Saturday, July 11, 2009

Saya Bukan Stay-At-Home-Mommy

With Love Ied @ May at 2:21 AM
Lama dah sbnrnye nak wat entry ni. Tapi mcm harsh pulak. But there's an incident that makes me wanna make this statement. Org boleh cakap apa saje diorg nak. Tapi aku nak diorg2 ni tau, aku bukan duduk boodoh makan hasil laki. Apa yang aku dpt, ada skrg ni memang hak aku. Aku akui bkn aku sorg je yg berhak atas hak tu. Kalo org2 ni nak tau apa yg kami ada skrg bkn hasil titik peluh laki aku sorg je! Aku tau cara aku buat statement ni mcm angkuh tapi bile korg2 ni merendah2kan, menghina, memijak2 maruah aku sebagai salah seorg pencari rezeki, aku sgt terguris! Aku tak penah persoalkan mcm mana korg2 cari duit. Sebab aku tau korg2 ni makan gaji. Tapi hina sangat ke aku sebagai peniaga? Tak halal ke cara aku cari rezeki dgn berniaga? Jangan hanya kerana korg2 tgk kereta kenariku buruk dan season, korg kata aku takde duit! Jangan kerana aku duduk menyewa rumah org, korg kata aku tak mampu! Sekurang2nya aku tak hidup merempat dan mengharap ihsan org okay! Jangan kerana aku menyusukan anak aku dgn susu badan, korg kata aku tak mampu nak beli susu utk anak aku! Kalau aku tak bagi susu badan, anak aku takkan sesihat ini!

Korg tak tau sblm beranak aku bekerja smpi hari aku nk beranak. Bile dah ada anak aku kena kurangkan keje. Aku jaga sendiri anak aku sebab aku keje sendiri. Lagipun laki aku kan ada hak jugak kat bisnes ni. Takkan dia x boleh handle sementara aku jaga anak? Jangan sebab dia buat semua skrg, korg kata aku takde part dlm bisnes ni! One of the person who make everything happen was me! Aku jugak yg perkenalkan laki aku dlm dunia photography. It was me who support everything he has now! Mentally and physically! Not you, you, you or you! Dan laki aku jugak yg perkenalkan aku dgn dunia kerjaya aku skrg. Bukan korg2 ni!

Aku tak ajar korg2 ni how to run your life, so don't teach me how to run my life! Nasib aku, takdir aku, rezeki aku, hidup aku bukan ditentukan oleh korg2 ni. Tapi Allah dan aku. Jangan sebab mulut2 jahat korg ni, aku bergaduh laki bini, rumahtangga aku berantakkan. Aku bernasib baik sebab laki aku skrg seorg pencari rezeki yang CEMERLANG. So tak salah aku duduk jaga Aryff dan perut aku yang bakal memuncit dgn jayanye sekarang. Tak salah kalo aku melayan uwek-uwek aku skrg kan??? Tapi aku bukan duduk bodo2 je ye korg2...

Hati aku sakit korg tau tak??? Takpe la korg buat aku dan keluarga aku mcm ni. Ni ada pantun 2 kerat utk korg2 ni.

Ada ubi ada batas
Ada hari pun aku takkan balas...

12 comments:

ibu addin dan nasa said...

Sabar ye... dalam dunia ni memang banyak ragam manusia! Saya melalui apa yang u lalui...doa jek org yang banyak mulut tu selamat sejahtera.

reena said...

hmmm... sabo jela yang... mulut org mmg takleh nak tutup... kalo bole tutup... kite taruh bom kasi meletop... hehehe...

noni said...

nape da?nmpk marah sangat tu..sabo sabo

Ied @ May said...

mmg tgh sabo la ni...kalo tak dh meletup2 mcm bom nuklear dah ni..

| Krsty Pinky | said...

tgh preggy ni mmg emosi tganggu..
takpe ida...
be strong yea..
dulikkan anasir2 yg tak sihat tu..

MaSLiNa a.k.a. GG said...

Ok, Ieda.. u can put a blame on ur pregnancy hormone.. sabar yek.. jgn stress sgt.. mulut tempayan blh ditutup.. mulut manusia pulak kene boh gam kayu baru senyap!! janji rezeki halal.. aku pun bf anak aku dulu org kata aku tak mampu beli susu.. sakit hati weh!! rasa nak tenyeh je mulut diorang dgn cabai

~ Ibu ZAAZ ~ said...

sabar dik. dunia ni penuh dengan manusia yang pelbagai rupa. jangan dikisahkan apa yang mereka kata..memang sakit ati...tapi kalau dilawan lagi sronok derang. biarkan saja...kita bergantung pada Allah, maka Allah jua yang akan membalas setiap perbuatan dan perkataan.

rezeki yang sedikit tapi berkat dan halal lagi baik dari rezeki yang melimpah ruah tapi membawa kepada seksaan di akhirat.

Anonymous said...

i pun bf my baby until.Alhamdulillah takde pulak yg mengeji malah semua beri support +ve.skrg nie cukup payah nak cari baby yg fully bf kan.Masa pregnant dulu plan just for at least 6 months but nah amik kauuu dah stahun lbh dah.Alhamdulillah antara cousin2nya my baby yg plg kuat antibodinye jrg benar sakit even blm pernah lg lps cucuk kene demam.Im also ft housewife & ada la wat pt homebusiness..family mertua ada gak le 'bunyi2' bile time aku bz dgn job...emm peduli apa janji suami aku izin..kami bahagia...rumahtangga terurus..anak & suami cukup makan minum pakai..aku jaga anak aku sendiri..aku masak suap mkn anak aku dgn tgn sendiri..aku mandikan..aku tidokan..aku tgk anak aku membesar dpn mata dari celik sampai bertatih..semua dpn mata aku...pakaian toys anak aku lbh hebat dr 'mereka' yg berkerjaya arghh janji kami bahagia cukup serba serbi walau kete tak mewah dok umah sewa...bknnye spt my 'ipar' huhuhu..berkerjaya kete mewah ada rumah sendiri tp anak menagih kasih syg org...To Ida,just biarkan apa yg org lain nak kata wat dek je..hakikat sbnr depa jeles!!depa nak rasa apa yg kita ada skrg...depa jeles dgn 'masa emas' yg kite ada...biar p depa sbb bahagia milik kita depa mampu dok jeling2 je...kita 'masyuk' depa stil kata..kita 'susah' lg dok kata so abaikan...

Ied @ May said...

thanks to u all sbb bg support.

mmg mcm tu kan hidup. ada yg memuji, ada gak yg mengeji. kita pun dah besar. tau mcm mana nak run life masing2.

yup anonymous was right. diorg2 ni jealous dgn ft housewives sbb byk masa dlm masa yg sama boleh hidup senang. senang walaupun tak mewah. boleh jaga anak, rumahtangga dan takde masalah kat opis. tak payah nak maki2 bos or tak puas hati kat colleague.

what doesn't kill u makes u stronger. so what the hell... life goes on...

elin said...

ko naper ni eda? saper buat ko meroyan ni???

org yg ckp mcm2 kat ko tu sbb dengki. lantak depa la eda

sya said...

hmm, biarkan orang yang dengki tu.. yang penting, kita tau apa kita buat, dan Allah tahu apa yang kita buat.. diorang tak perlu bukti, kan? :P

yang penting juga, tuan besar dan tuan kecik sayang mama comel ni... :D

airie said...

Ida..biakan jek, apa pun dia ckp tu hak dia. Yg penting ko x mengemis kt dia pon.. x yah layan, lain r dia kutuk2 dia bg ko banglo ke apa ke.. tp tu pn xd nilai dia. Ko bjaya dia kutuk, ko jatuh lg r...ni namanya org yg x tau erti hidup. ingat keje duk opis tu maknaya ada karier ke... x sume duk opis rg pandai, ada gak yg kurang bijak... dh2.. tgk aku lak emo kt sini...

apapun tu hak ko ngn laki ko, korang dh sepakat, org lain x yah nk sibuk2..anggap tu nyanyian sumbang org2 yg xd panduan jek... sorry mmg aku emo...

sampaikan salam cium aku kt Tuan Kecik.... Hopefully kali ni aku dpt tgk "PERUT" k...(dulu x smpt jmpe)

 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting