Tuesday, March 03, 2009

Menjaga Hati

With Love Ied @ May at 4:35 PM
Fuhh... tajuk ala2 lagu Yuvi & Nono lak. Rasanye malam tadi banyak je idea nak tulis pasal ni. Tetiba bile start taip je, hilang semua idea2 tu. Tapi cube kita fikirkan sepanjang hidup kita, berapa kali kita korbankan kehendak dan perasaan kita hanya utk menjaga hati org2 yang kita sayang? Mesti banyak kali kan! Kadang2 tu kena ketepikan semua kehendak kita hanya utk mereka. Sebab apa? Sebab kita sayangkan mereka2 ini dan sebab kita hormatkan mereka2 ini.

Soal MENJAGA HATI sebenarnya SAMPAI MATI. Sampai ke akhir hayat kita. Dah jadi tanggungjawab. Kadang2 tu kita terpaksa menipu utk menjalankan tanggungjawab yang satu ni. Org kata bohong sunat. Org Melayu, bohong pun boleh jadi sunat.

Lain yang kita fikirkan, lain yang keluar dari mulut kita. Nak jaga hati punye pasal. Better safe than sorry.

Dalam menjaga hati org ni, kita akan cakap apa yang org tu NAK dengar bukannya apa yang diorg PATUT dengar.

Lepas tu disebabkan terlalu nak jaga sgt hati org lain, dapat la kita penyakit SAKIT HATI. Rasa tak puas hati la, geram bercampur dengan bengang. Nak2 hal yang dulu belum setel2 lagi, terbit lak hal lain blogger-emoticon.blogspot.com Masa ni la rasa macam nak luahkan je apa yg dah terbuku kat hati. Kalau yang dpt luahkan tu best la jugak. Yang tak dpt tu mcm mana pulak? blogger-emoticon.blogspot.com

Apa yang aku cakap ni secara am je la. Takde kena mengena dgn org mana2 pun. Kalau aku nak tulis secara detail nanti melibatkan org2 perseorangan. Boleh mengundang bahaya tu. Lagipun benda dah lepas. Kami dah ada hidup sendiri. Walaupun tak sempurna, kami bersyukur sangat dengan apa yang ada. Cuma aku harap pada org2 itu, by the time Allah nak bagi aku rezeki yang aku tak boleh tolak, jangan la diungkit lagi hal tu. Makan dalam woooo.... Menganggu emosi rezeki itu...

2 comments:

AiKHaL KHaiRa said...

aku phama..aku paham...
tp adakalanya x rugi jaga hati org dgn biarkan dia dgr apa yg dia nk dgr..tp ada kala... mntak jek... he3

sya said...

betul, betul, betul...
kalau agak2 tensen sangat tuh, tulis aje kat blog ni.. kurang2, lega sikit hati tu... :P

 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting