Thursday, July 03, 2008

With Love Ied @ May at 11:03 PM
More Food?


*Sambal Daging*

Asyik entry pasal makan je kan skrg. Mana taknye selera makan dah ok balik. Just that skrg ni tak suka bebenor kalau masak guna bawang yang tak di grind lagi dgn Nasi Goreng. In fact just now I cooked Fried Rice for dinner, ada la mayang bawang sket. Haraammm nak makan. Sanggup masak meggi PAMA tu. Pastu goreng tauhu dgn sosej utk aku. Nampaknye Abg kena makan nasi goreng tu sorg2 sampai habis la nanti.

Hari tu kan bgtau nak masak Sambal Daging. So I cooked that dishes and bring them to my in law's home. Makan sampai licin deme. Kebetulan my PIL's buat makan2 sket sebab adik ipar nak masuk UITM esoknye. Ada pulut, bubur durian, pejri terung, ikan keli goreng and many more. Tak sangka lak laku sambal daging ku itu. Padahal masa bawak tu siap tanya kat Abg berkali2 ok ke tak sambal tu. Compliment from MIL, SEDAP.... Tu diaaaa...penangan resipi Mama. Thanks Ma for teaching me how to cook.

Teringat dolu2 few weeks before my wedding day. Mama siap risau lagi sebab aku ni tak rajin memasak dan anak dara dia yang paling malas sekali duduk dapur. But I never forget the lesson that she gave me right after I finished my SPM. Memang lepas SPM, aku jadi full time Cook kat rumah. Mama siap belikan satu buku tebal yang aku tak ingat plak baper muka surat tapi tajuk dia, PANDAI MEMASAK. Mama suruh aku try every recipe yg ada dlm buku tu. Guess what? I did. Tapi x semua la. Resipi dlm tu simple2 je mcm Agar - agar nescafe, Gulai Lemak CIli Api and so on. Tapi semua masakan yang every day je. Pastu Mama ada bagi gak petua - petua yang Nenek dgn Arwah Opah ajar dia.

Sebenarnye masa kena jadi Cook kat rumah dulu, nak ngamuk gak la. Sebab diorg janji nak bagi aku amik lesen la, nak anta kelas itu la, ini la. Tapi sebenarnya ni la LESSON yg paling berharga sekali pada aku. Owh...satu lagi pressie yg Mama dgn Papa bagi kat aku dulu ialah OVEN. Sampai skrg oven tu ada lagi. Dgn oven tu la aku buat kuih2 raya, kek. Tapi sebab skill tu aku tak baper nak asah plus aku tak baper gemarkan savoury, cookies, jadi la dia hobi bermusim.

Starting esok THE BIG PICTUREs ada exhibition dkt MVEC for 3 days. So kpd sesape yg berkesempatan pegi ke MVM, boleh la singgah kat MVEC. You guys can visit here for more info

http://adryaziz.fotopages.com





3 comments:

manje said...

salam

umm pengajaran yang berguna dari mama kan... kekadang kite nih tak nampak ape yang orang tua kita nampak... luckily u ni orabg yang mendengar kata... skrg dah terror memasak... mane nak dapat ilmu tuh free kan...:)

My Life said...

yup. betul tu. bile dh ada life sendiri baru tau all the lessons she gave to us, PRICELESS

whitetulip said...

sentimental value...mana leh lupa kan??mommy is the best mommy among the mommys, leh terima ker??keh!keh!

 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting