal dunia selepas koma semasa menjalani latihan yang dikatakan ala komando semalam. Apa yang membuatkan kematian beliau begitu terkesan di hati saya ialah, beliau mempunyai anak kecil. Seusia dengan anak sulung saya, Aryff Azhad. 

Qada' dan Qadar. Mati itu pasti. Membuatkan saya lebih menghargai hidup. Hidup bersama org-org kesayangan saya. Saya tak boleh bayangkan hidup saya tanpa mereka, dan hidup mereka tanpa saya. Ya Allah. Panjangkanlah umur kami. Murahkanlah rezeki kami. Permudahkanlah urusan kami. Dunia dan Akhirat.

Mungkin pihak-pihak tertentu patut revise balik modul-modul latihan dan kursus yang dijalankan. Jangan sampai membebankan. Kita bukannya nak berperang. Kita cuma buat kerja-kerja pejabat. Terapkan nilai-nilai kenegeraan pun dah cukup memotivasikan pegawai-pegawai awam.

Monday, May 31, 2010

Berapa banyak EBM saya simpan

With Love Ied @ May at 3:37 PM 2 comments Links to this post
..........dalam satu botol? 3-4 oz sahaja. Kenapa? Sebab saya ada terbaca satu artikel dalam internet, yang ditulis oleh member forum. Ibu-ibu harus mencuba memberi anak EBM dalam sukatan yang lebih kecil dahulu kerana

1. Stok susu dapat dijimatkan dan ianya tidak membazir
2. Susu boleh ditingkatkan kepada sukatan yang lebih setelah bayi sudah mula pandai menghabiskan sukatan yang kecil

Saya pernah menyimpan EBM 5oz sebotol. Memang rugi. Kenapa? Setiap kali saya mengambil anak saya dari taska, mesti ada lebihan EBM. Kadang-kadang tu sampai 3oz! Tu baru sebotol yang saya nampak. Belum yang botol-botol lain yang saya tak nampak. Untuk ib-ibu seperti saya yang mana kadang-kadang pengeluaran susu kurang produktif, 3oz sebotol yang dibuang, adalah amat merugikan.

Jadi sekarang, apa yang saya buat ialah menyimpan stok EBM saya 3-4oz sahaja. Alhamdulillah. Setakat ni belum nampak pembaziran terlampau. Stok simpanan saya juga semakin banyak. Setiap hari saya akan bekalkan 4-5 botol EBM. Kalau ada lebih, pihak taska akan simpan dalam freezer. Begitulah cycle EBM saya setiap hari...

Monday, May 24, 2010

Jadual

With Love Ied @ May at 10:30 AM 3 comments Links to this post
...........pam susu. Saya sgt gembira. Dah banyak ibu-ibu yg sedar kebaikan susu ibu. Saya saja nak bekongsi la jadual mengepam saya. Memandangkan baby Akma sekarang memerlukan at least 20 oz susu utk 9 jam dia berada di nursery, saya kena kerja keras sket. Mana la tau jadual mengepam saya ni boleh memabntu ibu-ibu yang bekerja utk meneruskan penyusuan secara ekslusif. Bukanla saya kata jadual saya ni best sgt. Tapi ok la utk saya yang kadang-kadang mengalamai susu yg tidak berapa produktif ni.

Hari saya bermula seawal 5 pagi. Bagai jam yang sudah di set. anak teruna saya pun bangun 5 pagi. Waktu ini saya akan pam sebelah dan sebelah lagi direct feeding si abang ni. Dalam 20 minit, saya dapat 4 oz sebelah.

Dalam kereta, lebih kurang pukul 7 pagi, saya akan direct feed si adik pula dalam 30 minit.
Sampai di pejabat, breakfast, mulakan kerja, pukul 10 pagi, saya kan buat double pumping. Dalam 20 minit. Hasilnya, 2 oz each bottle. So skrg dah 6 oz. In fact sekarang ni, saya tgh double pumping!

Tiba pula pukul 1 tgh hari. Selepas makan tengah hari lebih kurang 1.30 ptg, saya akan buat double pumping sekali lagi. Kali ni hasilnya agak lumayan. 9 oz! So skrg dah 15 oz.

Pukul 4 ptg saya, lagi sekali akan buat double pumping. Tapi hasilnya tak seindah tadi. Lebih kurang 7 oz sahaja. Stok susu saya dah 22 oz!

Pukul 7.30 ptg saya akan pam sebelah dan direct feed si abang memandangkan si adik selalunya baru lepas diberi susu oleh pengasuh. Dapat 5 oz. So total hasil "kerja kuat" saya 27 oz.sehari! Selebihnya saya direct feed anak-anak saya.

Begitulah hari saya setiap hari... Tak la berapa hectic drpd org lain. Saya tau ada yg mengepam every 2 hours. Saya kagum sangat ibu-ibu ni. Kalaulah saya mampu buat mcm tu. Boleh. Insyallah. Sedikit masa lagi.

Tuesday, May 18, 2010

tengok IRONMAN 2

With Love Ied @ May at 10:21 AM 0 comments Links to this post
....semalam. Ya Allah. 1st one hour punya la slow. banyak benor cakapnye. bape kali menguap dah. apsal la asyik tertengok citer banyak cakap ni. kepala dah senget2 nak tetido dah ni. dah nak abes baru la ada action2 sket. mula la berangan nak jadi mcm scarlett johansson. body dia cantekk bangett...gywneth paltrow nampak dah tua la. tak baper nak cantik. but she aged gracefully. macam mustahilkan artis barat tak cucuk tang sana tak cucuk tang sini. tapi body dia still superb...

pastu amek anak dalam hujan lebat. owh...comel sungguh putera dan puteriku...aryff panggil adik dia "tema". sangat comel....tema...tema...tema...panggil dia. dicium2 adik dia. sayang sungguh si abang kpd si adik. 


patutnya gambar header tu dah patut sangat kena tukar. aryff da ada adik kan. kena letak gambar aryf dan akma. baru comel. nantila. bila da ada gambar yang sesuai nanti....

Wednesday, May 12, 2010

bila dengar budak kecik nanges...

With Love Ied @ May at 2:25 PM 3 comments Links to this post
teringat kat anak-anak. comel sungguh la diorg....anak sape la yang nanges tu.pujuk la. jangan bagi nanges lama2. takut ada yang marah-marah nanti. tgk blog org lain, teringin nak tukar layout. tapi kurang rajin la. nak update pun dah tak baper nak rajin. tgk ni. tulis ayat bape kerat je, dah nak kene chow. chow cin chow...

Monday, May 03, 2010

supplement apa yg saya makan?

With Love Ied @ May at 10:12 AM 5 comments Links to this post
jawapannya adalah Permata Suri. Kalau dulu memang saya tak amek makanan tambahan mcm ni. Tapi sejak sebulan yg lepas, mak saya belikan saya Permata Suri ni. Dia kata elok. Sebab saya baru lepas bersalin, so saya perlukan supplement untuk badan saya. Nak2 ada 2 org anak kecik. Dengan si abang tgh membesar dgn lasaknya. Memang saya perlukan supplement to stay alert all the time. Talking about how to be supermom.

Bila org dah belikan, makan je la. Barang free. Surprisingly memang bagus sangat2 produk ni. I really can feel the difference. Even husband saya pun notice. Saya kurang rasa letih dan mengantuk kat pejabat. Lebih segar. Dalaman lagi la segar. So start dari barang free, saya dah mula beli sendiri. Beli dari mak saya. Ni ada sedikit info pasal Permata Suri ni

 - Menegang dan mengecutkan otot di bahagian faraj, perut dan payu dara
 - Mengeratkan hubungan kelamin
 - Mengurangkan masalah keputihan, kegatalan dan bau yang tidak diingini
 - Meningkatkan keinginan terhadap aktiviti seksual pada kaum wanita yang telah berkahwin
 - Mengatasi masalah bau badan
 - Pembuangan toksin dan angin kotor tubuh
 - Melancarkan kitaran haid dan mengurangkan masalah yang berkaitan dengan haid seperti PMS dan senggugut.
 - Membantu dalam proses penyembuhan luka
 - Meningkatkan sistem imun untuk mengelakkan jangkitan
 - Melancarkan peredaran darah
 - Penbentukan bentuk badan yang sempurna
 - Meningkatkan kecerdasan dan kecergasan

KANDUNGAN

* Manjakani,Kurma,Daun Sireh,Jintan Hitam,Halban, Jarum Emas, Madu, Kacip Fatimah, Akar Serapat

* Permata Suri sesuai untuk wanita berumahtangga atau yang masih bujang

* Untuk 3 hari pertama, minum 4 kali sehari, 2 sudu besar setiap kali. Hari berikutnyer ambil 2 kali sehari 2 sudu besar setiap kali

* Untuk kesan lebih ketara elakkan hubungan kelamin pada 3 hari pertama pengambilan

Kalau ada yang berminat nak cuba Permata Suri ni, boleh email saya eda910@hotmail.com saya jual RM 45 satu. Kos penghantaran RM 5. So total RM 50 including shipping la.

Nasihat saya pada wanita2, carila supplement yang sesuai. Saya dah cuba macam2 supplement. At last saya jumpa satu yang betul2 sesuai dgn saya. Kandungannya pulak ada jintan hitam yang bagus untuk menambah penghasilan susu badan bagi ibu-ibu yang menyusukan anak. Selain tu saya dapat tolong mak saya tambah income. Nak jadi anak yang baik la katakan...

Friday, April 09, 2010

pekena nasi ganja????

With Love Ied @ May at 9:53 PM 0 comments Links to this post
kami skrg berada di ipoh. nak merisik bunga di grik esok untuk kumbang dalam keluarga kami. alang2 da sampai ipoh, kami jalan-jalan cari makan. kat ipoh ada kedai jual nasi ganja. pusing punya pusing, jumpa la kedai yang dimaksudkan. tapi bukan letak ganja dalam nasi tau. dia ala-ala nasi kandar. sesapa yg familiar tempat2 kat ipoh sure tau punye lah. alangkan kami dari kl pun tau.

kalau nak pekena mee kicap, kami pegi kat area super kinta. tapi super kinta da tutup da. kedai tu dekat dengan pasar kat pekan ipoh ni. nak letak gamba, malas. layankan aje gamba saya dgn akma masa wedding kat kluang ni je la


Saturday, March 13, 2010

by the way, kluang is not a small town after all

With Love Ied @ May at 11:31 PM 2 comments Links to this post
kami skrg berada di kluang. ada wedding. a quick update. 

baru je habis wedding ptg tadi. lepas en suami abes amik gambar, kami ke town cari kluang rail coffee. kami makan macam-macam. kluang rail coffee adalah tempat must-go kalau sampai di kluang. tempat makan yang famous kat sini. masa kami datang dah ada team suria fm tgh makan-makan kat situ. ada few people tgh sebok bergambar dengan halim othman. yes, he was here just now. kpd peminat HO, sorry saya bukan salah seorang yg sebok nak bergambar dgn dia. 

even though my husband is a photogrpher, i find that it is difficult for me to upload photos. why? sebab malas nak kecikkan pixel utk percepatkan proses uploading. 

btw, kluang sedang mengalami masalah air. lucky for us, the rest house that we staying at doesn't have that problem. mungkin depa ada tangki ayaq besar. dan di setiap pintu bilk air, dah letak warning soh berjimat cermat air. 

ye, warga kluang, gunakanlah air sebaik mungkin. pesanan khidmat masyarakat dari SAJ...

Sunday, February 14, 2010

Welcome Akma Qalesya Adry

With Love Ied @ May at 4:37 PM 4 comments Links to this post
 

Akma sebelum cukur rambut

  

Akma selepas cukur rambut

Thursday, February 04, 2010

Saya Sedang Menjalani Proses Berpantang

With Love Ied @ May at 8:49 PM 4 comments Links to this post
Salam semua,

Saya telah selamat melahirkan puteri kedua saya pada 23 Januari 2010 pada pukul 4.40 pagi di Hospital Bersalin Kuala Lumpur. Kini saya sedang menjalani proses berpantang seperti anda semua sedia maklum. Sekarang ni my little princess sedang lena diulit mimpi di sebelah saya sementara saya meng update blog yang dah bersawang ni. Nama baby dah ada tapi biarla suami saya pegi register dulu baru saya reveal tapi yang pasti ia bermula dari huruf A. Ye, legasi A mesti diteruskan. Itu permintaan papa kepada anak2 saya.

Sekarang saya dah ada sepasang anak. Seronok sangat. Seronok sebab saya ada 2  orang cahayamata sebelum berumur 30. Seronok sebab keluarga saya dah lengkap. Yes, princess . You complete our little family. Alhamdulillah.

Saya akan bercuti selama 60 hari which is so rugi sebab bulan Februari banyak sgt cuti umum. Rugi. Rugi. Rugi. Ada sesapa tau tak macam mana nak mintak cuti menyusu aka cuti tanpa gaji? Ada org yang saya kenal dekat hospital bagitau tapi dia Staff Nurse of course la kalau dia mintak senang dapat sebab HKL memang support EBF ni. What about kementerian yang lain? Dapat sebulan pun jadi la...

Gambar baby nanti saya akan upload sedikit masa lagi. Mungkin selepas saya pulang ke rumah saya sendiri. Till then. Daaa....

Monday, January 18, 2010

Macam-macam Topik

With Love Ied @ May at 1:00 PM 0 comments Links to this post
Saya sedang memikirkan tajuk yang sesuai untuk entry saya hari ini. Saya kini berada di pejabat, di dalam sebuah bilik yang tersangatla sejuk sehingga menyucuk2 tulang belakang. Ditemani siaran Radio Klasik Nasional favourite channel salah seorang staff di sini. Lagu Badarsila nyanyian Dato' Siti Nurhaliza yang berpakaian ala-ala Micheal Jackson di AJL baru-baru ini. Oh ye... Adakah anda perasan fesyen Micheal Jackson jadi pilihan ramai artis di AJL baru-baru ini?

Don't worry. Saya tidak berminat untuk bercerita mengenai AJL sebab saya dah banyak buat blog hopping, dan sana sini org asyik memperkatakan mengenai AJL. Ada hantu la di AJL. AJL dan secret signs la. AJL dan Freemason related article or picture dan banyak lagi.

Saya sedang melayari internet menggunakan broadband yang dibayar oleh en. Suami. Jadi jangan tuduh saya menyalahgunakan kemudahan pejabat ye. Lagipun saya belum ada komputer sendiri dan kemudahan internet di pejabat.

Saya sedang menunggu hari untuk bersalin. Sakit sket hari ni. Saya mengalami kesukaran untuk berjalan hari ni. Macam mana saya nak pegi beli lunch ni? Nak order kat kawan2 takut tak kena dengan selera saya yang semakin besar. Macam kena gagahkan diri gak ni. Lagipun baguskan untuk wanita mengandung seperti saya berjalan banyak supaya mudah bersalin...

Saya rasa macam nak berpersatuan la. Tapi nak masuk persatuan apa? PUSPANITA ke? Mungkin lepas bersalin la kot. Kadang-kadang saya rasa terlebih semangat lak nak mencuba sesuatu yang baru.

Saya membaca kisah wanita yang beranak ramai tapi berjaya dalam hidup. Saya amat kagum. Saya teringin anak ramai 4 ke 5 org ke. Tapi tiap kali dah nak dekat due date mesti saya da rasa tak larat nak ngandung lagi. Asyik nak suruh baby kuar cepat. Macam2 saya cuba untuk cepatkan proses kelahiran. Mengarut sungguh. Tapi hari ni saya dah boleh terima hakikat untuk membiarkan proses kelahiran itu datang dengan sendiri. Satu lagi masa morning sickness menyerang. Fuhhh...rasa nak give up mengandung the next one. Masa tu rasa nyesal tak merancang la itu la ini la. Tapi lain pulak rasa bila baby da kuar. Rasa nak ngandung lagi lak. Ish...tak boleh la lepas ni. Kena rancang dalam 3 tahun lagi mungkin sorang lagi. Insyallah. Or maybe by 40 lagi 3 org anak ke...who knows...

Baru saya tahu pelakon dan model, Dynas, pregnant balik. Saya bukak tv3 hari Ahad dalam pukul 3 pagi masa tengah pujuk anak teruna saya yang terkejut tiba-tiba. So sweet. With purple hair clip she's wearing. Cantikla dia. Siaran ulangan Apa-apa Aje. Saya tahu tu bukan siaran lama sebab hos dia Kenchana Dewi, new host for the show.

Saya baru amek supplement baru untuk family saya. Saya tengah mencuba Genius Xtra. Baru 4 hari amek. Nanti bila2 saya story pasal ni. Saya masih lagi melihat perkembangan or maybe perubahan.

Saya dah abes topik untuk dibebelkan. Saya rasa macam nak tengok cite Ghost kat 8tv.com lak.

Friday, January 08, 2010

Pameran Datang Lagi....

With Love Ied @ May at 6:02 PM 0 comments Links to this post





dan untuk kesekian kalinye
Pameran Pengantin 2010
Ampang Point Shopping Centre

datang tau
cari Redhut Studio

Saturday, January 02, 2010

From Malacca With Love

With Love Ied @ May at 7:11 PM 3 comments Links to this post
Sekarang ni all of us in a hotel room somewhere in Malacca. Our first holiday for 2010. Last minute decision. Takde plan2 punye okeh... Lepas last delivery tshirt Karnival Gegar Generasiku kat Dataran Merdeka pagi tadi, terus shoot off ke Melaka.

Sekarang cik abang dgn Aryff ku sedang lena diulit mimpi. So ada masa nak update blog yang dah berkurun tak update. After this kami plan nak pegi Night Zoo. Ada lagi ke? Hopefully ada lagi la. Takpun enjoy ikan bakar anywhere in Malacca ke???? Sound delicious. Kalau Abang larat nak drive la ye...

Few days before New Year and Awal Muharram, Nenda ku telah pulang ke rahmahtullah. rasa terkilan juga tak sempat nak pegi tengok walaupun dah takde. Bukan kami sengaja. Tapi terlalu banyak halangan sampai kami tak sampai2 ke sana.

Semoga rohnya dicucuri rahmat. Alfatihah...

Wokey la... Dua2 hero kesayangan dah bangun. It's the time to get ready bebeh... Till next time...
 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting