Tuesday, October 20, 2009

Masuk Keluar... Wad la

With Love Ied @ May at 2:58 PM
Minggu lepas haru biru sket. Aku baru je keluar wad. Kenapa?

BP rendah + Pulse tinggi + Tiroid problem < Human Error = HOSPITALIZED

Paham ke korang equation yang aku bagi nih?

Sebenarnye aku gi ANC for the first time plus utk booking for labour kat HKL nanti. Aku mmg kena beranak kat sana sebab aku memang ada tiroid condition and every month aku mmg check up kat PC HKL. So bila preggy PC akan refer aku O&G so that O&G refer aku ke Combined Clininc every Wednesday. Combine Clinic akan ada doktor ante natal dgn endokrine dalam satu bilik utk check ibu2 yang ada masalah tiroid masa pregnancy.

Nak dijadikan cerita ceriti, first time la aku gi O&G for my 2nd pregnancy. Aku mmg dh tau procedure sume dah. Masa staff nurse check BP aku, mende yg gelembung2 yg diorg balut kat tangan tu terbukak. Aku bg tau la nurse, diorg wat la balik semula. Nak dijadikan kes, mende terbukak jugak tapi depa wat tak tau pasal masa tu ramai lak ibu2 nak check BP mcm kelam kabut sket misi tu. Aku ni lak igtkan xde pape, proceed je la to the next step.

Tunggu turn punye la dgn hati girang sebab iklan kedai kami dah kuar paper (takdan nak scan lagi laaa...) dan dapat byk enquiries lak tuh. Hati sape tak sonok kan??? Bila masuk bilik, dgn bilik kecik pastu mcm serabut doktor dgn staff nurse tuh. Diorg lalu lalang kat bilik yg kecik sang doktor ni check la PULSE. Korg tau dia dpt baper reading aku???? 160!!!!! Bapak tinggi! Trus di ckp kene masuk wad. Aku cakap aku takmo masuk. Aku suruh dia amek balik pulse aku. Dia lak tanak! Dia ingat DOKTOR TAK PENAH BUAT SALAH KE? Yang bestnye dia cakap kat aku ape tau, "Kalau tanak masuk wad kenapa datang hospital!" Bangang tak? Sebenarnya macam2 diorg cakap dgn intention nak takut2kan aku. Malas nak tulis sini sebab sakit hati lak aku nanti. Ni 2nd pregnancy aku dan aku dah tau procedure dia. Nak tanak aku kene ikut mcm 1st pregnancy aku dulu. Kalo aku leh choose hospital mana aku nak memang aku pegi tempat lain.

So aku masuk la wad dgn hati yg x tenang. Cakap banyak pun malas. Doktor kat wad pun bengang. Sepatutnye aku ni dihantar ke Combined Clinic bukannye ke wad. Surat sume dah ada. Tapi sebab doktor pemalas katanye, kena la aku ditahan ke wad. Bila dah masuk wad susah la nak kuar. Pung, pang, pung, pang... Aku merayu, plus jadi patient yang sedikit rude, esoknye aku kuar. pukul 12 lbh tgh2 malam tu aku insist nak kuar gak. Atas risiko sendiri.

Elok pun aku wat macam tuh. Elok2 aku balik, aku tgk Aryff dah start batuk2. Lepas tu demam. Hari ni dah kena sedut nebulizer dah...

Semuanye gara2 ko, Dr. M. Sivamuralitharan kat O&G Clinic HBKL dengan sorg lagi MO pompuan tgk muka mmg aku ingat la ko. Korang ingat korang doktor, korang tak blh buat salah, takleh salah diagnose. Sebabkan kecuaian korg, aku jadi mangsa. Anak aku jadi mangsa. Menangis sampai demam2 dan hampir kena asma.

Reaksi Aryff masa memula nampak aku, dia mcm tak percaya. Terus peluk je aku. Kat Papa dia pun tanak. Dia demam sebab rindu kot aku.

Nak tanak aku masih kena pegi check up kat HKL. Tapi bukan kat O&G sebaliknya Combined Clinic. Aku harap aku tak jumpe diorg2 ni lagi lps ni.

Sabtu baru ni lak biras aku lak keguguran. Takde rezeki. Takpe la. Boleh cuba lagi. Sedih memang sedih. Tapi sume tu keje Tuhan kan...

3 comments:

kelly910 said...

sian ida.. semuga semuanye akan berjalan dengan lancar ye.. aryff macam mana? dah bertambah sihat tak...?

Ied @ May said...

dugaan tuh...aryff masih lagi batuk2 selsema, demam kdg2. still under medication

MaSLiNa a.k.a. GG said...

Ieda, risau plak bila dapat tau ko ada complication mcm nih wpun tak teruk.. MESTI jaga kesihatan demi Aryff n baby tu, ok?? take care.. harap semuanya akan berjalan lancar.. aku pun bersalin kat HKL baru2 nih.. servis dia kira ok la, better dari PPUM kot.. nih pendapat aku je

 

happy. dont hate me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting